Сънят при човек е неизменна част от неговият живот и

...
Сънят при човек е неизменна част от неговият живот и
Коментари Харесай

Три страшни болести от липсата на достатъчно сън

Сънят при човек е неизменима част от неговият живот и безспорна нужда. Това е методът за релаксация на тялото и мозъка, без да се постанова да се заплаща за това.

Липсата му пък е доста нездравословна - като се изключи че кара хората да се усещат дезориентирани, неудовлетворени и душевен лабилни, може да аргументи развиване на сърдечно–съдови болести, диабет, появяването на ракови новообразувания и други.

Несъмнено, ще кажете, сънят не е най–важната част от живота, само че на процедура е тъкмо по този начин. Това настояват и редица проучвания в тази област.

 Рак на гърдата

Според ново изследване в Рейкявик проблемите със съня – мъчно заспиване и дълготрайно бодърстване, удвояват риска от появяването на рак на простатата при мъжете, а недоспиването при дамите покачва риска от развиване на рак на гърдата.

Учените организират своето проучване по отношение на рака на простатата с присъединяване на 2102 мъже на възраст сред 67 и 96 години. Участниците е трябвало да отговорят на редица въпроси преди началото на проучването, а точно дали одобряват лекарства, с цел да заспят по–лесно, имат ли проблеми със съня, в случай че се разсънят нощем, и мъчно ли заспиват още веднъж.

От отговорите се открива, че 8.7 % имат имат тежки нарушавания на съня, а 5.7 % - доста тежки и е значимо да се знае, че никой от мъжете не е с рак на простатата при започване на изследването, което е траяло 5 години. През това време 6.4 % от участниците заболяли от рак на простатата.

 Диабет

Проучвания оповестени от Харвардският университет пък изясняват, че неприятният сън покачва равнищата на С–реактивния протеин, интерлевкин 6 и други субстанции, които всекидневно са високи при инфекции, контузия, болести и други. И точно тези стойности отключват болести на сърдечно–съдовата система, захарната болест и други.

И тъй като тялото ни се зарежда със спането, неналичието му разстройва хормоналния баланс в организма, от време на време нарушава навременното освобождение на хормони или изпращането на химически сигнали.

Всичко това довежда до отмалялост, унесеност, а оттова и нараснало артериално налягане, атеросклероза (стеснени кръвоносни съдове заради запушването им от холестеролови плаки), сърдечна непълнота, инфаркт, инсулт, диабет и затлъстяване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР