„Сантиаго Бернабеу” бе свидетел на последната славна глава от историята

...
„Сантиаго Бернабеу” бе свидетел на последната славна глава от историята
Коментари Харесай

Иде възраждането на Интер

„ Сантиаго Бернабеу” бе очевидец на последната славна глава от историята на Интер в Европа. В „ белия” дом италианският отбор, воден от пейката от Жозе Моуриньо, завоюва третата си Европейска купа – героизъм, който не би трябвало да бъде изненада при статута на сходен клуб и в страната му, и на Стария континент. Само че оня гол на Диего Милито в 70-ата минута за 0:2 против Байерн (Мюнхен) освен ознаменува един исторически требъл, само че и постави точка на петгодишна надмощие на вътрешната сцена и на една от най-успешните столетия на „ и нерадзури”.

След триумфа пристигна крахът – времена на крах, в които всичко вървеше от зле на по-зле. Получи се въртележка на треньори и играчи, ненормална за огромен тим. И никой не съумя да оправдае тази политика – нито на пейката, нито на терена. Резултатите ги нямаше никакви. Промените обаче не бяха единствено на тези равнища, а и на самия връх. Масимо Морати продаде клуба за 300 млн. евро на Ерик Тохир през октомври 2013 година – смяна привидно амбициозна, но като доста други останала си единствено с обещанията.



Днес, осем години след оня гол на Милито, „ и нерадзури” още веднъж си върнаха усмивката поради увереността, че този път към този момент нещата се правят вярно. Голяма част от „ вината” носи китайският бизнесмен Жан Жиндон, който от самото вдишване на ръководството през юни 2016 година укрепва в кресчендо цялостната конструкция на клуба. „ Трябва да продължим с напъните си да изградим един от най-хубавите тимове в света на футбола”, показа босът, който удължи контракта на старши треньора Лучано Спалети до юни 2021 година.

Спортно-техническата и финансовата непоклатимост плюс вложените в състава пари вдъхнаха живец и сътвориха такава конюнктура, каквато тифозите не помнят скоро да е имало.

Това лято Интер потвърди сериозността на желанието си да се върне във футболния хайлайф. Дадените 111, 5 млн. евро за нови попълнения приказват красноречиво. Дойдоха да вдигнат равнището на състава Раджа Наинголан (38 млн.), Лаутаро Мартинес (16 млн.), Федерико Димарко (7 млн.), Шиме Вършалько (6,5 млн. наем), Матео Политано (5 млн. наем), Стефан де Врей (свободен трансфер), Квадво Асамоа (свободен трансфер) и Кейта Балде (5 млн. наем + 32 млн. уговорка за откупуване идното лято). Футболът обаче се върти освен от цифрите, а и от страстите, а „ синьо-черните” страсти в последните седмици са безпределно позитивни.



ЗАСТРАХОВКА НА ВРАТАТА

Самир Ханданович още веднъж ще е пазителят на „ синьо-черната” цитадела – вратар, чийто растеж е съвсем толкоз голям, колкото и опитът му на най-високото равнище във футбола. Словенецът е към този момент на 34 години и ще кара своята шеста в клуба. Властва в наказателното си поле, отличен е във въздуха и има забележителни рефлекси, които вдъхват сигурност на бранителите пред него. Накратко, Ханданович е застраховка за сигурност на вратата.

ПОДМЛАДЕНА ЗАЩИТА

Тандемът Жоао Миранда – Милан Шкриняр работи идеално предишния сезон и това докара до допускането на единствено 30 гола в 38 мача, по-малко от гол приблизително на мач. Сега от горната страна на това се добави и Де Врей. Нидерландският централен защитник бе един от най-хубавите бранители в калчото предишния сезон, а и в света. Със своите 188 см растеж командваше защитата на Лацио, който бе на крачка от влизане в зона Шампионска лига, но най-после отстъпи точно пред Интер.

Към него се прибавиха и попълнения за фланговете. Асамоа, Вършалько и Димарко са ясни образци за разнообразието в характерностите, с които ще разполага Спалети. Бившият състезател на Ювентус ще способства с опит отляво, а Димарко – с младост също там, до момента в който от някогашния „ дюшекчия” се чака на мига показване на високо равнище отдясно.



МОЩ И ТАЛАНТ В СРЕДНАТА ЛИНИЯ

Идването на Наинголан добави извънредно нужно парче от пъзела в халфовата линия поради неговата мощност, темперамент, опит и включвания в противниковото наказателно поле. До белгийския вулкан ще е техничният Мачело Брожович, който ще диктува темпото на игра, ще оказва помощ в изнасянето на топката към нападателите и ще даде нужния тактически баланс при съществуването на непрекъснато сновящия напред-назад някогашен състезател на Рома.

ФИНТОВЕ, СКОРОСТ И ГОЛОВЕ ОТ КРИЛАТА

Последното попълнение – Кейта Балде, обезпечава на Спалети куп разновидности по фланговете в офанзива, което дава обещание приятност за хората по трибуните на „ Джузепе Меаца”. Бившият състезател на Лацио и Монако се прибавя към Иван Перишич, Антонио Кандрева, Политано и Ян Карамо – все способни да финтират, надбягват противниците и да бележат голове футболисти.

ТАНГОТО НА МЕЧТАТА

В Интер най-накрая откриха пълноправен сътрудник на своята суперзвезда. Мауро Икарди ще има в лицето на Лаутаро Мартинес най-хубавия си вероятен помощник, с цел да късат мрежите на съперниковите порти всяка една седмица. Двамата аржентинци демонстрираха мигновено синхрон и на, и вън от терена.



Изборът на Лаутаро да облече фланелката с №10 не е случайност. Новата „ синьо-черна” перла има всички нужни предпоставки да се трансформира в „ десетка” от международна класа, а двамата дружно с Икарди ще изиграят тангото на фантазията.

След всичко гореизброено (а може да има и още новости – меркатото в Италия затваря в петък, 17 август, в навечерието на старта на новия сезон в Серия А) можем да кажем сигурно: в столицата на Ломбардия са изправени пред един от най-вълнуващите сезони в своята история. Сезонът, в който може да станем очевидци на дълго чаканото възобновление на Интер.
Енрике Медина, „ Марка”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР