Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов определи като разочароващ проекта

...
Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов определи като разочароващ проекта
Коментари Харесай

Христо Иванов: Вместо визия за инвестиции, получихме шопинг лист за усвояване

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов дефинира като разочароващ плана на проект за възобновяване, който вицепремиерът Томислав Дончев показа онлайн в петък.

“Сред многото думи ние не видяхме визия. Включени са всички вероятни клишета. Всички вероятни верни епитети и съществителни са насипани обилно като захар към Нова Загора. Липсва обаче съответна визия за това каква България желаеме, какви са структурните проблеми и по какъв начин ще ги решаваме ", съобщи Христо Иванов, представен от пресцентъра на " Демократична България ".

" Вместо да получим визия за вложения, получаваме един шопинг лист какво можем да си купим. Неща, които може и да са потребни и нужни, само че не е ясно дали са най-важните ", счита още той.

Според него структурният проблем на страната е човешкият капитал като подготовка на фрагменти, умения, предприемачество, цифрови умения и среда за развиване.



" Това въобще не беше разпознато. Дори там където се влагат пари в обучение, виждаме че парите отиват главно в покупка на материални активи. Да, STEM в действителност е значимо, само че всичко, което чухме във връзка с STEM е съоръжение на кабинети. Само с пазаруване на техника, няма да можем да придвижим българското школо в 21 век. Учителят, неговото обучение и подготовка на едно ново потомство български учители, е главното, което би би трябвало да е залегнало в този проект ", счита Иванов.

" Притеснението ни е, че всички пари в просветителния бранш, всички пари за нововъведения ще бъдат налети в инфраструктура. Вместо да се влага в хората, има асимилиране. Има асимилиране в стиропор, в дограма, в асфалт - това, от което може да се краде, това, от което могат да се вършат схеми с публични поръчки ", добави той.

Според него санирането е належащо, само че не може когато се приказва за енергийна успеваемост да липсва диалогът за модернизацията и за прехода на въглищните региони в България.

По думите му в плана липсва нова философия за разпределяне на грантовете и планът не е съгласуван с предходни рекомендации на Европейска комисия. Определи съставянето на проекта като развой, в който " българската администрация мечтае за бъдещето ", вместо да попита бизнеса и образованието за потребностите им.

" За страдание това, което виждаме, е, че неуспехите от предходните два програмни интервала са пренесени за още един интервал напред във времето. Най-ясно това проличава в електронното ръководство и в електронното правораздаване ", сподели още Христо Иванов и напомни, че за електронно правораздаване в България се наливат пари още от 2002 година с предприсъединителните фондове.

" Политическият проблем на целия този развой е, че Томислав и Бойко Борисов, който другояче обича да седи на някои пънчета в гората и да приказва простотии, са се наели еднолично да ни спуснат по какъв начин да живеем ", съобщи още Христо Иванов.

“Демократична България ще трансформира в собствен кръстоносен поход напъните оттук насетне да не позволим на тези хора да затворят диалога за инвестицията в модернизацията на България в своите тесни манталитетни и корупционни рамки. Ние би трябвало да изкопчим от тях самодейността за развиването на този проект и за диалога за бъдещето на България. Ще имаме подготвеност, в случай че не успеем да създадем това преди изборите, след изборите в новия парламент да наложим нужното преразглеждане на тези документи, тъй като няма да позволим ГЕРБ да сведе следващата опция за вложения в България още веднъж до стиропор, асфалт и дограма ", означи Христо Иванов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР