Съотношението цена на жилище/средна месечна заплата в Сърбия през първата

...
Съотношението цена на жилище/средна месечна заплата в Сърбия през първата
Коментари Харесай

Съседите трябва да работят 14 години за жилище

Съотношението цена на жилище/средна месечна заплата в Сърбия през първата половина на настоящата година е най-хубаво за последните 20 години. Въпреки това на жителите на западната ни съседка са им нужни 14 години, с цел да си разрешат жилище с разгъната застроена повърхност от 60 кв.м. в новострояща се постройка и то при положение, че купувачът отделя цялата си заплата за придобиване на парцела. Само допреди 10 години сърбите е трябвало да се " трудят " 20 години, с цел да придобият парцел с въпросната величина, оповестяват от Фонда за развиване на икономическите науки към Университета в Белград. Средната цена на квадратен метър жилищна повърхност през юни 2020 година е 1420 EUR, а заплатата - 510 EUR.

" Разбира се, данните са разнообразни за другите градове. За покупката на жилище от 60 кв.м в Белград са нужни 15 години, до момента в който във Врнячка Баня те са 13, а в Нови Пазар - 11 ", споделя Александър Радивоевич, притежател на организация за недвижими парцели.

Причината за понижаване броя на годините на работа, нужни за покупка на жилище, е по-високият растеж на междинната заплата по отношение на междинната цена на квадратен метър жилищна повърхност. Средната чиста заплата в Белград за последната година и половина, бележи растеж от 21%. За нови Сад процентът е 22%, а за Крагуевац, Кралево, Вршаце, Суботица, Чачак и Ужице - на 17% За обсъждания интервал междинните цени на жилищата регистрират нищожно покачване. Дори в някои градове няма смяна, а във Вршаце даже е записано поевтиняване.

Фактът, че междинната заплата пораства с посочените темпове, не значи, че цените на жилищата ще поевтинеят. Според анализатори, поевтиняване при жилищата не може да се чака даже в разгара на пандемията от ковид. " Ипотечният пазар сега е доста удобен и някои банки намалиха минималното самоучастие. Издадените разрешителни за градеж на нови жилища към юни 2020 година е с 35% по-малко по отношение на юли 2019 година И в случай че продължи наклонността на понижаване размера на ново строителство на фона на ниските лихви по ипотечните заеми и растеж на междинната заплата, то пазарът неизбено ще реагира и цените на жилищата ще се покачат ", споделя Радивоевич.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР