Съоръжението е издигнато в идеална симетрияЛегенда преписват градежа на трима

...
Съоръжението е издигнато в идеална симетрияЛегенда преписват градежа на трима
Коментари Харесай

Коли и камиони вървят по мост на 5 века

Съоръжението е издигнато в идеална симетричност


Легенда преписват градежа на трима български братя


Кои са най-големите и забавни пътни уреди, по които минаваме пешком или с коли без да ги виждаме? Какви старания е коствало построяването им на строителите? Кои са най-старите мостове, по които се движат коли и през днешния ден?

За всичко това в. „ Труд “ ще опише в поредицата „ Българските мостове “ . В нея ще представим най-знаковите български уреди, ще ви срещнем с техните инженери и строители и ще ви разкажем забавни обстоятелства за тях.

Поредицата ни за най-знаковете мостове и виадукти у нас неслучайно стартира от едно от най-старите уреди, по което камиони и коли се движат към този момент над 5 века. Уникалният Кадин мост се намира край Кюстендил и е издигнат през далечната 1470 година Той е с дължина към 100-ина метра, а ширината му е 5 метра.

Цялата публикация четете в броя на вестник „Труд“ в петък.


Сред другите именити мостове на България, за които ще ви разкажем в идващите броеве са Дяволският мост в Родопите, покритият мост на занаятчия Кольо Фичето в Ловеч, Беленският мост над Янтра, също на Уста Фичето. Сред най-знаковите магистрални уреди пък е най-големият виадукт у нас „ Бебреш ” на автомагистрала „ Хемус ”, чиято дължина доближава 120 метра. Повече за тях ще научите в материалите от поредицата ни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР