Сънят, стресът и животът Наскоро анонсираното проучване, проведено за Huawei

...
Сънят, стресът и животът Наскоро анонсираното проучване, проведено за Huawei
Коментари Харесай

44% от българите не са доволни от качеството на съня си, 70% обмислят закупуване на смарт часовник, с който да го подобрят

Сънят, стресът и животът
Наскоро обявеното изследване, извършено за Huawei от организацията за социологически изследвания IPSOS в 11 страни, след които и България, се концентрира върху смяната на равнището на напрежението на хората през 2020 година и разкрива повече елементи и за качеството на техния сън. 44% от интервюираните 400 души на възраст сред 18 и 55 години, заявяват, че не са удовлетворени от качеството на съня си. Нещо повече, 85% от тях вършат връзка сред качеството на съня и равнището на стрес, което изпитват, а цели 96% считат, че влошеното качество на съня понижава цялостното качество на живота им.

Защо нощта ни не е лека
Много фактори въздействат върху продължителността и качеството на съня ни и стресът е един от тях. Кръгът се затваря, когато неуспехът да се наспим през нощта снижава опциите да реализираме триумфите, за които се борим денем. По-задълбоченото познаване на казуса е стъпка към решаването му.
И по този начин, какви по-точно са преобладаващите проблеми със съня на българите? На първо място те показват точно възприятието на отмалялост денем, вследствие на некачествения сън през нощта. Този проблем е споделен от 57% от участниците в изследването, които са определили съня си като фалшив. 54% пък показват, че се разсънват изморени. Въпреки че заран сме по-свежи от турците, при които цели 71% споделят, че се разсънват изморени, е притеснително, че повече от половината хора, които считат, че спят неприятно, стартират и прекарват деня си към този момент изморени. Навлизайки допълнително елементи, виждаме, че 44% от хората изпитват съществени компликации да заспят наново, в случай че са се събудили през нощта, а 40% - още с първичното заспиване. Макар при нас да заема четвърто място, компликацията да заспиш води като проблем номер 1 при северни народи като финландците, където тя се споделя от 61% от хората с фалшив сън. Преждевременното пробуждане, сложното разсънване, прекомерно лекият сън, в който всичко може да ни разсъни, и даже кошмарите се споделят като проблеми от обилни групи от българите.

Как се оправяме?
Разбира се, всеки има своето „ хапче за сън “, от обичайна чаша топло мляко и обичана книга, до по-технологични решения като приложения за заспиване и даже машини за бял звук. Широкото разпространяване на работата от у дома през тази година евентуално е една от аргументите на второ място, след очевидния отличник – заобикалям кафето преди лягане, да се показва избягването на дрямката денем. Цели 76% споделят, че „ постоянно или постоянно я заобикалят “, което значи, че даже по-голям брой хора се изкушават от нея. Въпреки че при някои хора тя работи доста добре, експертите предизвестяват, че в случай че не е типична за вас, има огромен късмет да наруши циркадния ви темп, да затрудни заспиването за през нощта, да се разсъните изморени и още веднъж да я търсите денем.

Науката и технологиите по тематиката за съня
Още предходното потомство Watch GT 2 слага фокус върху съня, мери и проучва неговите етапи. Кои са те и каква е тяхната роля съгласно науката?
- Точно преди да заспим, и по време на късите събуждания, ние сме в будна фаза.
- След това идва така наречен NREM фаза (Non-rapid eye movement sleep), която от своя страна се състои от 3 етапи – от лек сън (по време на която може да имате чувство, че пропадате), до бездънен сън (по време на която е мъчно да бъдете събудени. Ходенето на сън да вземем за пример се случва в тази трета фаза на NREM съня).
- REM сън (от Rapid eye movement sleep). Тя няма подфази, само че е доста значима, тъй като тъкмо по време на нея сънуваме.
Според експертите всички етапи на съня са еднообразно значими и ние се нуждаем от няколко цикъла на минаване през тях, с цел да се почувстваме отпочинали. Необходими са ни етапите, през които се приготвяме да сънуваме, както и самата REM фаза на сънищата, която е етапа на дейна релаксация на мозъка. По време на нея ние запомняме какво сме научили денем и се освобождаваме от напрежението на това, което се е случило.
Huawei Watch GT 2 Pro и Watch Fit идват с технология от ново потомство TruSleep™2.0, чиято задача е да наблюдава етапите на съня, да мери пулса в действително време, дишането по време на сън, както и изцяло да проучва качеството на съня. Ергономичният им дизайн и материали благоприятстват носенето им и по време на сън, с цел да могат да проследят целия цикъл, от заспиването до събуждането, и да ви покажат продължителността и съотношението на вашия лек, бездънен и REM сън.

Моето здраве в Huawei Health
Watch GT 2 Pro и Watch Fit са оборудвани с ново потомство супер прецизни датчици и усъвършенствани логаритми за обработка на насъбраните данни, които можете да разгледате в приложението Huawei Health (налично в Huawei AppGallery, PlayStore и AppStore). В него можете да видите статистика по дни, седмици и месеци, да получите съответстваща информация и за здравословния сън, основана на реномирани, представени източници, както и към 200 хрумвания и насоки по какъв начин да измененията метода си на живот, с цел да подобрите съня си. За задачата даже не е належащо смарт телефонът да е същата стая с часовника, т.е. тази, в която спите.

Цитираните от доста хора проблеми със пробуждане изморени или мъчно разсънване, се повлияват доста позитивно, в случай че употребявате Watch GT 2 Pro за тревога и му зададете диапазон, в който желаете да ви разсъни, тъй че да го направи нежно, без стрес, в най-подходящата фаза на съня в инструкции от вас период.
В България серията Watch GT към този момент е добре позната на пазара и както се вижда на инфографиката, 56% имат вяра, че новите технологии и устройства могат да повлияят положително на качеството им на живот, а цели 70% демонстрират интерес към закупуване на смарт часовник, в случай че той може да им помогне да подобрят качеството на съня си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР