Сънят е един от най-важните процеси, който ни позволява да

...
Сънят е един от най-важните процеси, който ни позволява да
Коментари Харесай

11 неща в спалнята, които влошават съня

Сънят е един от най-важните процеси, който ни разрешава да „ рестартираме “ и да съберем сили за нови подвизи.

Ето за какво качеството му има голямо значение за организма.

Много фактори въздействат на съня - от възглавницата, на която спим, до миризмите, които усещаме, показва Bright Side и показва грешките, които позволяваме в спалнята.

Стари възглавници

Възглавниците би трябвало да се сменят един път на всеки 1.5 години. Тези с мемори резултат имат по-дълъг живот - до три години. Но в случай че употребявате възглавница на 5-6 години, има възможност тялото ви да не получава задоволително опора и да не ви е удобно по време на сън.

За да ревизирате дали би трябвало да промените възглавницата, свалете калъфката и я огледайте деликатно. Има ли петна от пот? Скъсана ли е? Мирише ли неприятно? Възглавниците събират мъртви кожни кафези, плесен и гъбички. С течение на времето до 1/2 от тежестта на възглавницата може да се състои от такива нежелани съставни елементи. А те могат да причинят алергии, които ще нарушат съня ви.

Източници на миризми

Има миризми, които работят релаксиращо на нервната система и ни оказват помощ да заспим. Ето за какво доста хора употребяват разнообразни аромати в спалнята. Но в случай че има прекалено много миризми, резултатът може да е противоположен. Не използвайте прекалено много аромати и ги сменяйте, когато сте изтощени от тях.

Грешен матрак

Дори обичаната ви позиция за сън има значение. Например, в случай че предпочитате да спите встрани, по-добре е да изберете матрак от мемори пяна, с цел да облекчите натоварването върху раменете и бедрата. А за тези, които спят по тил, е по-добре да го вършат на по-твърди матраци, с цел да поддържат гръбнака изправен. Същото важи и за хората, които спят по стомах.

Грешно спално долни дрехи

Смята се, че памукът е добър материал за спално долни дрехи, защото е чист и натурален. Но това не е най-хубавият избор за сън. Памукът интензивно всмуква потта от косата и кожата, което значи, че би трябвало да се пере по-често. Освен това, изсъхването му лишава доста време, тъй че в случай че сте склонни да се потите, до момента в който спите, бельото ще всмуква потта и ще стане влажно.

Добра опция е коприненото спално долни дрехи. То има добра топлопроводимост, което значи, че топли през зимата и държи хладно през лятото. Не провокира алергични реакции и устоя на прахови акари. Влия добре и на кожата, и на косата. Така че, макар високата му цена, си заслужават.



Много растения

Твърде многото растения в спалнята също могат да носят негативни последствия за организма. От една страна, те създават О2 и всмукват CO2. Но въпреки това, върху тях се натрупва прахуляк, което може да има негативен резултат върху дишането. Освен това някои растения прибавят CO2 към въздуха, вместо да го всмукват.

Не премахвайте растенията напълно, само че бъдете по-отговорни при избора им. По-добре е да изберете тези, които са подобаващи за изсъхнал климат, тъй като те са по-добри в абсорбирането на CO2. Сукулентите са добър вид за спалня, тъй като гълтам CO2 през нощта.

Грешна възглавница

Изборът на идеалната възглавница е самостоятелен развой. Но има няколко критерия. Възглавниците от пух могат да причинят алергична реакция, в случай че той не е задоволително чист. Синтетичните възглавници бързо губят форма и изискват честа замяна. Вълнените възглавници са много твърди, само че устойчиви на плесен и прахови акари.

Възглавниците с мемори пяна стават все по-популярни. Формата им се приспособява към структурата на рамото, шията и главата, с цел да поеме натоварването от гръбначния дирек. Но те имат и минус - резервират топлината, което може да аргументи дискомфорт.

Височината на възглавницата би трябвало да е задоволителна, с цел да приведе раменете, шията и главата отмерено по отношение на гръбначния дирек. Възглавниците, които са прекомерно високи или прекомерно ниски, могат да причинят в допълнение нездравословно влияние върху гръбначния дирек и да влошат качеството на съня ви. Калъфката би трябвало да е с точния размер на възглавницата.

Механичен часовник

Механичните часовници от време на време могат да бъдат много шумни. Обикновено не обръщаме внимание на тиктакането, само че когато се опитваме да заспим, звукът може да е много провокиращ.

Бъркотия

Купините облекла по пода и столовете, както и цялостната неразбория, могат да причинят раздразнение и стрес и да влошат качеството на съня ви. Ето за какво е по-добре да поддържате спалнята си чиста. Можете да държите кутии с нещата, от които не се нуждаете постоянно, под леглото си, с цел да не ги виждате.

Устройства

Не се предлага да държите разнообразни източници на електромагнитно лъчение покрай леглото си - като мобилни телефони, преносими компютри и тв приемници. Според някои изследвания електромагнитното излъчване може да има негативен резултат върху производството на мелатонин.

Твърде доста мебели

Претъпканата спалня става образно по-натоварваща, а мебелите събират доста прахуляк. Ето за какво е по-добре да избягвате ненужните мебели. Сънят е по-добър, в случай че в спалнята има по-малко неща.

Ярки украшения

Спалнята би трябвало да разрешава на тялото ви да си почине, в това число и на очите ви. Светли стени, доста джунджурии, картини с нападателни цветове и доста дребни елементи — всички тези неща са дразнещи. По-мекият дизайн е съвършен за сън.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР