Съпругата на опозиционния лидер в Украйна Виктор Медведчук апелира за

...
Съпругата на опозиционния лидер в Украйна Виктор Медведчук апелира за
Коментари Харесай

Съпругата на Медведчук към Зеленски и Ердоган: Насилственото му задържане е проява на тероризъм

Съпругата на опозиционния водач в Украйна Виктор Медведчук моли за освобождението му към президентите на Украйна и Турция - Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган.

Оксана Марченко записа две разнообразни видеообръщения към двамата. Украинския президент Володимир Зеленски тя прикани за незабавното стартиране от ареста на Виктор Медведчук, арестуван на 12 април от Службата за сигурност на Украйна /СБУ/.

" Аз, Оксана Марченко, брачна половинка на националния народен представител на Украйна Виктор Медведчук, се обръщам към президента Зеленски. Моля Ви да предприемете всички нужни дейности, с цел да освободите неотложно брачна половинка ми Виктор Владимирович Медведчук, който е нелегално арестуван от СБУ. Виктор Владимирович не е нарушил никакви закони на Украйна и не е напускал територията ѝ ", сподели тя във видеото, оповестено в нейния канал в YouTube.

Оксана Марченко показва още, че брачният партньор ѝ е нелегално преследван единствено и само по политически аргументи. Тя споделя още в обръщението към Зеленски, че Медведчук " постоянно е призовавал за мир и разговор, единодушие в Украйна и на Вас това ви е доста добре известно. Животът му би трябвало да бъде вън от заплаха. Очаквам Вашия отговор ", приключва Оксана Марченко видеото, адресирано към Зеленски.

Обръщението ѝ към турския президент Ердоган е по-обширно и в него тя натъртва на престижа му, който може да изиграе роля за освобождението на брачна половинка й.

" На 12 април моят мъж беше нелегално арестуван от СБУ по персонално разпореждане на господин Зеленски и сега е държан на незнайно място. Съпругът ми не е нарушавал никакви закони. Всичко, което се случва с него, изцяло опонира на правната уредба на украинската страна и на нормите на интернационалното право ", обръща се Марченко към Ердоган.

" Насилственото задържане на моя брачен партньор намирам за проявяване на тероризъм. Г-н президент, Вие призовавате за мир и разговор. Вие неведнъж казахте, че сте другар на моята страна и сте другар на Русия. И както се споделя в Турция, " положителният другар се разкрива в черен ден ". В нашето семейство пристигна този черен ден ", споделя още брачната половинка на опозиционния народен представител, като моли Ердоган " да употребява въздействието си за освобождението на брачна половинка й ".

Руските медии разпространиха и двете видеа. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява, че Медведчук не е съветски жител, няма никакво отношение към съветската " специфична военна интервенция " и РФ не е наясно дали той желае Русия въобще да се намесва в разрешаването на този проблем. Повод за думите му стана апелът на самия Зеленски да създадат замяна на пленници против задържания Медведчук.

Бизнесменът и опозиционен водач в Украйна Виктор Медведчук беше под домакински ареста от една година, а партията му бе неразрешена при започване на войната. Твърди се, че Путин е кръстник на най-малката му щерка. По тази причина Медведчук постоянно е именуван " кума на Путин ". Медведчук е и измежду основателите на Минските съглашения.

Източник: " Труд "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР