Съпругата на българския президент Румен Радев – Десислава, е известна

...
Съпругата на българския президент Румен Радев – Десислава, е известна
Коментари Харесай

Деси Радева сбъдна във Виена мечта – да се срещне с Рикардо Мути

Съпругата на българския президент Румен Радев – Десислава, е известна почитателка с изключение на на рока, и на класическата музика. Точно на 1 януари във Виена тя сбъдна една от фантазиите си – да гледа онлайн световноизвестния диригент Рикардо Мути и да беседва с него. Семейство Радеви бяха почетни посетители на Новогодишния концерт на Виенската филхармония в Златната зала на “Мюзикферайн ”, който се организира всяка година от 1939-а насам. По персоналната покана на федералния президент на Република Австрия Александър Ван дер Белен и брачната половинка му за първи път от доста години насам толкоз високопоставени български посетители слушаха безконечната музика на композиторите от семейство Щраус.
 25-3  25-2-s-muti  25-4  деси радева  desi-1
Деси Радева от дълго време мечтаела да гледа в зала тримата най-велики живи диригенти. Още през май предходната година тя съумя да реализира първото от желанията си, когато се срещна с гостуващия у нас международен занаятчия на диригентската палка Валерий Гергиев. Тя се надява скоро да се случи и третата й фантазия – да гледа новата музикална сензация 36-годишният венецуелски диригент Густаво Дудамел. Президентската двойка беседва, въпреки и за малко, с Рикардо Мути, който особено даде и подпис за тях. “Темпераментен, нехаен, талантлив! ”, е споделила Радева след прочувственото за нея събитие. Австрийските домакини разказали на високите си български посетители детайлности за петото посещение на международния музикант на Новогодишния концерт. С оркестрантите той се познавал повече от 30 години, с доста от тях имал и персонални другарства. Тази година обаче те трябвало да гласоподават кой да застане на диригентския пулт. И с цялостно единогласие изборът им показал Мути.

Макар и няколко дни след блестящото събитие във Виена, у нас не стопират мненията за тоалета на президентската брачна половинка. Розовата рокля от букле и кристали “Сваровски ” на дизайнерката Невена Николова продължава да се дискутира изключително в обществените мрежи, а “Труд ” съумя от свои източници да научи някои незнайни детайлности към основаването й. След като получи заслужени овации за сребристо-бялата дантелена рокля, украсена с тъмносиня бродерия, с която Деси Радева блесна на срещата на НАТО в Брюксел предходната година, топдизайнерката ни Невена сътвори следващото си украшение. И в случай че в първия случай за направата на роклята са били нужни две седмици, този път изящният тоалет става два пъти по-бързо. Няколко дни преди Рождество Невена си идва единствено за 48 часа в България (тя живее и работи в Лондон) и президентшата отива в ателието й, с цел да избере плат. Първият, който дизайнерката й демонстрира, е тъкмо розовото букле, което припомня туида на Шанел. Радева незабавно го харесва, само че преглежда и други оферти. Разбира се, буклето било предпочетено и от двете, последвал диалог за модела на роклята, а най-трудно президентшата приела украсата с камъни “Сваровски ”. В началото тя напряко се отчаяла. Но след дълъг диалог сред двете, оценила причините на дизайнерката и сама се убедила в хубостта на предлагането й. В началото концепцията била камъните да са единствено на деколтето, само че по-късно били добавени на колана и на ръкавите. Самата рокля си ги “искала ”. Моделът бил съгласуван, несъмнено, с всички особености на фигурата на Радева.

Невена си отпътува за Лондон и всички проби са направени по скайпа. Дизайнерката виждала и най-малкия недостатък, въпреки и единствено на монитора на преносимия компютър. Преди Коледа роклята е подготвена, а след празника са зашити – освен това на ръка, и всички разноцветни камъни “Сваровски ”. За да бъде приключена визията обаче, трябвало да се намерят подобаващи обувки и чанта. И в случай че обувките не били открити мъчно – те са на известната австрийска марка HОGL, то за чантичката паднало огромно търсене. И както нормално се случва, случайността взема решение нещата – фешън клъч в същия цвят като обувките в златно-розово е открит в столичен мол. За роклята не е заплатен и лев държавна пара, каквато мълва се пусна, научи “Труд ”.
Не са правилни и други появили се клюки, че президентската двойка е пристигнала още ден преди концерта във Виена. Румен и Деси Радеви се качват на самолета в 8,30 ч. на 1 януари и се връщат в късния следобяд. А предната вечер – в 19,30 ч., брачната половинка на държавния ни глава в действителност е на летището в София, само че с цел да изпрати сина си Страхил, който би трябвало да се завърне с полет през Мюнхен за Щатите, където е студент.

След идването им в австрийската столица, семейство Радеви имали единствено половин час да се преоблекат, и незабавно се отправили към концертната зала. Пред “Труд ” българка от Германия, участвала на блестящото събитие, показа нещо, което е забелязала: всеки, който минел около Десислава Радева, се обръщал след нея – толкоз “зашеметяваща ” била визията й. “Първо, поради прелестната розова рокля, и второ, поради високия си растеж, тя нямало по какъв начин да не бъде видяна, хората се обръщали инстинктивно. ” След това сънародничката ни написа във фейсбук: “Гордея се с българския президент и неговата брачна половинка ”.
Радева е очарована от фантастичната флорална декорация на залата, която е наслаждение за всички сетива. Цветята са от виенските общински оранжерии, с които филхармонията си сътрудничи. Украсяването в действителност стартира дни преди концерта и на 1 януари залата безусловно се трансформира в голям пъстър парк. 30 000 стръка цветя са на всички места, а след края на концерта Радева си взела за спомен малко букетче. Такава е и традицията – всеки от публиката да си вземе най-малко листенце за спомен и да си го занесе у дома.
Най-голяма възхита у Радева провокирала невероятната звучност в залата. Тя се дължи на обстоятелството, че под нея има друга зала, само че празна. В днешно време това е същински разкош. Кой ще си разреши такова пространство, което да не се употребява за нищо. Това обаче е направено с едничката цел – да се укрепи акустиката в залата.

След концерта българската двойка е посрещната извънредно задушевно от група българи, събрали се на прилежаща улица до концертната зала.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР