Съпредседателят на щатската правителствена комисия, която следи за спазването на

...
Съпредседателят на щатската правителствена комисия, която следи за спазването на
Коментари Харесай

В САЩ се надигнаха гласове срещу сделката за CME и bTV

Съпредседателят на щатската държавна комисия, която следи за спазването на човешките права и върховенството на закона в Китай, настоя администрацията на президента Доналд Тръмп да направи разбор на последствията за националната сигурност от плануваната продажба на Central European Media Group Enterprises (CME) на чешкия конгломерат PPF Group, предава Reuters.

Сенатор Марко Рубио твърди, че чешката компания работи като " прокси на Китай в Чехия ", а притежаваните от фонда телекоми работят с Huawei Technologies Co. по построяването на 5G мрежи.

AT&T контракти продажбата на мажоритарния си дял в CME на PPF Group, благосъстоятелност на Петр Келнер, най-богатият чех. Самата CME, която регистрира към 97 млн. консуматори в Централна и Източна Европа, има българската bTV Media Group. В България фондът на Келнер има и телекома Telenor, а по-рано искаше да придобие и " Нова броудкастинг груп ". Сделката обаче бе блокирана от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а по-късно бе продадена на Кирил и Георги Домусчиеви.

AT&T отхвърля коментар. PPF споделя, че Рубио разчита на " погрешна информация " от чешки политици. Компанията твърди, че единствено е наследила технологиите на Huawei, като част от придобиването на активите на Telenor в България и още четири страни в района предходната година.

По-рано CME заяви, че чака привършване на договорката доникъде на 2020 година
 Петр Келнер публично става притежател на bTV доникъде на годината
Петр Келнер публично става притежател на bTV доникъде на годината

От CME чакат договорката да бъде завършена до лятото

Рубио показва, че дъщерната на PPF компания Home Credit е наела компания за връзки с обществеността, чиято цел е " да манипулира чешкото публично мнение и да показва Китай в положителна светлина. Тази работа включва шпионирането на чешки политици, напън над медии да стопират материали, настроени сериозно към Китай и основаването на нов тинк-танк, Sinoskop, в който работят предубедени анализтори, които да въздействат върху публичния спор ".

По думите му, администрацията на Тръмп би трябвало да прегледа договорката, защото тя ще " подкопае американските ползи в региона на националната сигурност, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай ".
 Как най-богатият чех Петър Келнер може да пострада от войната на Запада с Huawei?
Как най-богатият чех Петър Келнер може да пострада от войната на Запада с Huawei?

Милиардерът има кредитен бизнес за $13 милиарда в Китай
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР