Съоснователят на талибаните молла Абдул Гани Барадар ще ръководи новото

...
Съоснователят на талибаните молла Абдул Гани Барадар ще ръководи новото
Коментари Харесай

Ето кой ще ръководи новото правителство на Афганистан

Съоснователят на талибаните молла Абдул Гани Барадар ще управлява новото афганистанско държавно управление, което ще бъде оповестено скоро, оповестиха източници от ислямистката формация, до момента в който бойците ѝ се сражаваха със силите, лоялни към покорената република в долината Панджшир, която се намира северно от Кабул, осведоми " Ройтерс ".

Най-непосредственият приоритет на новото държавно управление обаче би трябвало да бъде предотвратяването на краха на стопанската система, която изпитва усложнения поради сушата и разоренията от спор, в който починаха към 240 000 афганистанци.

Към Барадар, който оглавява политическия офис на талибаните, ще се причислят молла Мохамед Якуб, наследник на починалия съосновател на талибаните молла Мохамед Омар, и Шер Мохамад Абас Станекзай, на управителни постове в държавното управление, прецизирали три източника.

" Всички високопоставени водачи дойдоха в Кабул, където приготовленията са в последните стадии за оповестяване на новото държавно управление ", отбелязал пред " Ройтерс " представител на талибаните, поискал да остане неизвестен.

Хайбатула Ахунзада, висшият набожен лидер на талибаните, ще се концентрира върху религиозните въпроси и ръководство в границите на исляма, означи различен източник от средите на талибаните.

Талибаните, които завзеха Кабул на 15 август, откакто превзеха по-голямата част от страната, срещнаха опозиция в долината Панджшир, където имаше информации за тежки боеве и жертви.

Няколко хиляди бойци от районни милиции и остатъци от държавните въоръжени сили се струпаха в скалистата котловина под управлението на Ахмад Масуд, наследник на някогашния пълководец на муджахидините Ахмад Шах Масуд.

Опитите за договаряне на съглашение наподобява са се провалили, като всяка страна упреква другата за неуспеха.

Въпреки че талибаните говореха за желанието си да образуват консенсусно държавно управление, източник, непосредствен до екстремисткото придвижване, съобщи, че краткотрайното държавно управление, което в този момент се образува, ще се състои единствено от членове на талибаните.

То ще включва 25 министерства с съвещателен съвет, или шура, от 12 мюсюлмански учени, добави източникът.

В рамките на шест до осем месеца също по този начин се възнамерява лоя джирга или огромно заседание, което събира старейшини и представители в афганистанското общество, с цел да обсъдят конституция и структурата на бъдещото държавно управление.

Всички източници чакаха кабинетът на краткотрайното държавно управление да бъде финализиран скоро, само че се различаваха по кое време тъкмо, като някои споделят, че това ще бъде уредено по-късно през днешния ден, до момента в който други считат, че това ще отнеме време доникъде на идната седмица.

Легитимността на държавното управление в очите на интернационалните донори и вложители ще бъде от решаващо значение. Хуманитарни организации предизвестиха за идна злополука, а стопанската система, разчитаща от години на милиони долари задгранична помощ, е покрай колапс.

Много преди талибаните да вземат властта, мнозина афганистанци изпитваха усложнения да изхранват фамилиите си на фона на тежка суша, а милиони в този момент може да се сблъскат с апетит, споделят филантропичните организации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР