Съпредседателят на ПП огласи класифицирана информацияСъпредседателят на ПП Кирил Петков

...
Съпредседателят на ПП огласи класифицирана информацияСъпредседателят на ПП Кирил Петков
Коментари Харесай

С огласяването защо го пази НСО: Кирил Петков пак гази закони

Съпредседателят на Политическа партия огласи класифицирана информация
Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков наруши законите на страната – този път законите за отбрана на класифицираната информация и за НСО, разясниха пред „ Труд news ” адвокати.

Те припомниха изказванията на Кирил Петков след злополуката край Аксаково на 16 май, при която почина 63-годишен мъж. Петков изясни, че защитата му от НСО е била свалена през януари 2023 г, само че след това в Министерство на вътрешните работи постъпили данни за директна опасност за живота му и му била назначена защитата с решение на междуведомствена комисия, в която вземат участие и другите служби.

" Знам, че поради смяната на нашата България, за която се боря, си навличам и доста недоброжелатели. Моето семейство също е наясно с рисковете, които поемам. След този сигнал за опасност се разпореди и непрекъснато полицейско наличие пред дома ми. Така че тази защита изобщо не е " облага " от властта и не поисквам на никого заради такава причина да му се назначава защита. Не се върша на воин, просто спекулациите по тази тематика бяха ужасяващи и желая хората да знаят истината ", изясни Петков.

С това изказване Петков огласява класифицирана информация по следните аргументи:

За да бъде охранявано едно лице от посочените в Закона за НСО (извън императивно изброените в закона случаи) или да му се назначи в допълнение защита, следва да е налице решение на комисията по член 23 от Закона за националната работа за защита (ЗНСО).

Съгласно член 28, алинея 2 от Правилника за използване на ЗНСО, решенията на комисията се изготвят в един образец и се маркират с гриф за сигурност на информацията според Закона за отбрана на класифицираната информация (ЗЗКИ) и правилника за неговото използване. Съгласно член 28, алинея 1, т. 3 от ППЗНСО фактическото съображение за взимане на решение за защита, както и други условия, свързани с назначената защита, са наложителен атрибут на решението и надлежно данните, отнасящи се до тях, имат отбраната като класифицирана информация, избрана за документа в неговата целокупност.

Съгласно § 4 от Допълнителните разпореждания на правилника за приложение на закона за НСО, оперативна активност на НСО по смисъла на член 119 от Правилника за използване на ЗЗКИ е активност, която е детайл от активността по отбраната на националната сигурност и е директно ориентирана към обезпечаване сигурността на избраните в ЗНСО лица, обекти и мероприятия.

Тази информация попада в обсега на т. 9, Раздел II на Приложение № 1 към член 25 от ЗЗКИ – данни по отношение на оперативната работа на службите за сигурност, каквато е и НСО по смисъла на § 1, т. 1 от ДР на ЗЗКИ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР