Съоръжението в Швеция може дори да е полезно за климатаПървият

...
Съоръжението в Швеция може дори да е полезно за климатаПървият
Коментари Харесай

Еко дейта център изсмуква въглерод от обработваните данни

Съоръжението в Швеция може даже да е потребно за климата

Първият „ въглеродно положителен “ център за данни – във Фалун, централна Швеция

Центровете за данни в световен мащаб ще употребяват до 20% от международната сила единствено след няколко години, което прави построяването на енергийно-ефективни дейта центрове от решаващо значение.

Шведският разработчик EcoDataCenter се старае да прави тъкмо това – дейта центрове, които са потребни за климата. Фирмата публично откри първия „ въглеродно положителен “ център за данни – във Фалун в централна Швеция, заяви GreenTech.bg.

Центърът употребява единствено „ зелена “ електрическа енергия за своите действия. Освен това той е интегриран с околната енергийна система, с цел да се употребява генерираната от изчислителните действия топлота. Тя се подава към локалната топлофикационна мрежа.
още по тематиката
През топлите месеци пък непотребната сила от топлофикационната мрежа се употребява за зареждане на чилърите за изстудяване на центъра за данни. Съоръжението ще има общ потенциал от 1,9 MW и ще бъде пуснато в употреба през есента на 2018 година

„ Техническият дизайн на центъра за данни ще бъде извънредно значим, защото той има голямо влияние както върху околната среда, по този начин и върху разноските, и ние виждаме доста огромен пазар за нашите технологии “, сподели Ларс Шедин, основен изпълнителен шеф на EcoDataCenter.

Непрекъснато възходящата потребност от обработка на данни, изключително на фона на навлизането на 5G мрежите, „ интернет на нещата “ и изкуствения разсъдък, води до внезапно повишение на потреблението на сила от центровете за данни по целия свят. Според Gartner, до 2020 година ще има повече от 20 милиарда свързани устройства. Броят им, съгласно някои коментатори, може да доближи до 100 милиарда до 2025 година

Повечето от нас евентуално не си дават сметка какво въздействие имат върху природата нашите цифрови занимания и занимания. „ Естествено, един човек, гледащ видеоклип в интернет, има нищожно влияние, “ споделя Ларс Шедин. „ Но когато няколко милиона го вършат няколко пъти, общото ползване на сила е доста огромно – нещо, което множеството от нас не схващат “, добавя той, цитирайки образеца с видео-мегахита „ Despacito “, който е гледан повече от 5 милиарда пъти в YouTube.

„ Гледането единствено на този видеоклип е изразходвало сила, равна на 850 GWh. Ако стартираме от обстоятелството, че се гледа на всички места по света, рационално е да се одобри, че това от своя страна е обвързвано с излъчвания от почти 360 000 тона въглероден диоксид “, заключава изпълнителният шеф на EcoDataCenter.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР