Съпруга, майка, професор, активист, експерт, вегетарианка, рокерка - така описва

...
Съпруга, майка, професор, активист, експерт, вегетарианка, рокерка - така описва
Коментари Харесай

Коя е Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония

" Съпруга, майка, професор, деятел, специалист, вегетарианка, рокерка " - по този начин разказва сама себе си в платформата X проф. Гордана Силяновска-Давкова.

След броени дни тя ще може да добави, че е станала

Мандатът на настоящия държавен глава Стево Пендаровски и неин конкурент на балотажа, който тя завоюва в сряда - изтича на 12 май - ден, тъкмо ден след 71-вият рожден ден на Силяновска-Давкова.

С двойно повече гласове от Пендаровски на втория тур, тя към този момент ще е част от политиката, а освен учител по политически науки, разясняват медиите в Скопие.

Като президент Силяновска-Давкова няма да употребява думата " Северна " пред името Македония, а промени в конституцията на страната за вписването на българско малцинство, ще одобри единствено, в случай че бъдат гласувани в новия парламент.

Силяновска-Давкова е специалист точно по конституционно право с над 200 научни изявления в региона.

Политиката обаче не ѝ е непозната - за първи път става министър без портфейл в държавното управление на Бранко Цървенковски през 1990 година

Противниците я упрекват, че до момента в който е министър брачният партньор ѝ забогатява посредством търговия в безмитен магазин - бизнес, който е почнал с помощта на нея.

Днес обвиняванията са други - главно в краен шовинизъм, изповядван и от партията, която я издигна - ВМРО-ДПМНЕ.

Силяновска-Давкова изрично ги отхвърля:

" Не съм съгласна, че съм спечелила гласове с апели за шовинизъм. Сега не е време за разделяне, хвалби и триумфализъм. "

Факт е обаче, че измежду първите поздравили и нея, и водача на партията Християн Мицкоски бяха министър председателят на Унгария Виктор Орбан и президентът на Сърбия Александър Вучич. Това са и двамата водачи на страни в Европа, които поддържат връзки с съветския президент Владимир Путин - макар че Унгария е част от Европейски Съюз, а политиката на съюза по отношение на Москва, откакто тя стартира пълномащабна война в Украйна, е друга.

Самата Силяновска-Давкова беше по-скоро обрана в първите си мнения, откакто стана ясно, че повежда на балотажа пред Пендаровски.

" Честно казано към този момент няколко часа се запитвам с какво заслужих тази чест. Знам единствено, че се посветих на акцията, споделях това, което мисля, а не това, което някой желае да чуе. Наградата за мен е скъпа, само че и голяма отговорност. В политиката би трябвало да си оставите пространство и за утрешния ден. Ако не си мерите думите, доста мъчно ще влезете в разговор, " бяха първите ѝ мнения откакто се разбра резултатът от вота

Пред медиите тя разгласи, че Пендаровски персонално ѝ се е обадил, с цел да ѝ честити успеха, само че тя е схванала това от малкия екран, тъй като била не запомнила телефона си у дома.

Победата ѝ ще се помни и с още нещо - до момента в който последователите ѝ честваха оповестяването на първите резултати, в Скопие се развихри стихия и част от града останаха без електричество.

Почитувани граѓани на Македонија, ви честитам, ова е ваша победа! Горда сум на сите вас! Искрено ви благодарам на поддршката, за мене ова претставува голема чест, само че и голема одговорност!
1/3
— Гордана Силјановска Давкова (@gogamkd)
Бури, само че политически, се чака да има още в първите дни на новата власт в страната. Причината е позицията на ВМРО-ДПМНЕ във връзка с преговорната рамка за участие в Европейски Съюз. На партията, която завоюва освен президентския, само че и предварителния парламентарен избор в страната, не ѝ доближават единствено няколко мандата за цялостно болшинство.

Според признатите през 2023 година условия за продължение на договарянията на Северна Македония за бъдещо присъединение към Европейски Съюз, в преамбюла на конституцията на страната би трябвало да бъдат приети и вписани няколко малцинства, в това число българското. Това е и условието, което София сложи, с цел да вдигне ветото си върху продължаването на европейския път на Скопие.

И Силяновска-Давкова, и партията, която я издигна, обаче са срещу тези конституционните промени.

Самата тя изяснява в скорошно изявление, че президентът не взема решение дали ще има такива ремонти и че в случай че депутатите ги одобряват, ще се съобрази с това решение.

Завръщането на ВМРО-ДПМНЕ на власт обаче може да попречи на това. Може да усложни връзките на Северна Македония освен с България.

По време на акцията си Силяновска-Давкова нито един път не използва " Северна " пред името Македония, както е записано в Преспанския контракт. Споразумението с Гърция беше подписано през 2018 година от тогавашните външни министри на двете страни и постави завършек на разногласието за името на страната, траял 27 години.

" Преспанският контракт, дружно с конституционните промени, бяха признати в прорез с националното право, само че и в спор с интернационалното, " е записано в предизборната стратегия на новия президент на Северна Македония.

През 2017 година, когато беше гласуван законът, с който албанският стана втори формален език в страната, тя дефинира и това за провиконституционно.

" Ако моите родители са били карани да пишат и да приказват на сръбски език, в случай че баба ми и дядо ми едно време е трябвало да приказват на български, тази асоциация е неприятна, " изяснява тя тогава.

Началото на мандата на Силяновска-Давкова се чака да бъде даден на изключително съвещание на Народното събрание на 12 май. Новият парламент би трябвало да проработи най-късно 20 дни след оповестяването на формалните резултати.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР