Санторини е едно от най-красивите места в Гърция. С многобройните

...
Санторини е едно от най-красивите места в Гърция. С многобройните
Коментари Харесай

Остров Санторини - 100% Гърция

Санторини е едно от най-красивите места в Гърция. С многочислените си скали, издигащи се от морето, с изящните си снежнобели постройки и със заслепяващите панорами, сантименталните залези и вулканичните пясъчни плажове, надали някой ще се изненада, че островът е част от листата със наложителните дестинации на доста пътешественици.

Така всяка година Санторини е хазаин на 1,5 милиона туристи. Ето всичко, което би трябвало да знаем, в случай че сме решили да увеличим въпросната численост и планираме почивка на това вълшебно място.

Вулканична история

 Снимка 347788

Част от островната група Цикладите , Санторини се намира в Егейско море, на към половината път сред Атина и Крит. Погледнат отвисоко, островът наподобява на кроасан, а прилежащите по-малки островчета загатват за обстоятелството, че Санторини в миналото е бил кръговиден - в предишното е бил прочут като Strongili (Кръглият).

Преди хиляди години колосалното вулканично изригване кара центъра на острова да потъне, като оставя калдера (или кратер) с извисяващите се скали по източната страна и оформя настоящия пейзаж на Санторини.

Вулканични селища

 Фира

Фира

Търговското развиване на острова е фокусирано върху крайбрежните скали на западната част, с огромни купчини варосани здания, които се намират на зашеметяващи височини, разпръснати по скалите и предлагащи гледки към сушата или морето.

Фира , оживената столица на Санторини, се простира на север до селата, наречени Фиростефани (на към 15 минути пешком от Фира) и Имеровигли (най-високата точка на краищата на калдерата, на към половин час пешком от Фира). Пътеката, минаваща през тези села, е осеяна с първокласни хотели, ресторантски тераси и безкрайни фотографски благоприятни условия.

Тези три прилежащи селища притеглят множеството гости, дружно със зашеметяващото село Ия в северната част на Санторини.

Извън ръба на калдерата

 Red Beach

Red Beach

Източното крайбрежие на острова е по-малко известно от фамозното издигнато западно крайбрежие. Тук височините на калдерата са се сринали надолу до морското ниво, а вулканичните пясъчни плажове и курорти оферират доста друг пейзаж. Крайбрежните курорти Камари и Периса имат по-традиционен (и по-достъпен) островен отдих: красиви плажове, водни спортове, питейни заведения и таверни.

Плажовете на източното крайбрежие са покрити с черен пясък, а на южния бряг има редица местенца, известни със своя разноцветен пясък - трагичният Red Beach е любим на всички пътешественици.

Вътрешността на Санторини е изпълнена с лозя и типичните за Гърция села, които разрешават да се надникне в локалната просвета оттатък туристическия звук. Хубаво е да създадем спирка в Пиргос , с цел да хапнем и да обиколим очарователните му улички.

Какво да вършим в Санторини

 Снимка 347775

Да се разхождаме
Очевидната активност на острова е да се разхождаме край калдерата и да се любуваме на гледките. Разходките в и към Фира са грандиозни, изключително насевер, до Фиростефани и Имеровили.

Да дегустираме виновност

 Снимка 347771

Най-прочутите виновност на Санторини са направени от локалния вид грозде - асиртико. Около дузина лозя в региона вършат открити дегустации (обикновено с дребна такса), а някои оферират и храна. Природа и локална продукция, съчетани в едно, е повече от добра композиция.

Да се докоснем до историята

 Акротири

Акротири

Историята на Санторини криволичи обратно и надълбоко в предишното - с очарователната околност Акротири, в която има остатъци на минойски град, опустошен от вулканичното изригване през 1613 г.пр.Хр.; с впечатляващият музей на праисторическа Тера, във Фира, който оказва помощ да се разбере историята на античното минойско населено място Акротири .

Да гледаме залези до безспир

 Залез от село Ия

Залез от село Ия

Прекрасните залези на Санторини могат да се следят отвред, само че Ия е селцето, известно с най-приказната панорама, където хиляди туристи се събират, с цел да се възхищават (и даже аплодират) залязващото слънце.

Да плуваме и да разучаваме подводния свят

 Снимка 347774

Едно от наложителните неща тук е да се насладим на разнообразието от риби в морето (не единствено в ресторантите), по тази причина не трябва да пропущаме да си организираме гмуркане в покрайнината. Или просто да поплуваме в синята вода.

Да се отдадем на екскурзии

 Неа Камени

Неа Камени

Може да си организираме всевъзможни обиколки - каквито сърцето пожелае и, несъмнено, джобът разреши. Има десетки организации, подготвени да ни оказват помощ с визитите на винарски изложби, археологически обиколки, гледане на залеза и други Най-популярният вид е круиз, а класическият маршрут обгръща вулканичните острови Неа Камени и Палия Камени .

Да си вършим изненади

 Снимка 347783

Далеч от класическите благоприятни условия за превозване на времето на остров Санторини, има и още доста забавни варианти - от прелестното намерено кино до прохладната пивоварна, винените пещери, украсени с творби на изкуството, демонстрации и класове за готвене и доста други.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР