Съпоставяйки плащанията е видно, че НЗОК не е платила по-малко

...
Съпоставяйки плащанията е видно, че НЗОК не е платила по-малко
Коментари Харесай

Проф. Салчев: От плащанията се вижда, че НЗОК не е платила по-малко за януари

Съпоставяйки заплащанията е видно, че НЗОК не е платила по-малко през януари 2022 година съпоставено с декември 2022 година Това сподели шефът на Здравната каса проф. Петко Салчев по време на чуването си в парламентарната здравна комисия през днешния ден по отношение на понижения размер на заплатените средства на изпълнителите на болнична здравна помощ за м. декември 2021 година и плануваните средства за първото тримесечие на 2022 година

По думите му казусът е почнал още преди две години. „ Основното обвързване на НЗОК е да закупува действия от договорните сътрудници. На 13 март 2020 година, с въвеждането на изключителното състояние, беше предоставено на Касата в границите на своите бюджети да подкрепя лечебните заведения, които по време на пандемията понижават своята активност, с цел да могат те да бъдат боеспособни откакто завърши пандемията да одобряват своите пациенти. На тази база НЗОК одобри Методика за възнаграждение на работа при неподходящи условия (НУР), която за последните две години имаше 15 промени, които касаят както заплащанията за НУР, по този начин и спомагателните заплащания за първа линия и спомагателните заплащания за лекарите, сестрите и санитарите. Отчитайки това, НЗОК от самото начало е заплащала активността и по-късно с останалите средства по Методиката е доплащала на лечебните заведения. Нито за миг не е спряно нито едно заплащане “, сподели проф. Салчев.

Той заяви, че през декември 2021 година е изплатена активността за месец ноември, като за дейностите по Приложение 1 Касата е платила 12 151 096 лева, отвън Приложение 1 – 179 702 617 лева По механизма за разпределение за последващи интервали са доплатени 7 747 286 лева Допълнително по решение на Надзорния съвет по отношение на условията на БЛС да не се бавят касови заплащания са разпределени 71 264 198 лева, включително 5 млн. лева до 85% по Методиката. Към декември месец Касата е занулила своята активност като отговорности и е изплатила на лечебните заведения 270 862 295 лева

Планираните и изплатени през януари средства за активността, осъществена през декември, по Приложение 1 са 12 480 809 лева или разликата е с 300 000 лева повече от предходния месец. Изплатени средства за активност отвън приложение 1 – 170 131 675 лева, или с 9 млн. лева по-малко е регистрираната активност. В това число обаче, доплатени по механизма за трансферирани средства са 2 632 962 лева плюс до 85% съгласно Методиката – 8 185 341 лева или 190 797 825 лева Плюс 34 млн. лева за трудови хонорари и допълните хонорари за лекари, сестри и санитари – 17,8 млн. лева

„ Държа да отбележа, че Касата не разпределя бюджети. Тя закупува действия, само че възнамерява индикативни стойности. С решение на Надзорния съвет от 16 декември 2021 година беше решено, че до влизане в действие на ЗБНЗОК 2022 година изпълнителите на болнична здравна помощ правят и регистрират активността си по реда на тези правила. Правилата са разполагаем, който желае, ще му ги дам. Второ – за декември 2021 година Надзорният съвет утвърждава на изпълнителите на болнична здравна помощ индикативни стойности в границите на 1/12 от годишната стойност по бюджета НЗОК за 2021 година, разпределена по реализатори съразмерно по отношение на средномесечната стойност на регистрирана и заплатена активност през интервала м. януари 2021 година, м. октомври 2021 година, м. декември 2020 година и м. септември 2021 година Винаги има един обратен тласък за заплащането в идващ месец “, сподели проф. Салчев.

Той акцентира, че Методиката се утвърждава от ръководителя на Надзорния съвет, на БЛС и БЗС и на никое място не попада подписът на шефа на НЗОК.

За повече конкретика проф. Салчев съобщи, че през 2019 година УМБАЛСМ „ Пирогов “ е получила общо 62 млн. лева за активност за 2019 година, през 2020 година 55,9 млн. лева за активност, само че са били доплатени по НУР 16 млн. лева, а през 2021 година е получила 61 млн. лева за активност, по НУР са доплатени 22 млн. лева, а спомагателните заплащания за лекарите, сестрите и санитарите са възлезли на 13 млн. лева

„ НЗОК като главен застраховател на страната е изпълнила в цялостен размер нормативните условия при осъществяване на публичните заплащания, за което има и инспекция от Сметната палата “, безапелационен беше проф. Салчев.

„ 145 лечебни заведения не получиха цялостния размер на одобрените стойности за месец декември. И по кой аршин Надзорният съвет е решил да не се извърши решението за октомври, ноември и декември да бъдат изплатени 100% от стойностите, в случай че са заети 10% от болничните кревати “, попита депутатът от ГЕРБ и някогашен шеф на УМБАЛСМ „ Пирогов “ проф. Асен Балтов.

„ Нормативните документи би трябвало да се четат деликатно. Определените от Надзора средства за предходната година до 100% се получават през месеца, а не за месеца, тъй като по избор на БЛС останалите средства да бъдат разпределени за лечебни заведения, които лекуват Коронавирус, беше взето това решение “, отговори проф. Салчев.

Очаквайте подробности
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР