Съоснователят и бивш шеф на руския интернет гигант Яндекс Аркадий

...
Съоснователят и бивш шеф на руския интернет гигант Яндекс Аркадий
Коментари Харесай

Разкаяние: олигарх на Путин прогледна за войната

Съоснователят и някогашен началник на съветския интернет колос " Яндекс " Аркадий Волож за пръв път се изрече обществено против нахлуването в Украйна. " Въпреки обстоятелството, че не пребивавам в Русия от 2014 година насам, съзнавам, че и аз нося част от отговорността за дейностите на страната ", сподели той в изказване за медиите. Волож не приказва персонално и не загатна значимия принос на компанията си за укрепването на режима на Путин.

С безмълвие не ставаше

Аркадий Волож бе измежду съветските олигарси, които незабавно след началото на войната против Украйна попаднаха под западни наказания. По това време той подаде оставка от всички публични длъжности в " Яндекс ". По-късно в медиите започнаха да появяват клюки, че компанията ще бъде разграничена на две елементи - съветска и интернационална. Наскоро Волож, без да дава пояснения, " почисти " биографията си от съвсем всички препратки към Русия, което провокира възмущението на съперниците на режима в Кремъл.

Тяхната позиция е разбираема. Медийното изказване на Аркадий Волож, един от създателите и дълготраен началник на " Яндекс ", че е срещу войната, пристигнало година и половина след нейното начало, мъчно може да бъде обяснено с обстоятелството, че той към момента има свои близки " заложници " в Русия. Бизнесменът дълго и трудно се опитваше да " дистанцира " своя бизнес от Русия.

Освен това надали е инцидентно, че изказването му се появи незабавно след вълна от рецензии. Всъщност то даже може да бъде наречено наложително, тъй като, един път озовал се във фокуса на публичното наказание, Волож няма по какъв начин да не осъзнава, че възможностите му за оборване на глобите и повторение на образеца на предприемача Олег Тинков са много нежни.

Неговото осъзнаване обаче е нещо напълно позитивно. То значи, че публичната рецензия работи.

Няма никакво подозрение, че колкото повече предприемачи и обществени фигури, подкрепящи режима на Путин, са принудени да заявяват, че са срещу съветската експанзия, толкоз по-добре. Не бива обаче да се оставяме да бъдем мамени. Това е доста надалеч от " разцеплението на съветските елити ", което доста западни наблюдаващи предсказват от февруари 2022 година до през днешния ден.

" Яндекс " като дирек на властта

В своето изказване и в биографията си Аркадий Волож резервира безмълвие за съветските бизнес геройства, които той и " Яндекс " правиха през последните две десетилетия. Превръщайки се в най-голямата, а по-късно и в единствена съветска интернет търсачка, компанията зае монополно състояние на този пазар и се опита, като това не се крие от никого, да получи подобен статут и в доста други сфери.

Става въпрос както за чисто комерсиалните инициативи, като да вземем за пример системите за доставка или за " Яндекс такси ", по този начин и за политически - да вземем за пример за ролята му на агрегатор на вести и на блогове. Последният бе закрит съвсем незабавно след стартирането му - най-вероятно по незабавно гледище на цензурите на Путин.

Не е доста евентуално някой в този момент да упреква Волож за нечестна конкуренция с " Яндекс " в епохата, в която той ръководеше компанията. Но какво може да се каже за дейното съдействие с управляващите в ИТ сферата, за откритото цензуриране на агрегатора на вести и други сходни услуги, което неведнъж е било потвърждавано от някогашни подчинени на Волож?

Иван ПреображенскийСнимка: Peter Steinmetz/DW

Човек може да си спомни и съдействието, оказвано от него на управляващите, при унищожаването на самостоятелните услуги и намаляването на цитатите от " нежеланите " медии, което ги лиши от рекламни доходи. Не желае ли " предприемачът от казахстански генезис " намерено да опише за скритата страна на съветската власт, която той познава сносно, с цел да отслаби Кремъл и по този начин да способства за прекъсването на войната против Украйна?

Колективна, вместо самостоятелна отговорност

Можем ли да имаме вяра в искреността на Аркадий Волож? Аз мисля, че той е срещу войната и убийствата по същия метод, по който и всеки душевен естествен човек е срещу тях. Но тук има и една явна операция.

Осъждайки войната против Украйна, Волож приема онази част от груповата отговорност, която тежи върху всички руснаци - независимо от това дали те я желаят или не. Но той също по този начин носи и персонална отговорност за колаборационизма си, който му е донесъл милиарди рубли. Междувременно Русия е построила " дигитален ГУЛАГ ", а " Яндекс " постоянно е помагал за това на чекистите на Путин.

Тази отговорност надали в миналото ще се трансформира в персонална виновност или в решения на съда. Засега тя е отразена единствено в глобите. Но когато се разисква опцията за тяхната анулация против Аркадий Волож, не би трябвало да забравяме едно нещо: той бе глобен не тъй като мълча година и половина за експанзията против Украйна, а поради дейното си съдействие с Кремъл. А точно то, наред с всичко останало, направи тази експанзия допустима.

* Авторът Иван Преображенский е специалист за Централна и Източна Европа, медиен наблюдател и създател на коментарна графа в Дъждовни води

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР