Съобщава се, че министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън е

...
Съобщава се, че министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън е
Коментари Харесай

Джонсън предлага Украйна да се присъедини към нов алианс: Corriere della Sera

Съобщава се, че министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън е предложил на Украйна да се причисли към нов алианс, за който се допуска, че Лондон се стреми да сътвори конструкция, паралелна на Европейски Съюз.

Италианският вестник Corriere della Sera разгласява в четвъртък репортаж, в който се твърди, че сред Киев и Европейски Съюз има възходящ раздор във връзка с отговора на блока на съветската военна атака в Украйна.

Оценката на изданието за връзките сред Киев и Брюксел явно се дължи на честите рецензии, отправяни от високопоставени украински чиновници към някои страни - членки на Европейски Съюз, за размера и степента на военната поддръжка, която са подготвени да дават на Киев, както и за неспособността на блока да наложи до момента ембарго върху вноса на съветски енергийни артикули.

 

 

Според Corriere della Sera, който се базира на осведомени с договарянията, Лондон работи интензивно за основаването на " Европейска общественост на нациите " към този момент повече от месец. Съобщава се, че Джонсън се пробва да стартира опция на Европейски Съюз, която да включва Обединеното кралство, Украйна, Полша, Естония, Латвия, Литва и вероятно Турция.

Според известията новият алианс ще приветства страни, които ценят своя суверенитет, последователи са на икономическия демократизъм и са решени да отхвърлен " военната опасност от Москва ".

Групата евентуално ще включва политически, стопански и военни измерения.

 

 

Източници на изданието оповестиха, че Джонсън е показал тази идея за първи път на украинския президент Владимир Зеленский по време на изненадващото си посещаване в Киев на 9 април. Оттогава насам Обединеното кралство, както се оповестява, праволинейно ухажва Украйна.

Украинското държавно управление до момента нито е отказало, нито е приело предлагането, се споделя в отчета.

Вестникът допуска, че Зеленский чака резултатите от срещата на върха на Европейски Съюз на 23 юни, на която се чака страните членки да решат дали да дават на Украйна статут на страна кандидатка, което би проправило пътя към договаряния за присъединение.

 

 

Според изданието е допустимо слуховете за проектите на Лондон да отблъсне Киев от Европейски Съюз да имат за цел да окажат спомагателен напън върху водачите на страните членки преди срещата им идващия месец.

 

Въпреки че единомислещо осъждат военната акция на Русия в Украйна, обособените страни членки оферират на Киев друга степен на военна поддръжка. Въпреки че надалеч не са най-богатите членки на блока, Полша и балтийските страни са твърдо отпред във връзка с приноса към защитата на Украйна, до момента в който мощни страни като Франция и Германия до момента са запазили даренията си релативно скромни.

 

 Снимка: Ройтерс

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР