Съпредседателят на Зелено движение, част от коалицията Демократична България -

...
Съпредседателят на Зелено движение, част от коалицията Демократична България -
Коментари Харесай

Съдът: Борислав Сандов е задържан незаконно от МВР в нощта на ”кървавата сряда”

Съпредседателят на ”Зелено придвижване ”, част от обединението ”Демократична България ” - Борислав Сандов, завоюва делото за непозволен арест на 2 септември, написа ”Клуб Z ”. Това бе денят на оповестеното първо ”велико национално въстание ”, станал прочут по-късно като ”кървавата сряда ” поради тежките конфликти с полицията, когато стотици жители бяха арестувани, а доста и бити и обгазени - включително спокойно протестиращи и публицисти.
Зад решетките тогава попадна и Сандов - за 24 часа. Защото по изказванията на Министерство на вътрешните работи е ритал и скачал върху полицейски автомобил.

" Бях пред Българска народна банка като част от митинга, като особено за това място имаше и уведомително писмо от страна на Демократична България за деклариран подобен митинг. Полицията беше заградила пътя с камионетки, с верига. Бяха ни притиснали към Българска народна банка, пръскаха със спрейове. Приближих се, с цел да видя какво се случва и в същия миг, откакто бях напръскан със спрей, някой ме отскубна от групата протестиращи и на процедура ме арестуваха. И то с непозволени способи. Душаха ме - трима служители на реда, единият от които ме беше хванал през главата. После ме вкараха в ареста. ", сподели Сандов.

" Аз експанзия не съм проявявал нито към служители на реда, нито към други участници в митинга " - безапелационен е Сандов. В основанията за задържане обаче униформеният, който по-късно няма да се яви на съвещанията по делото, е записал, че той е ритал и скачал върху служебни коли на полицията, държал се е извънредно нападателно и не се е подчинил на полицейско предписание.

Според Борислав Сандов огромна част от задържаните в този ден са били задържани на инцидентен принцип. След задържането му във 2-ро РПУ съпредседателят на " зелените " се свързал с юрист Калин Ангелов, който незабавно внесъл искане за преустановяване на задържането. В последна сметка Сандов прекарал всичките " полагаеми " му се 24 часа зад решетките. Посочва, че пръв влязал, само че финален излязъл от килията, от Министерство на вътрешните работи даже просрочили разрешените по закон часове. Прекарал времето в компанията на още седем арестанта, като акцентира, че в този смисъл анти Коронавирус ограничения за Второ районно не важат.

Защо служителите на реда позволиха провокатори е класифицирана информация
Софийски областен съд (СРС) не се произнесъл неотложно, както би следвало - официално с обяснението, че въпросът бил по реда на Административнопроцесуален кодекс и трябвало да се внесат 10 лв. такса. Така съвещанието било планувано чак за края на септември. Когато пък се оказало, че служителят на реда, издал заповедта за задържане, не е бил постоянно свикан. Не се явил и на съвещанието отпреди ден, към този момент постоянно свикан. Доказателствата приложени от Министерство на вътрешните работи по делото били изложение на заповедта за арест. В резултат съдът е приел, че Министерство на вътрешните работи не е съумяло да потвърди виновността на Сандов.

България след " великото национално въстание ": четири срамни интервенции
Но най-много: няма данни за осъществено закононарушение, има публикуван административен акт за нарушаване, а в това време арест е бил сбъднат - разяснява юрист Ангелов. В последна сметка СРС постановява анулация на заповедта за задържане. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен период.

" Ще изчакам решението да влезе в действие и ще заведа друго дело, по отношение на метода на задържане, несъразмерния престой и изискванията в ареста ", декларира съпредседателят на " зелените ". Задържани на 2 септември бяха 120 души. Сандов бе един от първите и в този момент предвижда, че и други като него ще завоюват делата си - по подобен метод.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР