Съобщава се за осем души, ранени след земетресение с магнитуд

...
Съобщава се за осем души, ранени след земетресение с магнитуд
Коментари Харесай

Силно земетресение в Япония, има ранени

Съобщава се за осем души, ранени след земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер в югозападна Япония, само че наподобява няма огромни вреди или цунами. Епицентърът се намирал сред островите Кюшу и Шикоку, заяви Геоложката работа на Съединени американски щати.

Япония претърпява към 1500 трусове всяка година. По-голямата част от тях са леки и даже по-големите трусове нормално предизвикват малко вреди.

Японският орган за нуклеарно контролиране заяви, че електроцентралата Иката в региона работи обикновено. Обществени водопроводни тръби са се спукали на дузина точки в град Уваджима. В град Озу в Ехиме минимум едно свлачище блокира път, до момента в който падащи камъни също блокираха някои пътища в град Уваджима.

Разположена на върха на четири огромни тектонични плочи по западния завършек на тихоокеанския „ Огнен пръстен “, Япония е една от най-тектонично дейните страни в света. Най-голямото записано земетресение в Япония беше солиден подводен трус с магнитуд 9,0 през март 2011 година край североизточното крайбрежие, което провокира цунами, погубило 18 500 души. Катастрофата от 2011 година докара до стопяване на три реактора в атомната централа във Фукушима, причинявайки най-тежката следвоенна злополука в Япония и най-сериозната нуклеарна повреда след Чернобил.

Въпреки по-строгите насоки за строителство, доста здания, изключително отвън огромните градове, са остарели и уязвими. Това стана ясно от земетресението с магнитуд 7,5 по Рихтер на 1 януари тази година, което удари полуостров Ното и умъртви над 230 души, доста от които от сриване на по-стари здания.

На 3 април земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер удари Тайван, убивайки 16 души и ранявайки повече от 1100 други. Строгите строителни правила и широкоразпространената подготвеност за бедствия предотвратиха по-голяма злополука.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР