Сънувам много от нещата, които създаваме, казва Силвия Павлова ©

...
Сънувам много от нещата, които създаваме, казва Силвия Павлова ©
Коментари Харесай

Вкусната биокозметика

Сънувам доста от нещата, които сътворяваме, споделя Силвия Павлова

© Анелия Николова Още по тематиката
" Оренда груп " влага в нова козметична лаборатория и артикули

Биокозметиката Wooden spoon се продава на 20 непознати пазара
16 яну 2017
Билки с добавена стойност

Три истории на млади компании, които създават натурални артикули
28 юли 2016 " Ако не можеш да изядеш козметичния крем, не го слагай на кожата си. " Това е японска сентенция, която основателите на " Оренда груп " обичат да цитират. Компанията е производител на ръчно създадена биокозметика с марката Wooden Spoon (англ. - дървена лъжица), която няколко години след старта си се продава в над 30 страни по света.

Съдружници във компанията са Силвия Павлова, брачният партньор й Пламен Павлов и Яни Драгов (виж карето), а марката е на пазара от 1 декември 2014 година

Бумът в Швеция

От декември 2016 година българското сдружение създава слънцезащитна серия за личните марки (Private Labels) на шведска компания. В началото настояването на задграничния сътрудник е за два продукта. През 2017 година обаче след посещаване в България той освен усилва поръчките си, само че даже се отхвърля от своята индустриална формула и стартира да употребява препоръчаната от " Оренда груп ", откакто се твърди, че е по-добра.

Освен артикули по поръчка, през юни предходната година българската компания навлиза на шведския пазар и с марката си Wooden Spoon. В началото среща административни пречки. Слънцезащитната серия е спряна от продажба за няколко месеца, до момента в който шведската страна й направи спомагателни проби. В последна сметка след самостоятелните проучвания всички изказвания за наличието и успеваемостта на биокозметиката на " Оренда груп " са потвърдени и доказани публично. И от средата на март тази година идва взривът на продажбите освен в Швеция. " Миналата година зад граница продадохме 5300 броя слънцезащитни артикули. Само през март тази година и единствено в Швеция сме продали 17 хиляди Очакванията са до края на сезона да продадем 110 хиляди бройки в целия свят ", регистрира Силвия Павлова.

Слънцезащитната серия Wooden Spoon съдържа седем продукта – четири за бебета и деца и три за възрастни. Един от тях е стик в хартиена опаковка, с който се намазват откритите елементи на тялото, без да се постанова втриване с ръце. Според Силвия Павлова това е " революционен артикул ", с който компанията ще кандидатства за премия за нововъведения.

Фотограф: Анелия Николова Да нахраниш клетката

Компанията има искания за оригиналност и към още една серия - серуми срещу стареене Super Seeds. " Потърсихме отговор на въпроса по какъв начин да нахраним клетката на кожата най-добре. Ако използваме единствено кокосово масло да вземем за пример, то не може да даде нужното многообразие от нутриенти за кожата. Освен това би трябвало да втриеш големи количества от маслото, в случай че искаш да постигнеш търсения резултат. Затова се допитахме до специалисти и взехме решение, че ще работим със суперхрани. Те се назовават по този начин, тъй като съдържат избрани детайли, в които са водачи. Червената боровинка да вземем за пример съдържа големи количества омега 7, синята е с висок антиоксидантен резултат, черният кимион е богат на калций, магнезий и цинк, годжи бери съдържа 18 аминокиселини, сусамът изважда токсините и така нататък ", изяснява Силвия Павлова. Фирмата влага 100 хиляди лева в проучвания и произвеждане, с цел да получи микс от семена, даващ онази " капка, която най-добре подхранва кожата ". Днес 50% от продажбите на " Оренда груп " идват от серумите срещу стареене и от продуктите за слънцезащита, демонстрира фирмената статистика.

Докато се завърти колелото

Първите 10 типа биопродукти Wooden Spoon – масло за тяло, еликсир за устни, олио за тяло, са на пазара от 1 декември 2014. Първата поръчка е по 20 броя от 10-те продукта. " Изпълнихме я за час и двадесет минути. После целия месец седяхме в очакване на нови клиенти ", спомня си Силвия Павлова.

Първоначалната инвестиция е 30 хиляди лева лични спестявания. Съдружниците наемат и ремонтират лаборатория в София, купуват първични материали, назначават трима химици на работа. За дизайна на опаковките афишират интернационален конкурс с парична премия. Получават над 150 оферти от над 30 страни. Печели планът на съветска авторка, с която работят и до през днешния ден.

Началото е мъчно - до момента в който " се завърти колелото ", до момента в който дойдат първите приходи, до момента в който завоюват клиенти. Трудностите не престават и по-късно, защото по предписание дистрибуторите работят със забавено заплащане. Продажбите порастват, потребността от от ден на ден пари в брой за първични материали, материали, опаковки - също. Съдружниците балансират сполучливо, разчитайки на " хитрия мениджмънт на финансовите потоци ".

През предходната година " Оренда груп " влага 60 хиляди лева в нова лаборатория и съоръжение плюс 50 хиляди лева в създаване на нова серия артикули. Резултатът е четири пъти по-голяма индустриална повърхност, 20 пъти по-голяма продуктивност и нахлуване в нова за компанията продуктова категория - " Измивна козметика за коса " - без изкуствени пенители и аромати, биосертифицирана, с общо 17 продукта – шампоани, балсами, душ гел.

Фотограф: Анелия Николова 63 продукта в над 30 страни

Днес марката предлага 63 продукта козметика. Wooden Spoon се продава зад граница посредством дистрибутори, вносители или непосредствено в магазини в над 30 страни – в съвсем цяла Европа, в Русия, Съединени американски щати, Япония, Малайзия, Перу, Филипините, Хонгконг, Южна Корея. Съдружниците намират част от сътрудниците по време на задгранични изложби, а други вършат първи крачка към българската компания посредством фирмения й уебсайт. В страната козметиката може да бъде закупена в биомагазини, аптеки, магазини за здраве в огромните градове.

През 2015 година новорегистрираното сдружение " Оренда груп " има трима наети служителя с изключение на съдружниците и 88 хиляди лева оборот. През 2016 година заетите се усилват с още двама, продажбите се удвояват (до 187 хиляди лева.), а облагата е 24 хиляди лева Според данните от Търговския указател приходите на компанията за 2017 година се усилват с съвсем 60%, а облагата доближава 30 хиляди лева Оборотът до юни тази година към този момент е надхвърлил целия миналогодишен, а заетите са девет, по информация от компанията.

Сега сдружението има намерение да пусне в продажба три типа флорални води – от роза, лавандула и лайка. Плановете за тази година включват също възобновяване на продуктите, формулите и рецептурите, по-добър дизайн на етикетите, нови опаковки. " Искам до една-две години да имаме лична фабрика ", споделя Силвия Павлова.

Текст под фотография: " Работим до 16.00 часа, 35 часа на седмица, имаме по 30 дни годишен отпуск. В офиса е нонстоп смях и врява ", споделя Силвия Павлова. Началото

Силвия Павлова е приключила интернационален бизнес в американско бизнес учебно заведение в Париж. Пламен Павлов е инженер по компютърни технологии и също е учил в Париж. Яни Драгов е магистър по стопанска система от университет в Мюнхен и създател на веригата магазини " Зелен " - най-големият дистрибутор на биохрани и питиета в България. Това, което ги сплотява, е ползата им към органичните артикули и метода на живот " покрай природата ".

В България Силвия Павлова стартира работа в огромна компания, където натрупа опит в основаване и налагане на марки. Обича да опитва и в свободното си време приготвяла в домашни условия козметични артикули от естествени съставки. В началото това е единствено занимание. С времето поръчките се усилват - за моминско празненство, за женско пижама празненство, за другари на другари. Една вечер, когато фамилната кухня още веднъж била задръстена с материали за следващата серия серум срещу бръчки, последвал съвет от Пламен: " Направи си собствен бизнес от това. " На въпроса на Силвия " кой ще купува моите артикули " последвал метафизичен отговор: " Всяка жена има скъпо занимание. Това ще е твоето. " Без вода

Всички съставки в Woodеn Spoon, както и крайните артикули, са биосертифицирани. Компанията употребява етерични масла от България. Част от суровините – да вземем за пример масла от шеа (известно също като ший или карите), кокос и бадем се внасят от чужбина.

Силвия Павлова изяснява, че в Wooden spoon " няма грам вода ", козметичните артикули сдържат напълно 100% концентрат и са сурови, маслата са механично пресовани и филтрирани. " Разбиваме кремовете, както се бият белтъци за сладкиш, с цел да бухнат и придадат мекост. Кокосовото масло в нашите артикули е същото, с което готвите. На процедура прехвърлихме познанията си от кулинарията в козметиката. Дори мастилото за етикетите на Wooden spoon е ядливо. Важно е освен какви първични материали се употребяват, а и методът на подготвяне. Ако бъркаш съставките в железен съд, наличието се трансформира, без значение че използваш чисти първични материали ", споделя тя. Q&A

Какво значи този бизнес за вас?
- Адреналин. Душата ми лети, тъй като доста ми харесва това, което върша. Това е доста образован бизнес. Пишат ми доста хора, срещам се с доста хора, повеждам вълнуващи диалози. Сънувам доста от нещата, които сътворяваме. Не гоним непознати фантазии, нямаме финансов тил, самоиздържаме се.

Какви хора работят във компанията и по какъв начин ги подбирате?
- Химици и биотехнолози. Избирам ги по мотивацията и по пламъчето в очите им. Трябва да има заряд в тях, би трябвало да имат вяра, че могат да трансформират промишлеността, себе си, продуктите. Виждам, че хора без опит правят чудеса, в случай че са инфектирани с нашата полуда.

Какво ви отличава?
- Манталитетът ни е друг. Всеки човек във компанията застава зад това, което прави. Няма взаимни отстъпки с качество, наличие, опаковки, дизайн. Когато има проблем с някакъв артикул – да вземем за пример не работи добре помпата на флакончето, ние не произвеждаме помпи, купуваме от снабдители, само че все пак не просто заменяме продукта, а изпращаме благодарствено писмо на клиента, за това, че ни е алармирал за проблем. Много значимо е да се работи в среда без стрес. Не следваме разпоредбите. Работим до 16.00 часа, 35 часа на седмица, имаме по 30 дни годишен отпуск. В офиса е нонстоп смях и врява. Цялата компания беше на ревюто за биопродукти BIOFACH в Германия. Това е значимо, тъй като човек би трябвало да усети, че е част от колелото, което завърта, да се допре до магията на хората в биобранша. На работното място си затворен, само че като видиш, че си част от една смяна, от нещо, което те завихря, ти се връщаш и пееш. Така че безусловно всеки лев, вложен за това ревю, си заслужава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР