Съперничеството между религиите извайва красотата и величието на АндалусияКолоните на

...
Съперничеството между религиите извайва красотата и величието на АндалусияКолоните на
Коментари Харесай

Мрачните векове на Европа приключват с възхода на Кордоба

Съперничеството сред религиите извайва хубостта и величието на Андалусия


Колоните на катедралата-джамия в испанския град припомнят палмов оазис в пустинята


Опитайте локалния специалитет опашка от бик
 26-03  26-02  26-01  26-04
Днес региона Андалусия в Испания е известна поради безкрайните си плажове, топлото слънце, хубавото време, вкусната храна, ароматно вино и допустимите цени. Далеч преди да се заприказва за брега на слънцето обаче Андалусия дава един различен вид светлина на Европа – културна и икономическа. По величието си испанският град Кордоба дълго време си съперничи със столицата на Византия Константинопол. Живеещите дълго време спокойно католици, мюсюлмани и евреи, обменят опит, взимат най-хубавото от всяка просвета, а учените, които идват от изток носят напредък. Спокойно може да се каже, че в Кордоба се поставя завършек на мрачното европейско Средновековие. Мюсюлманите, които епохи си съперничат с испанските владетели за слънчева Андалусия идват на Стария континент с добре забравеното знание по астрономия, математика, медицина и философия и с превъзходните си бани. Андалуската китарна школа, в този момент фамозна в целия свят, съгласно историците е учредена от популярния персийски артист Зириаб. Който съгласно разнообразни източници донесъл в Европа и модата на лятното и зимно облекло, както и пастата за зъби. Въобще, хигиената на испанците доста се подобрила след конфликта им с маврите. А Кордоба се сдобила с канализация и водопроводи. През 10-ти век в града имало 900 бани, 600 джамии, 50 лечебни заведения, 80 учебни заведения и над 110 000 къщи.

Вековното съревнование сред владетелите и религиите довело и до културен и архитектурен подем. Джамията-катедрала на Кордоба, дворците в Севиля и Гранада са единствено част от образците по какъв начин стремежът на конкуриращите се управници да покажат величието си посредством все по-великолепни украси е трансформирало градовете на днешна Андалусия в шедьоври. За това способстват и локалните управляващи през днешния ден, които задължават притежателите на парцелите освен да ги поддържат, само че и да украсяват външните стени на домовете си с яркоцветни мушката и други цветя. Саксиите, в които са посадени също постоянно са шедьоври сами по себе си, с помощта на блестящо изрисуваната им керамика.

Туристите в Кордоба наложително минават по пъстрата улица на цветята. Няма и посетител, който да не посети най-прочутата постройка – катедралата – джамия. Близо 900-те колони на постройката, които припомнят палмови гори от мрамор, яспис, оникс и гранит ще ви оставят без мирис. Първоначално постройката била вестготска черква, само че след завладяването на града от маврите емир Абд ар-Рахман I я откупил и почнал да строи на нейно място джамия. Тъй като се съобразявал с първичната архитектура на църквата новата джамия в началото не била насочена тъкмо към Мека, а към Дамаск. Според други повода за това много нетипично за ислямските храмове противоречие била, че му липсва дома. В началото колоните били 110 на брой, а арките над тях трябвало да потушат носталгията на емира към родната му пустиня и да припомнят палмовите дървета. Молитвената постройка била разширявана и достроявана чак до 10-ти век. В началото на 13-ти век испанците завладяли назад града, а джамията била осветена като катедрала. Заради необикновената й хубост постройката не била разрушена, като бил непокътнат даже неповторимо украсения мирхаб. Вместо това в новата катедрала бил подложен олтар. Най-значителна била смяната на постройката когато през 16-ти век, когато някогашната джамия била разширена и достроена с украсената богато католическа катедрала “Непорочното зачятие на Богородица ”. Впечатляващо е, че в този храм сякаш няма стени сред религиите, а катедралата и джамията преливат една в друга.

Не по-малко интресно е да се разноските из улиците на Кордоба. Преди да влезете в града минавате по римския каменен мост, издигнат през 1-ви век над река Гуадалкивир. Тесните улички, многочислените заведения, феерята от цветя и руините на Медина Азахара сигурно ще ви очароват. Местната кухня пък ще ви накара да си оближете пръстите. Сред специалитетите типични за Кордоба са студената чорба салморехо. Тя е по-гъст вид на доматената гаспачо, като в нея са добавени прибавен хамон серано и варени яйца. От студените супи фамозна е и ахо бланко – бадемова чорба. Друг деликатес, който горещо предлагаме е опашката на бик. Тя се подготвя няколко часа на муден огън с вино и подправки, а най-после резултатът е, че месото се отделя без изпитание от костта и се топи в устата. Това надалеч не са всички приятни изненади, които крие андалуската кухня, само че ви предлагаме сами да откриете нейните секрети на място.

Купете си билет авансово


Алхамбра е последната цитадела на маврите


Всеки подробност в двореца на Гранада е декориран, архитектурата му е неповторима в света

 26-08  26-05  26-06  26-07
Последната цитадела на маврите, дворецът Алхамбра в Гранада е най-посещаваната забележителност в Испания. И за това има доста аргументи. Преди да стигнете до двореца обаче би трябвало да имате поради няколко неща. За да сте сигурен, че ще разгледате Алхамбра в деня, в който сте възнамерявали е съвсем наложително да си купите авансово билет. Най-сигурно е в случай че си резервирате тур за проведена група. Тогава ви подсигуряват, че ще съумеете да разгледате двореца, въпреки най-често тези групи да потеглят от курортите на Коста дел Сол, Малага или Севиля и в този случай ще ви калкулират и цена за гид и транспорт. Другият вид е да купите билет онлайн с кредитна карта, като в този случай също плащате комисионна. Билетът е с избран ден и час и наложително би трябвало да сте много по-рано, с цел да съумеете да влезете в точния момент, тъй като другояче резервацията ви изгаря и губите парите си. Входът за децата до 12 години е безвъзмезден, само че за тях също се взима билет, въпреки и с нулева цена. Последният вид е да си купите самостоятелен билет на място в деня на посещаване. Имайте поради, че за всеки ден обаче има оптималната квота от гости и даже рано заран всички билети могат да са продадени. Касите пък работят единствено с пари в брой. Цената на билета е 14 евро, като нощните визити и достъпа единствено до градините е по-евтин. След като преодолеете трудностите по обезпечаване на визитата, ще се уверите, че си е коствало. Всяка стая на двореца Алхамбра е украсена с невероятни орнаменти, разнообразни фигури, калиграфии, лирика, а гипсът и дървото са превърнати в творби на изкуството. Златото, синьото, аленото, бяло преливат по неуписуем метод, който думите не могат да предадат. Помещение след помещение ще ви карат да ахвате. Арките и прозорците им откриват невероятни гледки към градините и към заснежените върхове на планината Сиера Невада, на които се наслаждавали владетелите на Андалусия. Типични за Алхамбра са и цветните плочките с глазура, подредени в комплицирани геометрични фигури, наречени зилиз.

Сред най-известните места в Алхамбра е патиото с лъвовете. 12-те лъва, на фона на безкрайните плетеници и неповторими колони са наричани и най-хубавият шедьовър на мавританското изкуство в Испания. И естествено са желано място за фотография от туристите. Част от арките и сводовете на стаите са употребявани само за декорация, а колоните на двореца са в неповторима форма, която не може да бъде забелязана в никоя друга постройка по света. Градините са проектирани тъй че да дават приятност на окото със зеленина, ароматни цветя като рози и жасмин и бликащи фонтани. Близката вила Хенералифе, която била обвързвана с Алхамбра чрез мост, а през днешния ден е обвързвана с общия входен билет, в действителност е най-известна точно с градините си.

Сред обичаните места на туристите в Гранада е кварталът, в който живеят главно локалните роми – Сакромонте. Те населяват скални пещери и танцуват парещ ориенталски вид на фламенкото.

50 души починали при градежа на оборудването


Мостът на Ронда въодушевява Хемингуей


Стил в коридата носи името на града

 Новият мост в Ронда е най-атрактивната забележителност в града. Новият мост в Ронда е най-атрактивната забележителност в града.
На към стотина километра от Малага, се намира един от най-живописните градове на Андалусия – Ронда. Планинското градче със стръмни улици сякаш е кацнало над каньона Ел Тахо. На панорамата можете да се насладите от специфична площадка в центъра на града. Безспорно най-голямата атракция на Ронда обаче е Новият мост с височина от близо 100 метра, който свързва остарялата и новата част на града. Дължината му е 66 метра. Построен е над каньона и при построяването му в края на 18-ти век умират 50 души. Тъй като първият му строеж се оказал неустойчив и структурата, дружно със стоящите на него хора пропаднали в бездната. Мостът дефинитивно бил приключен 34 години след старта на градежа. Според слуховете той крие и печална популярност, защото от него били хвърляни пандизчии по време на Гражданската война в Испания. Приказките отиват и по-далеч, като съгласно някои книгата на Ърнест Хемингуей “За кого бие камбаната ” споделя точно тази останала скрита история. Дали сюжетът е роден от въображението на писателя или почива на същински случки, не е ясно.

Факт е, че заведенията, които откриват панорама към моста и през днешния ден са обичани на гостите на Ронда. Ако решите да се разноските с туристическото влакче, което обикаля града и се взима наоколо до панорамната площадка можете да се насладите и на моста от самото му подножие.

Сред другите забележителности на Ронда, които би трябвало да посетите, е арената за корида. Всъщност в Андалусия, за разлика от останалата част на Испания, коридата към момента е разрешена, а от Ронда потегля и характерен жанр в бикоборството, който носи името на града. Арената е издигната през 1785 година от същия проектант, който построява и Новия мост на Ронда. В музея към арената можете да разгледате рисунки на Пикасо и фотоси на известни почитатели на коридата като Ърнест Хемингуей и Орсън Уелс. Арената е и най-голямата и най-опасната в Испания с диаметър от 66 метра, само че разполага с едвам 5000 седящи места за фенове. Ако желаете да я разгледате денем – цената на билета е 7 евро.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР