Съпредседателят на “Демократична България Христо Иванов посочи за кои мерки

...
Съпредседателят на “Демократична България Христо Иванов посочи за кои мерки
Коментари Харесай

Христо Иванов: По кои мерки се ангажираме да работим за честни избори |

Съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов уточни за кои ограничения би работило дясното обединяване в опит да се подсигурява провеждането на почтени избори за парламент.

" В последните дни имаше няколко апела за съгласуване сред разнообразни заинтригувани страни на напъните за гарантиране на честността на изборния развой. За отбягване на всевъзможен съпътстващ политически “шум ”, избирам да отговоря документално и обществено, и да бъда оптимално съответен като показва пакета от ограничения, по който към този момент действаме ние. Надявам се това да спомогне за фокусиране на напъните всъщност. Отворени сме за взаимоотношение по нашите долуизброени начинания, както и да разгледаме други съответни оферти в тази посока ", разяснява Иванов и изборява ограниченията:

Мерките, с които ние се ангажираме и чиято реализация сме почнали, са следните:
1/ Разработваме обществено налична електронна платформа, в която покровителите на партии и наблюдаващи от Неправителствени организации могат по елементарен метод да разгласяват резултатите от протоколите на СИК, което ще даде опция да се извърши редом броене. В развой на подготовка е мобилното приложение, което ще даде тази опция. Ще представим обществено платформата и приложението, ще разпространим и обучително видео по какъв начин се употребяват. Освен това, имаме квалифициран инструмент за мониторинг на качените от ЦИК протоколи в действително време за разкриване на модификации.

2/ Ще предоставим специалисти, които да вземат участие в осъществяването на самостоятелен одит на машините за гласоподаване в първия миг, в които те бъдат доставени от ЦИК, както и ще дадем своята оценка на техническото задание на публичната поръчка за наемане/закупуване на машини. Имахме законодателни оферти по отношение на този развой, наясно сме какво следва да се извърши и имаме експертизата да го създадем.

3/ Започнали сме регистрация на покровители за Демократична България по електронен път. Нашият прът център всекидневно се свързва с показалите подготвеност да бъдат покровители, отговаряме на въпросите им и идентифицираме техните благоприятни условия, тъй че да организираме дейно логистиката и разпределението на доброволците в изборния ден в страната и в чужбина. Извършваме разбор на рисковите секции на база на предишни избори за дейно ориентиране на покровителите.

4/ Готови сме да предоставим нашите обучителни материали - видеа, указания и други, които употребяваме за реализиране на наблюдаване върху изборния развой. Нашите екипи имат опит в тази активност и с подготвеност ще разпространят своята експертиза за това по какъв начин се следи протичането на изборния ден и по какъв начин се регистрират резултатите на равнище СИК и РИК.

5/ Както е известно, ние имаме законопроекти за електронно гласоподаване от отдалеченост и гласоподаване по пощата (депозирани 2018 година в НС), които не бяха прегледани от законодателя. Липсата на отдалечено гласоподаване затруднява извънредно мощно гласуването зад граница. Точно по тази причина ще настояваме за тези избори да бъдат направени всички старания процесът по организация на гласуването в чужбина да бъде доста по-навременен и ефикасен, с цел да се обезпечи опция доста повече наши сънародници да гласоподават:

- Настояваме ЦИК и Външно министерство оптимално рано да стартират акцията за известяван на сънародниците ни в чужбина за изискванията за откриване на секции зад граница. Отчитайки сериозните компликации пред образуването на секции в чужбина, е неотложно електронната форма за подаване на заявки за гласоподаване зад граница да бъде оповестена на уеб страницата на ЦИК незабавно откакто бъдат утвърдени изборните бумаги, с цел да се обезпечи задоволително време на гласоподавателите в чужбина да се осведомят и да подадат заявки.

- Нашите дипломатически представителства зад граница би трябвало интензивно да осведомят сънародниците ни за техните права и благоприятни условия за гласоподаване. Настояваме дипломатическите представителства да изпратят имейли на всички наши съграждани, с чиито контакти зад граница разполагат, с цел да им се даде в точния момент информация по какъв начин могат да подадат заявление по електронен път или по пощата, тъй че да могат да бъдат разкрити оптимален брой секции в чужбина.

- Нашите организации зад граница вземат участие интензивно в процеса на информиране и активизиране на сънародниците ни за формиране на секции в чужбина. Предвиждаме осведомителна акция по нашите канали, каквато постоянно сме провеждали, а точно обезпечаване на опция за следене по електронен път къде и какъв брой са подадените заявки за гласоподаване в чужбина и информиране за периодите и правата на гласоподавателите зад граница.

6/ Традиционно интензивно осведомяваме гласоподавателите (чрез създадено от нас наличие, уместно за обществените мрежи) какви са опциите за гласоподаване по сегашен адрес, какви са периодите и формулярите, които следва да попълнят, с цел да осъществят това свое право; по какъв начин да ревизират секцията, където ще гласуват; по какъв начин студентите и учениците над 18 години могат да гласоподават в обитаемото място, в което учат; по какъв начин хора с увреждания могат гласоподават с преносима изборна урна, и други значими за повишение на интензивността дейности. Надяваме се към тези старания да се причислят и други от участниците в изборния развой, като осведомят интензивно гласоподавателите за правата им и оказват напън над институциите да подхващат дейности за повишение на изборната интензивност в страната и зад граница.

7/ Предвиждаме да се включим в разяснителната акция за гласуването с машини. Нашите екипи ще дават отговор на въпроси на гласоподавателите по телефон и електронно, ще показват опциите на този метод на гласоподаване чрез образуване на събития и онлайн интензивности.

8/ Активно се противопоставяме на оказването на напън върху гласоподавателите и всички практики за пазаруване на гласове и корпоративен избор. Всеки един сигнал, който получим за подобен вид дейности, изпращаме на правоохранителните органи и настояваме за следствие и обявяване на резултатите. Никога не използваме такива начини и призоваваме всички участници в изборите да се ангажират обществено, че ще противостоят на тези порочни практики.

9/ Прилагаме механизъм за навреме подаване на тъжби и сигнали за нарушавания на разпоредбите за предизборна пропаганда и за нарушавания в изборния ден.

10/ Настояваме за открит, равнопоставен и почтен избирателен спор и гарантиране на повече безвъзмездни формати в публичните медии, както и за обезпечаване на такива в частните медии, тъй че да имаме осведомен избор и висока интензивност, които да не са предопределени от парите за политическа реклама, която обособените участници могат да обезпечат. Всяко платено наличие в медиите би трябвало да бъде ясно маркирано.

11/ Призоваваме медиите, при показване на данни за електоралните настройки, да разгласяват обстоен паспорт на проучванията и да дават информация от кого са поръчани.

12/ Остро се противопоставяме на потреблението на език на омразата в предизборната акция и настояваме всички такива прояви да бъдат глобени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР