Съперничещите си блокове заявиха, че са си осигурили необходимата подкрепа

...
Съперничещите си блокове заявиха, че са си осигурили необходимата подкрепа
Коментари Харесай

Патова ситуация на изборите в Малайзия

Съперничещите си блокове обявиха, че са си обезпечили нужната поддръжка за сформиране на държавно управление, откакто на оспорваните избори в Малайзия нито една партия не получи ясно болшинство от местата в Народното събрание.

Опозиционният водач деец Анвар Ибрахим съобщи, че неговата коалиция има задоволително места, с цел да сформира идващото държавно управление на страната, което ще му разреши да стане министър-председател.

Бившият министър председател Мухийддин Ясин, който оглавява конкурентната формация Perikatan Nasional (Национален алианс), също съобщи, че води договаряния за сформиране на идващото държавно управление след изборите в събота.

Патовата обстановка е налице в страна, в която се смениха три държавни управления в границите на няколко години.

Малайзия, в която живеят 33 млн. души, ще се нуждае от ръководеща коалиция със мощен мандат, с цел да се оправи с внезапното повишаване на цените на храните и с стопанската система, която е наранена от пандемията.

Макар че и двата водещи политически блока оповестиха победа, нито един от тях не предложи детайлности за съюзите, които ще сключат за сформиране на държавно управление.

" Вече имаме болшинство за сформиране на държавно управление ", съобщи Анвар на конференция призори след часове на трескави договаряния през нощта.

Когато бе подложен на напън по отношение на това кой ще подписа съюз с него, Анвар не назова имена, само че съобщи, че уговорките са поети в писмена форма и ще бъдат показани на краля за утвърждение.

В края на преброяването на гласовете обединението на Ануар Pakatan Harapan (Алианс на надеждата) завоюва 82 места, а Perikatan Nasional на Мухийддин - 73, сочат формалните резултати.

Ислямистката партия печели известност

Някога могъщата партия Barisan Nasional, доминирана от партията на някогашния водач в пандиза Наджиб Разак Обединена малайзийска национална организация (UMNO), изостана надалеч обратно със единствено 30 места, което е най-лошото ѝ показване, откогато Малайзия получи самостоятелност през 1957 година

Засегнатият от подкупи блок съобщи, че приема резултатите и че това е " огромен сигнал от жителите към нас ".

На изборите се следи и напредък на ислямистка партия, обвързвана с групата на Мухийддин. Малайзийската ислямска партия или ПАС поддържа твърдо пояснение на ислямското право.

Етническите малайзийски партии организираха акция въз основата на платформа, в която се твърди, че представителите на етническото болшинство в Малайзия ще изгубят правата си, в случай че бъдат определени не-малайци - като мултиетническия блок на Анвар.

О Ей Сун от Тихоокеанския проучвателен център на Малайзия съобщи, че в случай че Мухийддин сформира държавно управление, страната " евентуално ще стане очевидец на консервативна теократична коалиция, която ще се концентрира върху религиозното и расовото предимство за сметка на ефикасното икономическо ръководство ".

" Силното обръщение на Perikatan Nasional за чисто ръководство съумя да навлезе в изборната банка на UMNO и да завземе основните места на UMNO ", сподели Асрул Хади Абдула Сани, заместник-управляващ шеф в BowerGroupAsia.

Една от най-значимите загуби на изборите беше на някогашния министър-председател Махатхир Мохамад, 97 година, който беше изрично надвит в своя изборен регион.

Последният късмет на Анвар

Анвар водеше предизборната си акция с обещанието да се бори с корупцията, откакто ръководещата партия на Наджиб беше опетнена от голям брой каузи за подкупи, в това число едно, което изпрати някогашния министър-председател в пандиза за 12 години.

Анвар, който непрекъснато заемаше второ място в малайзийската политика, изтърпя две присъди в пандиза и няколко пъти в политическата си кариера беше на върха на властта.

Избирателната интензивност на изборите в неделя беше висока - два часа преди затварянето на изборните секции тя към този момент беше 70 % - и тези, които разговаряха с Агенция Франс Прес, обявиха, че се надяват на политическа непоклатимост и икономическо усъвършенстване.

Резултатите съставляват последното изборно оскърбление за UMNO, откакто тя претърпя зашеметяващо проваляне на парламентарните избори през 2018 година заради гнева от абсурда 1MDB.

Наджиб беше в центъра на тази стихия и беше вкаран в пандиза поради ролята си в нея.

Поради вътрешни битки в двете поредни държавни управления от 2018 година насам UMNO се промъкна още веднъж на власт предходната година, макар продължаващите обвинявания в корупция, и се стремеше към по-силен мандат на тези избори.

Корупцията беше основен въпрос по време на акцията, като опозиционните партии неведнъж предупреждаваха, че в случай че UMNO завоюва, Наджиб може да излезе на независимост, а обвиняванията в корупция против други партийни водачи могат да бъдат свалени.

Скандалът 1MDB, при който милиарди долари държавни средства бяха пренасочени към парцели в Бевърли Хилс, суперяхта, холивудски филм и личната банкова сметка на Наджиб, провокира следствия в Сингапур, Швейцария и Съединени американски щати. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР