Съобщение от фалшив профил в туитър едва не предизвика политически

...
Съобщение от фалшив профил в туитър едва не предизвика политически
Коментари Харесай

Фалшива новина едва не срина коалицията на Меркел

Съобщение от подправен профил в туитър едвам не провокира политически разтърсвания в Германия.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер - водач на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), оповестил края на дългогодишния алианс на партията с Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката ангела Меркел, гласеше информацията в профила, който се смяташе, че е на държавното радио " Хесише рундфунк ", написа " Клуб Z ".

Като причина бяха изтъкнати несъгласия по въпроса за миграцията. Това бе подхванато от десетки медии.

" Ройтерс " цитира представителя по вътрешните работи на ХСС Матиас Миделберг. " Вярвам, че Меркел ще се опита до самия край да откри единение по въпроса ", сподели той. Попитан дали съюзът с ХДС може да бъде разрушен, Миделберг отговори: " Това не може да бъде изцяло изключено. "

Малко по-късно обаче от ХСС обявиха, че нямат никакво желание да скапват дългогодишния си алианс с ХДС.

От радио " Хесише рундфунк " потвърдиха, че профилът в туитър, популяризирал фалшив новината, е подправен.

Бавария бе на предната линия в миграционната рецесия през 2015 година Тогава възприетата от Меркел политика на " отворените порти " докара до притока на близо 1 милион бежанци в Германия. Много консерватори считат, че тази политика е отговорна за повишаването на поддръжката за " Алтернатива за Германия " - основната опозиционна партия след парламентарните избори през септември 2017 година

Хорст Зеехофер в този момент желае страната да отхвърля влизане на мигранти, към този момент регистрирани в страни на юг. Меркел е срещу тои проект. Предстоят обаче районни избори в Бавария през октомври.

Баварският министър председател Маркус Зьодер, който също е от ХСС и за който се приказва, че желае отнеме партийното водачество от Зеехофер, поддържа предлагането. " Трябва да се вслушаме в народа ", сподели той пред в. " Билд ".

Според изследване на телевизия А Ер Де 62% от германците считат, че не би трябвало да се позволява престой на бежанци без документи.

Вътрешните разногласия в редиците на Съюза, както назовават алианса сред ХДС и ХСС, съпътстват блока от самото му основаване, само че този път спорът сред сестринските партии във връзка с политиката в региона на убежището може да се окаже най-лошият в историята, написа сп. " Шпигел ".

Кризата стигна своята кулминационна точка. За първи път от съществуването на Съюза фракциите на двете партии в Бундестага организираха обособени съвещания. И до момента в който водачът на фракцията на ХСС Александер Добринт приказва за " исторически ден ", мнозина към този момент позволяват раздробяване на политическия блок, ръководен от Меркел.

Това, което стана ясно в последните дни, е, че ръководителят на Бундестага Волфганг Шойбле (ХДС) ще посредничи за изглаждане на несъгласията сред двете сестрински партии. Предстои той да приказва с управлението на ХСС в опит да ги убеди в нуждата да създадат компромис. Доайенът в Бундестага неведнъж е заемал сериозни позиции за политиката към бежанците, като в същото време е оставал предан към водача на Съюза Ангела Меркел. Затова може да се заключи, че той се употребява с доверието и на двете партии от блока.

Меркел отхвърля компромисните оферти за бежанската политика, препоръчани от водача на ХСС Хорст Зеехофер. Но даже тя изключва разпадането както на политическия блок, по този начин и на обединението.

Първоначално ХСС предложи мигрантите, чиито молби за леговище не са задоволени, да бъдат връщани назад непосредствено на границата. Меркел отхвърли изрично проекта. Последва второ предложение от страна на ХСС – сключването на двустранни съглашения с страните от Европейски Съюз, което да разреши ограничението на броя на мигрантите, влизащи в Германия. Източници разкриха, че Меркел е отхвърлила и тази самодейност.

Все отново ХСС се съгласи да даде период до 18 юни за постигането на компомис с ХДС. В противоположен случай баварците ще пристъпят към независими дейности.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР