Съпротивата срещу талибаните в долината на Панджшер няма да бъде

...
Съпротивата срещу талибаните в долината на Панджшер няма да бъде
Коментари Харесай

Наследникът на Панджшерския лъв не се дава на талибаните

Съпротивата против талибаните в долината на Панджшер няма да бъде прекратена. Това съобщи един от нейните водачи Ахмад Масуд. Той обаче не изключи опцията да приказва с новите управници на Афганистан, съобщи Франс прес.

Единственото огнище на опозиция против радикалното придвижване на талибаните остава в провинция Панджшер в северната част на страната. Този район, обитаем с етнически малцинства, главно таджики, към този момент е служил като плацдарм за битка с талибаните в края на 1990-те години.

" И дума не може да става да преустановим битката. Нашата опозиция тук, в Панджшер, едвам стартира ", съобщи Ахмад Масуд, който застана отпред на съпротивата. Това заявление Ахмад Масуд направи в изявление за френското списание " Пари мач ", обещано на 21 август.

Ахмад Масуд е наследник на известния полеви пълководец Ахмад Шах Масуд (1953-2001), с прякор Панджшерския лъв, който преди време беше водач на Северния съюз, сплотил в битката таджики, пущуни, узбеки, азери, хазарейци и други етнически общности, изначало срещу руския режим, а по-късно и срещу талибаните.

Запитан по отношение на слуховете, че бойци от неговите редици се предават на талибаните, обкръжили долината, Ахмад Масуд ги дефинира като дезинформация и агитация.

През миналия уикенд представител на Националния фронт за опозиция, на който Ахмад Масуд е един от водачите, съобщи пред Франс прес, че неговото придвижване е готово да окаже опозиция на всякаква експанзия на талибаните, само че също и да договаря с тях за сформиране на инклузивно държавно управление.

" Да приказваме е едно, само че да се предадем е нещо друго. Можем да приказваме. Във всички войни, хората приказват ", съобщи Ахмад Масуд. " Но ви дублирам, че и дума не може да става за моите командири и за мен да се предадем ", съобщи Масуд, който пред " Пари мач " съобщи още, че той е " човек на мира ".

" Но няма да приема в никакъв случай един натрапен мир, чиято единствена заслуга ще бъде да се донесе непоклатимост ", акцентира той.

Талибаните са заели позиции близо до провинцията в прилежащи райони.

Кой е Ахмад Масуд и има ли шансове


Ахмад Масуд е получил обучение в Кралската военна академия в Сандхърст (Великобритания). Той се е върнал в Афганистан през 2016 година и от 2019, без да има опит на полеви пълководец, е почнал да прави опити да възроди делото на своя татко - да сътвори коалиция от бойци в северните региони на страната. От тази година Масуд организира манифестации, вербува съидейници, търси контакти със Съединени американски щати, Англия, Франция, Индия, Иран и Русия. Това написа кореспондентът на ТАСС Дария Вавилина в собствен разбор, който Българска телеграфна агенция помести на 24 август.

Източници в редиците на съпротивата описаха пред ТАСС, че Масуд младши в този момент се пробва да откри поддръжка от други страни, с цел да образува антиталибанска коалиция. Очевидно е обаче, че в сегашния миг неговите сили няма да могат да дадат сериозен отпор на талибаните, които, прочее, към този момент не търсят ескалация и заявяват, че имат желание да решат въпроса по кротичък път.

Както изясни изтоковедът, научният помощник на Свободния университет в Берлин, докторът по политология Сергей Богдан, " (през) последните няколко години силите за опозиция предчувстваха неизбежния колапс на настоящото държавно управление и се опитваха да се приготвят за това ". По думите му " те са търсили задгранични спонсори, само че не са намерили интернационална поддръжка и в този момент това е в действителност дезорганизирано безредно придвижване ".

" Не мога също така да не помни историческата неточност на тези, от които допреди осем дни, в Кабул, желаех оръжия. И те ми отхвърлиха. И тези оръжия, тази артилерия, тези хеликоптери, тези танкове американско произвеждане, са през днешния ден в ръцете на талибаните ", изрази страдание Масуд.

Силите на съпротивата настояват в обществените си мрежи, че на тяхна страна са към 100 хиляди бойци из цялата страна, само че те към момента не са проведени. Според проекта съперниците на талибаните изчакват всички сили да се съберат в Панджшерското дефиле и тогава ще влязат в борба с талибаните. Източникът от силите на съпротивата отклони въпроса на ТАСС за приблизителния брой на бойците в Панджшер сега, само че уточни, че измежду тях има бойци от постоянната войска, написа Дария Вавилина.

Бившият заместник-министър на вътрешните работи Мирза Мохамад Ярманд акцентира в изявление пред " Ню Йорк таймс ", че Масуд " живее в друго време, нямайки опита, повлиял на неговия татко ", с цел да повтори неговия триумф.

Освен нужната за сегашния миг поддръжка огромни подозрения будят и вътрешните запаси на придвижването. Както акцентира изтоковедът Сергей Богдан, силите на съпротивата в този момент нямат такива бойци, каквито имаше Северният съюз след афганистанската война (1979 - 1989).

Тъй като за талибаните е изключително значимо да си обезпечат легитимност, може да се допусна, че те ще показват еластичност, с цел да не позволен ескалация в изискванията на етническа и религиозна нееднородност и нова серпантина на гражданската война, отбелязва Дария Вавилина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР