Съоснователите на NEVEQ Златолина Мукова и Константин Петров трябва да

...
Съоснователите на NEVEQ Златолина Мукова и Константин Петров трябва да
Коментари Харесай

Третият фонд на партньорите от NEVEQ започва да финансира стартъпи

Съоснователите на NEVEQ Златолина Мукова и Константин Петров би трябвало да изберат компании, в които да влагат до края на 2023 година

© Цветелина Белутова Първият от трите фонда за стартъпи, основани с обществен запас, към този момент преглежда компании - кандидатки за финансиране. Очакванията са, че до края на годината ще са направени три или четири вложения, всяка от които може да е в размер до 1 млн. евро. Това оповестиха сътрудниците от NEVEQ, които дадоха старт на третия си фонд за дялови вложения, наименуван " Фонд Ню вижън 3 ". Той разполага с общо 23.2 млн. евро, от които 19.1 млн. евро се насочват посредством държавния Фонд на фондовете от европрограма " Иновации и конкурентоспособност 2014 - 2020 ", а остатъкът прибавят частни вложители от България, Съединени американски щати, Литва.

Готов за работа

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики С вписването в Търговския указател от 12 септември " Фонд Ню Вижън 3 ", или NV3, към този момент стартира да работи в поддръжка на гладния за финансиране предприемачески бранш в региона на технологиите. Регистриран е като различен капиталов фонд, което е непозната на локалния пазар форма на битие и ще се контролира от Комисията за финансов контрол. Учредители на фонда са 9 юридически и физически лица, измежду които Фондът на фондовете, " Невек Кепитъл " на сътрудниците от NEVEQ (акционери в него са Златолина Мукова, Константин Петров, " Нео Инвестмънт " на Павел Езекиев, като първите двама го управляват), литовската " Реналф Юръп ", българските " Медия Тийм " със съучастник Мартин Захариев, " Оушън инвестмънтс " на Атанас Симеонов от " ВиП Секюрити ", " ДиПиО Про " и частни лица. Фондът на фондовете взе участие в учредяването с най-голямата вноска от 19.1 млн. евро, " Невек Кепитъл " взе участие с 1.2 млн. евро, а останалите сътрудници се включват с финансиране от 100 хиляди евро до 1 млн. евро.

Така набраният запас би трябвало да бъде вложен до 2023 година, като оптималният размер на подкрепяне за компания ще е до 1 млн. евро. Приоритетни за фонда браншове са финансовите технологии, изкуствен интелект, блокчейн и споделена стопанска система. Целевата група са млади компании с подготвен артикул и доходи, които търсят финансиране за напредък.

Срещу финансирането NV3 ще придобива миноритарни дялове в фирмите, а след интервал на професионална поддръжка, който ще продължава приблизително към 5 години, ще търси изходи от инвестицията посредством продажба на каузи на стратегически вложител.

На ход са бизнесмените

" В момента гледаме най-малко десетина плана. До края на годината се надяваме три или четири от тях да бъдат приключени ", сподели за " Капитал " Златолина Мукова от NV3. Тя добави, че в вероятност екипът има още два пъти по толкоз компании, които следва да оцени. Тя предизвиква бизнесмените, които работят в някоя от предпочитаните области и дават отговор на критериите на фонда, да аплайват за финансиране. Фондът ще е основан в " София тех парк ", а контакти към него могат да се открият на уеб страницата му - https://www.newvision3.com/.

" Екипът ни е задоволително прочут и доста умел. Започнали сме в този бранш преди 20 години - и като бизнесмени, и като вложители. Стоим зад доста изходи, в това число и зад третия по величина в България ", показва Златолина Мукова, която е взела участие във финансирането на над 20 компании и продажби на стратегически вложители като " Ваянт " (купена от PROS), " Финалитика " (купена от BISAM) и " Проперати " (купена от OLX).

Освен NV3 в България се чака да проработят още два фонда за финансиране на стартъпи по европрограмата. Единият от тях ще се ръководи от " Иновейшън Акселерейтър България " и ще е с запас от 30.5 млн. лева, а за другия, който ще разпредели 35.6 млн. лева, към момента се избира управител.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР