Съперничещите военни сили на Судан взаимно се обвиняват в нарушаване

...
Съперничещите военни сили на Судан взаимно се обвиняват в нарушаване
Коментари Харесай

Боевете в Судан продължават, въпреки примирието

Съперничещите военни сили на Судан взаимно се упрекват в нарушение на примирието, откакто смъртоносният спор продължава към този момент трета седмица. Съществуват опасения, че той ще се трансформира в революция.

И двете страни потвърдиха, че формалното съглашение за преустановяване на огъня, което трябваше да изтече през миналата нощ, ще бъде удължено с още 72 часа.

Най-малко 528 души бяха убити и 4599 ранени, откогато дълго тлеещата битка за власт сред суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка (RSF) избухна в спор на 15 април. Организация на обединените нации счита, че действителният брой на жертвите е доста по-висок.

Силите за бърза поддръжка са разпръснати из цялата столица на страната Хартум, до момента в който армията се пробва да ги нападна главно посредством потребление на въздушни удари от дронове и изтребители.

Конфликтът накара десетки хиляди хора да избягат през границите на Судан. Това провокира предизвестия, че страната може да се разпадне, дестабилизирайки в допълнение нестабилния район. Това подтикна непознатите държавни управления да стартират да изтеглят своите жители.

Координаторът на Организация на обединените нации за незабавна помощ Мартин Грифитс, делегат в района, сподели, че „ филантропичната обстановка в страната доближава сериозна точка “.

Масовото разграбване на филантропични офиси и хранилища „ изчерпа множеството от нашите ресурси. Проучваме незабавни способи за внасяне и разпределение на спомагателни доставки “, сподели той.

„ Очевидното решение “ би било да се спрат боевете, добави той. Но вероятностите за договаряния наподобяват мрачни.

„ Няма директни договаряния, има единствено подготовка за диалози “, сподели специфичният представител на Организация на обединените нации в Судан Фолкер Пертес пред публицисти в Порт Судан.

Лидерът на армията военачалник Абдел Фатах ал Бурхан сподели, че в никакъв случай няма да седне на една маса с началника на Силите за бърза поддръжка военачалник Мохамед Хамдан Дагало, прочут като Хемедти. Той пък от своя страна сподели, че ще приказва единствено откакто армията приключи военните дейности.

Грифитс сподели, че цели фамилии в Судан се борят за достъп до вода, храна, гориво и други артикули. Някои не могат да се реалокират заради разноските за превоз от най-засегнатите региони.

Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците разгласява нови данни в събота, които демонстрират, че към 6000 души, множеството от които дами, са избягали от боевете в прилежаща Централноафриканска република през последните две седмици.

Централноафриканската република, която се намира на югозапад от Судан, е една от най-бедните страни в света.

Една трета от 46-милионното население на Судан се нуждаеше от филантропична помощ преди началото на боевете.

Конфликтът приключи подкрепения от интернационалната общественост политически преход, ориентиран към определяне на демократично държавно управление в Судан. Той стартира откакто някогашният автократичен президент Омар Хасан ал Башир беше свален през 2019 година след три десетилетия на власт.

Текстът е оповестен в „ Гардиън “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР