Съобщенията, че делегацията на Министерството на отбраната на Русия обсъжда

...
Съобщенията, че делегацията на Министерството на отбраната на Русия обсъжда
Коментари Харесай

Москва: Руските сини каски остават в Нагорни Карабах

Съобщенията, че делегацията на Министерството на защитата на Русия разисква в Баку или Ереван изтеглянето на съветския миротворчески контингент от Нагорни Карабах, не подхождат на действителността, заяви пред публицисти осведомен дипломатически източник.

Според него, " става дума за планувани контакти по въпросите на настоящата активност на сините каски в района на Нагорни Карабах ".

На 5 октомври на Валдайския конгрес президентът Владимир Путин описа, че Азербайджан е предложил на Русия на двустранна основа да се контракти за статута на съветските миротворци в Карабах и че Армения се е съгласила с това предложение.

На 19 септември напрежението в Нагорни Карабах още веднъж ескалира, откакто Баку предприе " локални антитерористични ограничения " и изиска арменските войски да се изтеглят от района.

Ереван на собствен ред съобщи, че в Нагорни Карабах няма арменски сили и дефинира протичащото се " акт на широкомащабна експанзия ".

Русия прикани двете страни да спрат кръвопролитията и да се върнат към опитите за споразумяване на спора по дипломатически път.

На 20 септември Министерството на защитата на Азербайджан разгласи, че е реализирано съглашение с присъединяване на съветския мироопазващ контингент за преустановяване на антитерористичните ограничения в Карабах.

На 28 септември президентът на Нагорни карабах Самвел Шахраманян подписа декрет за разформироване на непризнатата република, считано от 1 януари 2024 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР