Съперниците Армения и Азербайджан се сблъскаха в четвъртък във Върховния

...
Съперниците Армения и Азербайджан се сблъскаха в четвъртък във Върховния
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан внасят спора за Нагорни Карабах пред Върховния съд на ООН

Съперниците Армения и Азербайджан се сблъскаха в четвъртък във Върховния съд на Организация на обединените нации, като Ереван изиска от съдиите да принудят Баку да изтегли войските си от Нагорни Карабах и да разреши на разселените етнически арменци да се завърнат безвредно в отцепническия район.

Изслушванията в Международния съд идват единствено седмици след светкавичната атака на Азербайджан за вдишване на надзор над противоречивата зона Нагорни Карабах за първи път от три десетилетия.

Еднодневната интервенция провокира всеобщо изселване на етнически арменци, като голямото болшинство от почти 120 000, които са живели на територията, бягат в Армения.

Конфликтът в Нагорни Карабах: Как Азербайджан принуди Армения да отстъпи

сепаратистките управляващи в Карабах оповестиха, че самопровъзгласилата се република ще бъде разпусната на 1 януари 2024 година

Армения е подала петиция до Международния съд да подреди на Азербайджан да „ изтегли целия боен и правоприлагащ личен състав от всички цивилни институции в Нагорни Карабах “.

Той също по този начин прикани съда да подсигурява, че Азербайджан „ се въздържа от предприемане на каквито и да е дейности... имащи резултат на разселване на останалите етнически арменци... или попречване на безвредното и бързо завръщане “ на бежанците.

Правилата на Министерски съвет по разногласия сред страни, само че макар че решенията му са правно обвързващи, той няма власт да ги постанова.

Изслушванията в четвъртък в емблематичния Дворец на мира в Хага са последните в дългогодишна правосъдна борба сред двамата противници.

Всяка страна упрекна другата в нарушение на контракт на Организация на обединените нации, Международната спогодба за унищожаване на всички форми на расова дискриминация (ICERD).

След военната интервенция през септември Ереван упрекна Азербайджан в провеждането на акция за „ етническо пречистване “ почисти Нагорни Карабах от арменското му население.

Но Баку изрично отхвърля изказванието и обществено прикани арменските поданици на територията да останат и да се „ реинтегрират “ в Азербайджан.

Планинският регион на Нагорни Карабах е бил обитаем най-вече от арменци и е част от Азербайджан след рухването на Руската империя.

Той едностранно прогласи своята самостоятелност с поддръжката на Армения, когато Съветският съюз се разпадна през 1991 година

В резултат на интервенцията арменските законодатели утвърдиха основна стъпка в присъединението към различен интернационален съд, основан в Хага – Международния углавен съд (МНС).

Това вбеси нейния обичаен съдружник Русия, тъй като МНС издаде заповед за арест на шефа на Кремъл Владимир Путин по обвинявания в похищение на украински деца по време на нахлуването на Москва.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР