Съобщение, че прекратява конкурса за избор на фирма за доставки

...
Съобщение, че прекратява конкурса за избор на фирма за доставки
Коментари Харесай

БАБХ даде дума, но не спря скандалната поръчка за препарати срещу чума

Съобщение, че приключва състезанието за избор на компания за доставки на препарати и китове за диагностика на чумата по дребните преживни животни, направи изпълнителният шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев на 10 август.
Справка в уеб страниците на Българската организация по сигурност на храните и Агенцията за публични поръчки сочи обаче, че до края на работното време през днешния ден, 13 август (понеделник) поръчката не е прекъсната.
" Решението е взето след породилите се в обществеността подозрения, че компанията, притежаваща нужните права да дистрибутира препаратите за диагностика, към която БАБХ се е обърнала за тези доставки, е основана доста скоро преди оповестяването на поканата ", споделят от БАБХ в петък.
" Обърнали сме се към тази компания („ Глобулвижън 2018 “ ЕООД – б.а.), тъй като тя единствена има пълномощие да записва и продава продуктите, предмет на поръчката от френската компания IDvetGenetics. БАБХ юридически е работила изцяло законно “, изясни доктор Илиев.
Справка в уеб страницата на френската компания IDvetGenetics – производител на препарати и китове за диагностика на чума по дребните преживни животни, сочи, че представител за България, Хърватска, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения е компания „ NOACK & CO GMBH “ - Австрия с началник доктор Алфонс Минани. От своя страна те имат контракт за комерсиално посланичество с „ Ноак България “ ЕООД, ръководена от доктор Пламен Иванов и Херберт Фьокерер, Австрия.

Справка в регистъра на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт сочи, че и самата френска компания производител IDvetGenetics е вписана от 2017 година за доставка на „ ИД Скрийн ППР Компетишъндиагностикум за разкриване на антитела против вируса на чума по дребни преживни животни “ и „ ИД Скрийн ППР Антиген Кепчърдиагностикум за разкриване на антигени на вируса на чума по дребни преживни животни “.

Защо БАБХ не се е обърнала за доставка нито към производителя, нито към формалния му представител за България, нито към настоящия ѝ контрагент в страната ни, остава мистерия.
От последното известие на Агенцията излиза наяве, че взетите близо 8 хиляди проби в 20-километровата зона към огнищата в Ямболско и Бургаско ще бъдат изследвани в лаборатории от Европейския съюз, посочени от Генерална дирекция САНТЕ на Европейската комисия (ЕК). Финансирането на проучванията частично ще се поемат от Европейска комисия след съответните одити, които се вършат при пораждане на сходни изключителни обстановки в страните членки.
БАБХ ще разполага с препарати за диагностика, които ще бъдат предоставени на страната ни от банката за ваксини и диагностикуми към Европейската комисия.
Значи и по този начин можело!?
Вместо няколко безпроблемни разновидността Агенцията необичайно за какво избра този, който наподобява циничен.
Избира за реализатор компания, записана „ през вчерашния ден “ с капитал 100 лева С шеф, който няма нищо общо с ветеринарно-медицинската активност, нито пък с научно-изследователската работа в тази сфера.
Нормална беше реакцията на обществото и медиите против опита да се разпореди толкоз характерна поръчка, към която има особена сензитивност, освен това на стойност 336 184 лева без Данък добавена стойност (403 420 лева с ДДС).
И още повече, че всичко наподобява свършено за по-малко от месец.
На 6 юли т.г. е основана компания „ Глобулвижън 2018 “ ЕООД със притежател и шеф 28-годишният Никола Христов Явахчов. Предметът ѝ на активност е: " Продажба, електронно офис съоръжение и софтуерни артикули, ремонт, поддръжка и преработване на компютри, създаване и поддръжка на компютърни осведомителни системи, програмиране, съвещания в региона на осведомителните технологии, както и всички други действия и услуги незабранени от закона. "
На 30 юли новосъздаденото сдружение към този момент е вписано в регистъра на диагностичните ветеринарномедицински средства, получили документ за регистрация в България.
На 1 август компанията показва в БАБХ пълномощие да записва и продава продуктите от IDvetGenetics – Франция, подписано от Филип Поркюе – основен изпълнителен шеф.
На 7 август компанията е поканена да подписа контракт за доставката на 39 360 дози „ диагностичен кит за разкриване на антитела против вируса на чума по дребните преживни животни “ за 251 116 лева без Данък добавена стойност, 1920 дози „ диагностичен кит за разкриване на антиген на вируса на чума по дребните преживни животни “за 25 248 лева без Данък добавена стойност, 2000 дози „ набор от китове за диагностика на чума по дребните преживни животни посредством метода на полимеразно-верижна реакция (PCR) в действително време “ за 59 820 лева без Данък добавена стойност.
Нека вникнем в смисъла на следния израз от прессъобщението на БАБХ от четвъртък, 9 август: „ Преди оповестяване на поръчката „ Глобулвижън 2018 “ ЕООД е показала пълномощие от 01.08.2018 година да записва и продава продуктите, предмет на поръчката от IDvetGenetics, Франция, подписано от Филип Поркюе - основен изпълнителен шеф “!
Следва разумният въпрос - някой различен знаел ли е за предмета на поръчката, която счита БАБХ да разгласи? Явно единствено един човек на 28 години – прелестна възраст за пускане на личен легален бизнес.
Основният претекст за избора е, че „ Глобулвижън 2018 “ ЕООД попада в българския указател и има пълномощие от производителя да продава тези артикули.
Най-накрая в първото си прессъобщение от четвъртък, 9 август, когато породи абсурдът, БАБХ сочи, че в атачмънтите пускат оригиналите на документите, с които са им делегирани правата, само че прикачени към обявата файлове липсват.
В поканата за присъединяване в процедурата, отправена към „ Глобулвижън 2018 “ е посочено, че крайният период за приемане на офертите е 14 август (утре), а отварянето на офертите и договарянето ще се състои на 15 август (в сряда) 13,30 часа.
На 12 август Никола Явахчов – притежател на компанията, разгласява във Фейсбук страницата си своето отношение към целия развой. Публикуваме го без редакторска интервенция:
„ Кампанията, проведена против мен и компания " ГлобулВижън 2018 " ЕООД ми сподели няколко неща: На първо място е, че да си младеж без подкрепи от ръководещи партии и институции, значи да си жертван на неуспех. Нямам връзки с хора от властта, нито поддръжка от бизнес кръгове.Разчитах че спазвайки разпоредбите и законите на страната, нещата могат да се случват.Уви бъркал съм.Само деятелност, дарба и възторг не стигат.
След осъществената инспекция се потвърди, че документите на компанията ми е изрядна и всяка стъпка по оформяне на контракта с френската компания за произвеждане на диагностикуми за болести по животните е съвършенно законна.Въпреки това всичките ми шансове за триумф в това начинание се оказаха нулеви.
В многото медиини мнения и изявления по тематиката като главен недостатък се посочи младостта ми (28 години), местоработата ми ( ЦГМ - общинско дружество - 600 лв. заплата) и фактът че компанията е прохождаща.
Нима 28 години са тийнейджърска възраст на която липсват опит и познания? На тези години доста хора са сполучливи и вървят по конструктивен път.В България това очевидно е невероятно да се случи без " здрав тил ". Служител съм в общинска компания и по едно и също време с това се пробвам да развия легален бизнес. Какво позорно и неприлично видяха в това? Или трудещите се почтено хора са втора употреба и не трябва да им се разрешава да демонстрират никаква самодейност? Всеки бизнес стартира отнякъде, а това че компанията ми е новорегистрирана се употребява като главен мотив в офанзивите против мен. А какво значение има това откакто никой различен не е акредитиран и няма публично позволение от водещия френски производител с 50 годишен опит в производството на диагностикуми? Каква е виновността ми, че съумях да се договоря да съставлявам и продавам френската продукция в България? Нека споделя, че мой близки ме свързаха и направиха първия ми контакт преди време с “IDvetGenetics”. Приех го като опция и предизвикателство и взех решение да опитам.Подписването на контракта с френската страна се предхожда от сериозна писмена връзка, която не е загадка за никого.
Може би в случай че бях добре облечен предприемач на 50 години, карах Майбах, обядвах с депутати, живеех в тузарско имение и постоянно отскачах до Малдивите, което непрекъснато да бях отразявал на стената си във Фейсбук щях да съм по заслужен?Това ли са критериите Ви? Това са да, само че критериите на Вашето общество и ценностна система, а не на моите!!!
Да, не владея нищо от изброеното, пребивавам с майка си и сестра си в панелка в Сухата Река. Обикновен човек съм,без опит и държание пред камера, само че с обучение и езици, без Майбах в гаража само че с достолепие и морал!
На едните ръководещи бих споделил следното: Аз не съм гадина, а почтен и честен човек! Никога през живота си не съм направил нищо нелегално, не мисля и да го върша.
На другите политици които също са тръгнали от моя блок в Сухата Река и на 30 годишна възраст представляваха България в качеството на депутати в европарламента поисквам да не не помнят от кое място са тръгнали!
P.S
Единственият ми контакт с политически сили в живота бе през 2014 година като член на изборна комисия 254618046 - регион Овча Купел от квотата на Българска социалистическа партия! “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР