Съпругата му Нилуши Дисанаяка призова правителствата на Пакистан и Шри

...
Съпругата му Нилуши Дисанаяка призова правителствата на Пакистан и Шри
Коментари Харесай

”Ден на срама”: Как зверското убийство на мъж доведе до напрежение в две държави

Съпругата му Нилуши Дисанаяка прикани държавните управления на Пакистан и Шри Ланка да проведат цялостно следствие, с цел да „ дадат правораздаване на брачна половинка ми и двете ми деца “.

„ Видях, че го нападат в интернет... беше нечовешко “, споделя още тя.

Кадри, публикувани в обществените мрежи през миналия уикенд, демонстрират подиуми на разярената навалица, която дърпа Дияваданадж от работното му място и по-късно го пребива до гибел. Според очевидци е имало и няколко души, които са си правили селфи с натрупа на мъжа.

Какво води до насилието на тълпата?

Насилието е почнало, откакто се популяризира слуховете, че Дияваданадж е направил богохулно деяние, като е скъсал плакати във фабриката, в която е работил, с името на пророка Мохамед, оповестяват от локалната полиция.

Негов сътрудник се втурва с вярата да го избави, споделя той пред Асошиейтед прес. Той твърди и че Дияваданадж е премахнал плакатите, защото постройката е била на път да бъде почистена.

Съпругата му също опроверга изказванието за осквернение.

„ Напълно отхвърлям изказванията, че брачният партньор ми отстранява преднамерено плакати във фабриката. Той беше почтен човек “, сподели тя пред. " Той беше наясно с изискванията на живот в Пакистан. Това е мюсюлманска страна. Той знаеше какво би трябвало и не би трябвало да прави там и по този начин съумя да работи там в продължение на единадесет години. "

Премиерът Имран Хан осъди протичащото се и даде обещание, че " всички отговорни ще бъдат осъдени с цялостната суровост на закона ".

Богохулството е осъществяване на засегнатост или проява на пренебрежение или липса на почитание към провидение или към религиозни, или свещени персони и предмети. В Пакистан то може да носи евентуална смъртна присъда.

Законът за богохулството на страната не разрешава нарушаването на религиозни събрания, навлизането на гробни места, обидата на религиозните вярвания или умишленото разрушение, опозоряване на място, или обект на поклонение.

Отправянето на унизителни забележки против персони, проповядващи ислям, е закононарушение - и през 1982 година е добавена уговорка, предписваща пожизнен затвор за " съзнателно " поругаване на Корана, свещената книга на мюсюлманите.

През 1986 година е въведена обособена уговорка за наказване за осквернение против пророка Мохамед и предложеното наказване е „ гибел или пожизнен затвор “.

В Пакистан даже голословните обвинявания могат да подбуден към митинги и принуждение от тълпата против хипотетични причинители.

Хан е разговарял и с президента на Шри Ланка Готабая Раджапакса, „ с цел да съобщи гнева и срама на нашата нация към хората на Шри Ланка “.

Властите на Шри Ланка към момента не са коментирали в детайли случая, опасявайки се от евентуални нападателни реакции против мюсюлманските общности на локално равнище.

Тялото на Дияваданадж би трябвало да бъде върнато в Шри Ланка в понеделник, чака се митинги да се проведат в столицата Коломбо.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР