„Съпругът ми е съсипан“, казва жител на Мауи, след като даде ДНК в търсене на изчезналата майка

...
Два дни преди ада на Мауи съпругът на Бренда Кеау
Коментари Харесай

Два дни преди ада на Мауи съпругът на Бренда Кеау Тони се обади на майка си за разговор. Той не се тревожеше, когато не я достигна, смятайки, че ще опита отново след няколко дни. „Тази възможност никога не се появи“, каза Кеау.

Сега той е дал своето ДНК, в случай че останките на 83-годишната му майка са сред жертвите, открити от властите, но все още неидентифицирани.

Домът на възрастната жена в Лахайна го няма, унищожен от горските пожари, които обхванаха хавайския остров миналата седмица. И докато нямат новини от нея, семейството се готви за най-лошото.

„Съпругът ми е съсипан. И не ми харесва да го виждам такъв, защото съпругът ми е силен, любящ“, каза Кеау. „Той не говори много. Така че говоря за него.

Кеау каза, че се е страхувала от палеж, когато е видяла дим да се издига от хълмовете на провинцията Мауи, от дома й в Уайеху, в северната част на острова на 8 август.

Комовете и имуществото са унищожени в Мауи. Домовете и имуществото са унищожени в Мауи. Евелио Контрерас/CNN

Започнаха разследвания за причините за многото различни пожари през този ден, които след това бяха раздухани от ураганни ветрове, за да предизвикат най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от век.

Смята се, че някои от загиналите са загинали в океана, след като са се сблъскали с вълните, за да се опитат да избягат от пламъците.

„Той видя тела да се носят в океана, когато караше камиона си отстрани на пътя“, каза Кеау за съпруга си. Той работи за компания за извозване на боклук и тя се притеснява, че работата по почистването на руините може да го разболее физически, както и да страда от травмата, която изпитват всички на Мауи.

„Не разбирам как си мислят, че някой ще се оправи след това“, каза тя.

Кеау се надява, че бедствието ще създаде стимул за повече психиатрични заведения или Хаваите да развият източници на доходи, които не са обвързани с туризма. И тя вярва, че изцелението ще дойде.

„Вярни на природата на Хавай – хавайци и местните жители и жителите и тези хора като мен, чието сърце е тук – всяка катастрофа, всяко бедствие няма да ни убие. Това просто ще ни сближи и ще ни направи по-силни.”

Борба с пристъпи с бутилирана вода

Merrill Kalopodes предлага горещи точки с бутилирана вода в провинцията на Мауи. Merrill Kalopodes предлага горещи точки с бутилирана вода в провинцията на Мауи. Евелио Контрерас/CNN

Навътре от дома на Кеау, в горните хълмове, където тя видя дима, горският пожар все още е овладян само на 60%.

Тъй като противопожарната служба на окръг Мауи е болезнено тънка и ветровете отново се усилват, някои жители около Кула използват пръскачки, надявайки се да защитят домовете си от нов кръг от пламъци.

Доброволците, които реагираха първи, дори се опитваха да потушат горещи точки и избухвания с бутилирана вода.

Вице-губернаторът на Хаваите Силвия Люк нарече горските пожари на Мауи "безпрецедентни." Вице-губернаторът на Хавай Силвия Люк нарече горските пожари на Мауи „безпрецедентни“. Зеке Калуа/окръг Мауи

„Там има тлееща яма и всичко, от което се нуждае, е добър вятър, за да го задвижи“, обясни Мерил Калоподес, който долетя от Оаху, за да помогне.

„Започна само с малко дим и тогава казахме: „Добре, нека да вземем малко вода, да я занесем там“. И след това, когато стигнахме там, вече започна да пламти.“

Той и други имаха кутии и кани с вода, готови да излеят върху саждите, димящи храсти, докато хеликоптерите изхвърляха по-големи товари, събрани от плувни басейни или езера.

На Мауи се виждат обгорена земя и дървета. Обгорена земя и дървета се виждат на Мауи. Евелио Контрерас/CNN

Те също се опитваха да предупредят пожарникарите за това, което виждат, но бяха доволни да продължат да работят върху своята доброволческа бригада за бутилки.

„Имам ръце“, каза Калоподес. „Мога да ги използвам.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР