Съперничеството между големите сили и връщането на войната, в която

...
Съперничеството между големите сили и връщането на войната, в която
Коментари Харесай

Френските специални сили започват трансформация

Съперничеството сред огромните сили и връщането на войната, в която сраженията са доста интензивни, илюстрирано посредством спора в Украйна, съставляват предизвикателство за френските специфични елементи, подтиквайки ги към промяна след две десетилетия, доминирани от битката против тероризма.

" Войната в Украйна форсира нашата промяна ", споделя старши офицер от доста дискретното Командване за специфични интервенции (КСО), където служат 4500 елитни военни от трите типа въоръжени сили (военновъздушни, военноморски и сухопътни) и което празнува този месец 30 години от основаването си.

След появяването си през 90-те КСО непрестанно се адаптираше към еволюцията на споровете. Но след нескончаем интервал на асиметрични борби против джихадистите в този момент е нужна сериозна стъпка напред, тъй като е нужно подготвянето за опълчване на сили, разполагащи с равностойни оръжия.

В тежкия спор сред руснаците и украинците, почнал на 24 февруари, КСО деликатно следеше потреблението на специфични сили, с цел да извлече първите поучения.



" Използването на специфични сили и хибридни акции от страна на съветската войска бе учудващо рядко през цялото време на спора. Това е огромна изненада ", посочи в края на април военачалник Бертран Тужуз, командващият КСО, в диалог с представители на Френския институт за интернационалните връзки.

" И противоположното, при украинците виждаме връщане към логики на партизанската война, към лимитирани специфични задачи (...) – те са постигнали положителни триумфи в тази област ", провеждайки в същото време доста интервенции за оказване на въздействие в обществените мрежи, добавя високопоставеният боен.

Замислено като акуратен инструмент за ръководство на рецесии, КСО стартира през 2000-те втория си живот с присъединяване в контингента на френските специфични сили в Афганистан.

През идващото десетилетие специфичните сили са на първа линия в борбата с джихадистите и в Сирия, и в Сахел, където в границите на интервенция " Сабр " дребни отряди преследват групите, свързани с Ал Каида и " Ислямска страна ".

Очертава се КСО да се включва и отсега нататък в борбите с джихадистите, само че този модел на асиметрична война към този момент не е приоритет за френската войска, която се готви за сюжети за оборване на могъществото и превъзходството, съчетано със тактики за въздействие на " нематериалните бойни полета " (социалните мрежи, осведомителните потоци, киберпространството...), и даже с огромни междудържавни спорове.

Битките за въздействие като предизвикателство

Агресията на Москва в Украйна удостовери потребността от акомодация, в това число на специфичните елементи, които би трябвало към този момент да употребяват ловкостта и дискретността на своите елементи в този нов модел на изострил се спор, в който взаимните дейности с елементарната войска наподобява ще зачестяват спрямо предишното.

" Сивите зони стават привилегировано поле за изява на специфичните сили, които ще се изправят там против по-сурови, по-разностранни съперници, редовно прибягващи до хибридни тактики ", отбелязва офицер от КСО.

" Онова, което сме овладели в битката против тероризма, ще ни помогне да се развиваме в изискванията на сивата зона " и да правим целенасочени интервенции за въздържане или дестабилизиране на съперника, чиято цена ще е по-малка, акцентира той.

КСО обаче признава, че има потребност от нови умения, с цел да отговори на провокациите, произлизащи от цифровата епоха и борбите за въздействие.

През 2023 година командването ще мине тест в естествени условия по време на огромните маневри " Орион ", проведени от френската войска, чийто сюжет планува високоинтензивни дейности. Специалните сили ще се употребяват за разкриване на " театъра на бойните дейности ", за прекосяване в неприятелските позиции и за събиране на разследващи данни. После те ще бъдат включени в състава на постоянната армия.

Тридесетият рожден ден на КСО ще се празнува без доста звук, каквито са и интервенциите на това Командване. На 24 юни специфичните сили ще възпламенят огъня в Триумфалната арка и ще положат цветя на гробовете на свои приятели, паднали в сражения по всички краища на света през последните три десетилетия. Същия ден необятната общност ще бъде поканена да взе участие от 27 юни в онлайн игра, наречена " Операция Кернел ".

Всеки участник ще влезе в кожата на войник от специфичните сили, получил задача за по-малко от час да освободи френска нуклеарна физичка, държана от терористи като заложничка в хотел. Според министерството на въоръжените сили играчите " ще би трябвало да употребяват всички умения на специфичните елементи, с цел да изпълнят другите задачи – разсъждения, новаторски метод, технологии, поверителност, съдействие и експедитивност ".

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР