Съперничеството между фракциите на Боко Харам утежнява насилието в Северна Нигерия

...
Лагос, Нигерия – Преди три години Хусаини Абубакар се страхуваше
Коментари Харесай

Лагос, Нигерия – Преди три години Хусаини Абубакар се страхуваше от най-лошото, когато въоръжени мъже на мотоциклети и с военен камуфлаж нахлуха в Дамари, неговото село в Кадуна, северозападна Нигерия.

За разлика от бандитите, които тревожеха региона през последното десетилетие и чиито терористични практики общността на Абубакар познаваше твърде добре, тези нападатели бяха различни.

„Те бяха джихадисти от Ансару, а някои от тях са терористи от Боко Харам, които преди това тероризираха североизточните щати“, каза 37-годишният фермер пред Ал Джазира.

„Бяхме искрено уплашени от това как се движат със сложни оръжия и тяхното пристигане доведе до сблъсъци с бандити, които отказаха на нас [фермерите] достъп до фермите. Ето защо нашите ферми остават гъсти и някои фермери мигрират.“

Боко Харм, сектата, официално известна като Jama’at Ahl al-Sunna li-Da’wa wal-Jihad (JAS), е създадена през 2002 г. в североизточна Нигерия. Седем години по-късно нейният основател Мохамед Юсуф беше убит от службите за сигурност, предизвиквайки нападение от страна на групата, която уби хиляди и разсели над 2,5 милиона души в безкраен конфликт.

А сега разделенията в групата усложниха опасностите, пред които са изправени обикновените хора в Северна Нигерия.

През последните години местните власти в северозападна Нигерия вдигат тревога за операциите на Ансару, една от бившите му фракции, заедно с бандитите в Кадуна, който се намира като връзка между региона и централна Нигерия.

„Ансару не се различава от Боко Харам“, каза пред Ал Джазира Бабан Аба, базиран в Кадуна анализатор по сигурността. „Те правят това, което Боко Харам направи на североизток, само че с различна тактика.“

Създаден през 2011 г., Ansaru първоначално беше ръководен от командири, които не бяха съгласни с ултратакфира на покойния Абубакар Шекарау – подход, който оправдава убийствата на други мюсюлмани, смятани за невярващи.

Групата се появи отново през 2019 г. като франчайз на Ал Кайда в Нигерия след години в нелегалност, поглъщайки бивши бойци на JAS, които избягаха на североизток поради офанзиви в района на езерото Чад от многонационални сили, включващи Камерун, Чад, Нигер и Нигерия.< /p>

Ансару предложи да защити уязвими общности с мюсюлманско мнозинство като Дамари от бандити мародерства, стратегия според анализаторите, предназначена да събере подкрепа в борбата им срещу правителството. Това проработи и Ансару спечели доверието на хората, но създаде протодържава и вся страх у жителите.

„Не можем да отидем в нашите ферми, докато не платим таксата, и те също принудиха пълното затваряне на нашите местни пазари“, каза Аюба Амину, 32-годишен фермер, пред Ал Джазира. „Те наложиха различни правила, като например забрана за продажба на цигари. Те убиват всеки, който не се подчинява.”

Миналата година Ансару загуби селата под свой контрол – Дамари и Куйело – от местни бандити, последвано от тежки загуби от нигерийската военна офанзива, която остави групата безгръбначна да защитава уязвимите мюсюлмански общности. В резултат на това селата са се превърнали в зона без престъпления за всички – включваща бивши членове на JAS, Ansaru и бандити, превръщайки страховете на Абубакар в реалност.

Вътрешни пукнатини

Другите фракции на Боко Харам също намериха сфера на влияние извън своите корени на североизток. През 2016 г. групата се раздели на две заради доктринални различия и административния стил на своя лидер Абубакар Шекау. Една фракция се присъедини повече към Ислямска държава – на която JAS по-рано се закле във вярност – и се нарече Западноафриканска провинция на Ислямска държава (ISWAP).

Ръководена от ISWAP атака срещу гората Самбиса, отдавна известна като база на JAS, през 2021 г. завърши със смъртта на Шекау.

ISWAP стана доминиращата фракция, използвайки партизанска война, за да се насочи към нигерийската армия и да събира данъци, като същевременно осигурява вода, здравеопазване и сигурност в някои общности в Борно.

Според доклад от 2019 г. на Crisis Group, тактиката на ISWAP е допринесла за значително намаляване на цивилните жертви на североизток и увеличаване на смъртните случаи на военни между 2018 г. и 2019 г.

Освен това, данните от инструмента за проследяване на нигерийската сигурност, който следи месечните смъртни случаи, включващи Боко Харам и държавни актьори от 2011 г., показаха увеличение на броя на смъртните случаи на държавни актьори между 2018 г. и 2020 г.

По-конкретно, 140 държавни актьори бяха убити през ноември 2018 г., за разлика от 49 цивилни жертви, а 185 бяха убити през май 2020 г., в сравнение с 13 цивилни смъртни случая.

Междувременно JAS, под ръководството на Бакура, се развива и в тактиката.

„Интересното е, че Бакура копира данъчната система [на ISWAP], каза Винсент Фуше, старши анализатор за Западна Африка в Crisis Group, пред Al Jazeera. „Видяхме развитие на повече регулации с цивилни през последните няколко месеца... но все още вярвам, че ISWAP има по-устойчив модел поради своето управление, данъчна система и съвети, които получава от ISIS.“

През 2021 г. ISWAP потърси сливане с JAS, за да консолидира влиянието си в региона. Искането беше отхвърлено.

Вместо това, JAS стартира две опустошителни атаки срещу ISWAP през 2022 г.; първият уби 33 съпруги на бойци на ISWAP в Sambisa. Второто беше изненадваща атака от 1 януари срещу оръжейната база на съперника в три села край бреговете на езерото Чад. Неизвестен брой бунтовници бяха убити в настъплението, водено от Дорон Бакура, самоназначен наследник на Шекау.

Между февруари и март 2023 г. ISWAP започна репресии, които убиха не по-малко от 200 бойци на JAS, жени и деца в части от Борно, според съобщения в местните медии.

„Тази битка не е нещо ново… и двамата се борят да контролират регионите на север“, каза пред Ал Джазира Муртала Ахмед Руфаи, доцент по изследване на мира и конфликтите в университета Усману Данфодийо Сокото.

Операция за разширяване

Докато конфликтът бушува, тези фракции и други въоръжени групи разшириха операциите си на други места в Северна Нигерия, като търсят нови партньори.

Смъртта на Юсуф през 2009 г. предизвика вълнообразен ефект в щата Нигер, съседен на столицата Абуджа, тъй като властите изгониха консервативна ислямска секта, наречена Дарул Салам. Някои от нейните членове се отправиха на североизток, за да се присъединят към Боко Харам. Други се присъединиха към местни бандити на северозапад, набирайки средства чрез отвличания с цел откуп и преследване на добитък.

През 2019 г. няколко бойци на JAS се завърнаха в щата Нигер, маскирани като Дарул Салам. Те извършиха многобройни атаки, което накара военните да нападнат лагерите им през следващата година.

„Създаването на Дару Салам беше по-скоро като сателитен лагер [за Шекау и JAS]“, каза Руфаи, който е проучил обстойно групата и е посетил нейната база.

След смъртта на Шекау повече бойци на JAS се присъединиха към тази секта, вместо да преминат към ISWAP или да се предадат на армията. Това породи нова заплаха в слабо полицейски регион, вече обременен от множество милиции.

Някои групи вече си сътрудничат, като обменят знания за терена или умения за създаване на гранати и самоделни бомби. Анализатори казват, че атаката с влак Абуджа-Кадуна през март 2022 г., при която бяха отвлечени над 62 пътници, е пример за това партньорство.

„На практика всички джихадистки групи в Нигерия присъстват в Кадуна [и] ние [скоро] ще започнем да имаме поредица от съперничество и сблъсъци за териториален контрол“, каза Руфаи пред Ал Джазира. „И ако изучавате географията на северозапада, [тези] държави са взаимосвързани. От Кадуна [северозапад] те могат лесно да се преместят в Нигер [северно-централно]; от Кадуна, те могат да се преместят в Кацина и Замфара [северозапад].“

За разлика от JAS, ISWAP имаше по-малък успех в сътрудничеството си с бандитите на североизток, отчасти поради позицията на последните срещу ултра-такфир.

Съобщава се обаче, че те са работили с клетки на въоръжени групировки и са предприели атаки срещу църкви в централна и северозападна Нигерия през 2022 г. През този юли ISWAP твърди, че е атакувал затвор със средна степен на сигурност Kuje в Абуджа, освобождавайки стотици престъпници, включително 69 затворници, описани от държавните власти като „известни терористи от Боко Харам“.

Междувременно местни медии съобщиха за пукнатини в рамките на ISWAP в езерото Чад поради разрива му с JAS на Бакура, което доведе до дезертьорство от първия към втория.

В северната част на Борно ISWAP изгони бивши бойци на JAS от лагера си заради подозрение за саботаж и продължаваща лоялност към JAS. Анализаторите казват, че това развитие е доказателство за нарастващи предизвикателства пред франчайза на ISIS.

„Тук има парадокс“, каза Фуше. „ISWAP се надяваше, че убийството на Шекау ще бъде толкова голяма победа, но голямата победа … доведе до нейното отслабване.“

Докато това съперничество продължава, подкрепяната от Ал Кайда секта Ансару започна да си партнира с бандити в северозападна Нигерия.

През август 2023 г. нигерийски военен самолет се разби, убивайки най-малко две дузини служители по сигурността в щата Нигер. Благодетелят на Ансару, скандалният крал на бандитизма Дого Гиде, пое отговорност за свалянето му, предизвиквайки тревога.

„Най-голямото значение е възможността Ал Кайда да се закрепи в най-големия щат на Нигерия“, каза MacHarry Confidence, анализатор по геополитическа сигурност в базираната в Лагос SBM Intelligence, пред Al Jazeera. „И това би било битка, която службите за сигурност на Нигерия ще се борят да спечелят, като се има предвид колко изтощени са [и] големия размер на територията, която са загубили през последните години.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР