Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов определи като разочароващ проекта

...
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов определи като разочароващ проекта
Коментари Харесай

Христо Иванов: Вместо визия за инвестиции, получихме шопинг лист за усвояване |

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов дефинира като разочароващ плана на проект за възобновяване, който вицепремиерът Томислав Дончев показа през днешния ден.

“Сред многото думи ние не видяхме визия. Включени са всички вероятни клишета. Всички вероятни верни епитети и съществителни са насипани обилно като захар към Нова Загора. Липсва обаче съответна визия за това каква България желаеме, какви са структурните проблеми и по какъв начин ще ги решаваме ”, съобщи Христо Иванов.

“Вместо да получим визия за вложения, получаваме един шопинг лист какво можем да си купим. Неща, които може и да са потребни и нужни, само че не е ясно дали са най-важните ”, счита още той.

Като систематичен проблем в страната той уточни човешкият капитал. Акцентира, че не става дума за раждаемост, а за подготовка на фрагменти, за умения, за предприемачество, цифрови умения и среда за развиване.

“Това въобще не беше разпознато. Дори там, където се влагат пари в обучение, виждаме, че парите отиват главно в покупка на материални активи. Да, STEM в действителност е значимо, само че всичко, което чухме във връзка с STEM, е съоръжение на кабинети. Само с пазаруване на техника няма да можем да придвижим българското школо в 21 век. Учителят, неговото обучение и подготовка на едно ново потомство български учители е главното, което би би трябвало да е залегнало в този проект ”, счита Иванов.

“Притеснението ни е, че всички пари в просветителния бранш, всички пари за нововъведения ще бъдат налети в инфраструктура. Вместо да се влага в хората, има асимилиране. Има асимилиране в стиропор, в дограма, в асфалт - това, от което може да се краде, това, от което могат да се вършат схеми с публични поръчки ”, сподели още той. “Санирането е належащо, само че не може да е единствено то. Не може, когато приказваме за енергийна успеваемост, диалогът за модернизацията и за прехода на въглищните региони в България въобще да отсъства ”, добави Иванов.

По думите му в плана липсва нова философия за разпределяне на грантовете и планът не е съгласуван с предходни рекомендации на Европейска комисия. Определи съставянето на проекта като развой, в който “българската администрация мечтае за бъдещето ”, вместо да попита бизнеса и образованието за потребностите им.

“За страдание това, което виждаме, е, че неуспехите от предходните два програмни интервала са пренесени за още един интервал напред във времето. Най-ясно това проличава в електронното ръководство и в електронното правораздаване ”, сподели още Христо Иванов. Той уточни, че за електронно правораздаване в България се наливат пари още от 2002 година с предприсъединителните фондове

“Политическият проблем на целия този развой е, че Томислав и Бойко Борисов, който другояче обича да седи на някои пънчета в гората и да приказва простотии, са се наели еднолично да ни спуснат по какъв начин да живеем ”, съобщи още Христо Иванов.

“Демократична България ще трансформира в собствен кръстоносен поход напъните оттук насетне да не позволим на тези хора да затворят диалога за инвестицията в модернизацията на България в своите тесни манталитетни и корупционни рамки. Ние би трябвало да изкопчим от тях самодейността за развиването на този проект и за диалога за бъдещето на България. Ще имаме подготвеност, в случай че не успеем да създадем това преди изборите, след изборите в новия парламент да наложим нужното преразглеждане на тези документи, тъй като няма да позволим ГЕРБ да сведе следващата опция за вложения в България още веднъж до стиропор, асфалт и дограма ”, даде обещание Христо Иванов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР