Съпредседателят на Фонда за енергийни стратегии Дмитрий Марунич смята, че

...
Съпредседателят на Фонда за енергийни стратегии Дмитрий Марунич смята, че
Коментари Харесай

Главред: Как Украйна да избегне газовата война с Русия


Съпредседателят на Фонда за енергийни тактики Дмитрий Марунич счита, че Украйна може кардинално да избегне газовата война с Русия, в случай че подпише контракт с „ Газпром “ за доставка и пренос на газ.

За доставките на газ в Украйна печелят търговците, счита специалистът. По думите му, преди половин месец в Европа газа е коствал 120 $ за 1000 куб м, а в страната ни той е стигал при 160 – 170 $, т.е. търговците са получавали доста порядъчен марж (разликата сред цената и себестойността).

„ По принцип може (да се избегне газовата война с Русия) може да се подпише контракт с „ Газпром “ за пренос, на първо място и за доставка – също може…Знаете какво се случи напоследък – газа в Европа преди половин месец беше на ниска цена – 120 $ за 1000 куб м, а тук (в Украйна) той доближаваше при цена от 160 – 170 $ “, разяснява той.

Марунич счита, че за украинската страна би било дейно да подпише директен контракт с „ Газпром “ за доставката на синьо гориво.

„ Търговците печелят, медиаторът е вътре в страната – той е просто медиатор, той печели, печели от маржа, а за всичко заплаща крайният консуматор, ние с вас, заводите, фабриките “, акцентира специалистът.

Припомняме, че през 2014 година Националната акционерна компания „ Нафтогаз Украйна “ стартира да се съди с „ Газпром “ в Стокхолмския трибунал поради договорите за доставка на газ за украинската страна и преноса през нея. През ноември 2015 година Украйна престана да купува газ от „ Газпром “.

https://glavred.info/economics/10086269-ekspert-skazal-kak-ukraine-izbezhat-gazovoy-voyny-s-rossiey.html
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР