Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов призова Висшия съдебен съвет

...
Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов призова Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Христо Иванов: ВСС мирише на страх

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов прикани Висшия правосъден съвет да стартира дисциплинарно произвеждане по освобождението на Иван Гешев и по този начин да покаже, че в България има някой над основния прокурор.

Той насочи апела на проведения от инициативаа “Правосъдие за всеки” митинг пред постройката на Висшия правосъден съвет, където магистратите разискват настояването на Съюза на съдиите в България за предварителното премахване на Гешев. “ГЕРБ и Движение за права и свободи е обединението на основния прокурор. Хората, които са във Висш съдебен съвет са определени дружно от тях”, съобщи Иванов. Посочи, че не е оптимист за развиването на съвещанието през днешния ден.

“Ще стартира едно позорно замитане, ще се леят опорки от ПИК и от пеевската пропаганда… черното ще се назовава бяло, ще се лъже в потресаваща степен”, предвижда той. “Тази заличка мирише, мирише на боязън. Тези хора, които трябваше да бъдат определени с високи морални и професионални качества, миришат на боязън, тъй като всички са подбрани да бъдат подвластни, да подлежат на страхуване. Това тук не е основа на независимостта и на законността, това е един кафез за уплашени пощенски гълъби. Пощенски гълъби, които получават своите напътствията в Сарая и единствено ги извършват тук и ги формализират”, съобщи Христо Иванов.

Той изброи причните за освобождението на Гешев, измежду които и предлагането за отпадане на третата правосъдна инстанция, което назова “чудовищно, невиждано нахалство”. “Това е парламентарен въпрос, не е тематика на прокуратурата да дефинира структурата на българското правораздаване. ГЕРБ в своята така наречен нова конституция предвидиха тази законодателна самодейност, по този начин както от години българското наказателно законодателство в действителност се написа в кабинета на основния прокурор по поръчка на Пеевски.

Тези хора, в случай че бъдат оставени по този начин, ще отстранен третата правосъдна инстанция и ще концентрират всичко в своя углавен съд”, сподели Христо Иванов. Той уточни и отхвърли на военната прокуратура да проверява гардовете на НСО, които блъскаха участиците в акциятта в “Росебец” и поругаха българското знаме.

“Да знаете, в българската република всеки може да хване флага и да го хвърля по земята. Аз не желая да пребивавам в такава република. Искам да пребивавам в република, в която да се гордеем със своя байрак и своята правда. Защото флагът е знак на тази република, а смисълът на тази република е правораздаването, справедливостта и законността. И до момента в който няма боязън от закона и отговорност, до момента в който няма правораздаване, обезпечено от същински магистрати, ние няма да можем да бъдем почтени жители. И сме тук за нашето достойнство”, съобщи Иванов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР