Съобразяване с дейността на катедралния храм Света Неделя е основната

...
Съобразяване с дейността на катедралния храм Света Неделя е основната
Коментари Харесай

Препоръките на църквата към проекта за площад "Света Неделя" бяха възприети от общината

Съобразяване с активността на катедралния храм " Света Неделя " е главната рекомендация, която ще бъде отправена към италианското студио Фуксас, чийто план на 29 ноември завоюва състезанието за възобновяване на едноименния площад.

На среща в общинското направление " Архитектура и градоустройство " в петък се организира среща сред основния проектант на София Здравко Здравков, членове на журито на интернационалния конкурс с ръководител Малина Едрева, представители двата креативен съюза на архитектите и пратеници на Софийската митрополия – отец Ангел Ангелов, предстоятел на храм " Света София " и отец Кирил Попов от храм " Света Неделя ".

Духовниците показаха своите забележки към плана на Фуксас. Те са свързани с плануваната възбрана на всевъзможен достъп на коли до площада и храма, което ще ограничи църковната активност. Спорно е и насищането на пространството пред постройката на Софийската митрополия, където живее патриарх Неофит, със стъклени осветителни навеси.

 Отец Кирил Попов от храма
Отец Кирил Попов от храма " Света Неделя " насочи забележки към плана.

" Тези забележки несъмнено ще бъдат включени като рекомендации към създателите на плана. Със светещите чадъри или гъби, които закриват църквата, площадът ще наподобява като някакво карнавално експо. Предвидените зелени площи не са дървета, а кашпи, които безусловно ще пречат на пешеходците, излизащи от метрото при " Булбанк " и Министерството на здравеопазването. Ще минава и трамвай през пешеходния площад и ще изникне същият проблем като при ул. " Граф Игнатиев " - отново ще се поставят колчета ", съобщи арх. Борислав Игнатов, общински консултант от " Демократична България " пред " Дневник ". Като член на журито на състезанието той единствен гласоподава срещу спечелилия план на Фуксас. Как наподобява той, вижте тук.

Главният проектант на София ще насочи рекомендации към Фуксас

Главният проектант на София Здравко Здравков възприема забележките на представителите на Софийската митрополия и ще предложи на студио " Фуксас " избрани промени в плана.

" Ще настояваме да да се плануват трасета с подсилени настилки към храма и патриаршията и да се обезпечи достъп до тях при избрани ритуали и на коли със специфичен режим. Искам да се прецезира дизайнът на хайтек навесите (осветителните тела) и като брой, и като величина ", изясни за " 24 часа " Здравков.

Има вид класираният на второ място план да бъде осъществен

Представители на студио Фуксас ще дойдат в България през февруари и тогава ще се срещнат с рекомендациите за промени в техния план. Ако не се съгласят с тях, съгласно изискванията на състезанието възложителят – Столичната община, има право да подписа контракт с класирания на второ място. Това е планът на Al Architects LLD, създаден от съветски и италиански архитекти.

" В този план също има много екстравагантности и моето мнение, както и декларираното на срещата от Съюза на архитектите в България, с които не съм обсъждал авансово тематиката, е, че извършения конкурс би трябвало да спре до тук и да се мисли за по-друго решение за площад " Света Неделя ", съобщи арх. Игнатов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР