Съпругът на Елизабет II издъхнал в замъка УиндзорТой беше и

...
Съпругът на Елизабет II издъхнал в замъка УиндзорТой беше и
Коментари Харесай

Принц Филип почина на 99 г.

Съпругът на Елизабет II умрял в замъка Уиндзор
Той беше и остана моята мощ, споделяше кралицата за него

Бракът им продължи 73 години

Херцогът на Единбург и брачен партньор на английската кралица Елизабет Втора - принц Филип, умря през днешния ден на 99-годишна възраст.

“С дълбока тъга Нейно Величество кралицата афишира гибелта на своя обичан брачен партньор - Негово кралско величество принц Филип, херцог на Единбург. Негово кралско величество си е отишъл умерено тази заран в двореца Уиндзор”, разгласи в изказване Бъкингамският замък.

“Молим се с Нейно Величество кралицата, изричаме своите съболезнования на нея, на цялото семейство и благодарим - като нация, като кралство за изключителния живот и работа на принц Филипи, съобщи английският министър председател Борис Джонсън. Той добави, че починалият е оформил и въодушевил живота на безчет младежи посредством десетките хиляди събития, на които той е подкрепял техните очаквания и окуражавал техните упоритости.

Причините за гибелта на принца не бяха посочени. На 16 март той бе изписан от болница, където прекара 28 дни - най-дългият му престой в здравно заведение. Тогава той бе признат в клиника поради сърдечни проблеми.
Принц Филип и Елизабет са женени от 20 ноември 1947 година, пет години, преди тя да стане кралица. Когато є предлага брак, тя приема, без даже да се допита до татко си крал Джордж VI. Преди оповестяването на годежа им през юли 1947 година Филип се отхвърля от гръцките си и датски благороднически трофеи, става английски жител и приема фамилното име на майка си - Маунтбатън.

Филип е роден в Гърция, татко му е гръцко-датският принц Андрю, майка му е принцеса Алис Батенберг. Родословно е обвързван още с датската, английската и съветската кралска династия. Когато е на 1,5 години фамилията му прогонено в заточение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР