Съперничеството между Лионел Меси и Кристиано Роналдо не е тайна

...
Съперничеството между Лионел Меси и Кристиано Роналдо не е тайна
Коментари Харесай

Рекорди, които Меси и Роналдо все още не са подобрили

Съперничеството сред Лионел Меси и Кристиано Роналдо не е загадка за никого. Двамата са в непрестанна битка за най-големите оценки и по време на забележителните си кариери са спечелили голям брой титли и самопризнания на клубно равнище, подобрявайки връх след връх. Някои от върховите достижения в европейските клубни шампионати обаче принадлежат на други футболисти, и аржентинецът и португалецът към момента не са притежатели на върхове там.

Най-много попадения на финали в Шампионската лига имат Алфредо Ди Стефано и Ференц Пушкаш, които с екипа на Реал Мадрид означават по седем пъти. До момента Меси се е разписвал в два случая през 2009 и 2011 година, до момента в който Роналдо го е правил четири пъти (по един път през 2008 и 2014 и два пъти през 2017). Отново Ди Стефано държи върха за най-вече голове в поредни финали с 5, до момента в който Пушкаш има най-вече голове в един край с 4. Вратарят на Порто Икер Касияс е пък с най-вече срещи в европейските клубни шампионати, като броим и квалификациите – 172 мача за испанския пазач. Роналдо има 162 мача, до момента в който Меси е със 130 в актива си. Кларънс Зеедорф е рекордьор по извоювани финали с три разнообразни тима – Аякс през 1995, Реал Мадрид през 1998 и Милан през 2003 и 2007 година. Роналдо го е правил с два разнообразни състава – Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид, а в този момент има късмет да победи и с фланелката на Ювентус. Златан Ибрахимович пък е отбелязал в Шампионската лига с екипа на шест разнообразни отбора – Аякс, Ювентус, Интер, Барселона, Милан и ПСЖ. Тук достижението на шведа надали ще бъде застрашено, защото Меси и Роналдо надали ще играят в доста други тимове до края на кариерата си.

Най-възрастният голмайстор във край на най-престижния европейски клубен шампионат се споделя Паоло Малдини, който осъществя на Ливърпул в паметния край в Истанбул през 2005 година. Легендарният бранител е на 36 години, когато открива резултата в първата минута на дуела. В груповата фаза това е Франческо Тоти, който вкарва за Рома против ЦСКА-Москва на 38 години. Най-бързо маркираният гол в Шампионска лига е дело на Рой Макай – 10.12 секунди в мача сред Байерн Мюнхен и Реал Мадрид през 2007 година. Най-бързо осъщественото попадение във край – Паоло Малдини през 2005 година против Ливърпул в 53-та секунда.

Останалите достижения, в които Меси и Роналдо към момента не държат връх, са за най-бързо вкаран хеттрик – Бафетимби Гомис за 8 минути с екипа на Лион против Динамо Загреб през 2011 година, най-вече поредни сезони с най-малко един маркиран гол - дело на Райън Гигс с 16 следващи участия (Меси има 14 на сметката си, до момента в който Роналдо е с 13), най-вече голове за един сезон – Радамел Фалкао за Порто през 2010/11 с 18 попадения и Герд Мюлер, който е с върхово достижения в индикатора за най-вече вкарани гола приблизително на мач – 0.97. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР