Санкцията от 2,42 млрд. евро (около 2,7 млрд. долара), която

...
Санкцията от 2,42 млрд. евро (около 2,7 млрд. долара), която
Коментари Харесай

След глобата от Европейската комисия "Гугъл" загуби още 16,6 милиарда долара

Санкцията от 2,42 милиарда евро (около 2,7 милиарда долара), която регулаторните органи на Европейския съюз постановиха на Гугъл Inc. може и да наподобява релативно дребна по мярка във връзка с кешовата наличност на компанията майка Alphabet Inc., само че решението на Европейска комисия оказа надалеч по-голямо отрицателно влияние върху вложителите в интернет колоса. Само в границите на вчерашната търговия на " Уолстрийт " те изгубиха близо 17 милиарда $ от своите вложения, предава БНР.

Акциите на Alphabet Inc. се намалиха във вторник с 2,5% (или с 24 долара) до 6-седмично дъно от 948,09 $ за една акция. Това значи, че в границите на няколко часа пазарната капитализация на компанията майка на Гугъл се сви с цели 16,6 милиарда $ след новината за наложената санкция от страна на Европейската комисия.

Анализатори обаче означават, че до момента в който това е една от най-големите по мярка санкции, налагани в миналото от европейските оторизирани органи, негативното влияние върху финансите на Alphabet Inc. ще бъде " релативно малко ". Към 31 март компанията разполагаше с кешова наличност в размер на 92,44 милиарда $ под формата на парични еквиваленти и търгуеми скъпи по отношение на 86,33 милиарда $ към 31-ви декември 2016-а година.

Това значи, че самата санкция съставлява по-малко от 3% от паричната позиция на Alphabet Inc. Като се има поради, че интернет колосът е генерирал в брой приблизително към 67,8 млн. $ дневно през първото тримесечие, той дефакто може да изплати наложената санкция единствено в рамите на 40 дни, или до 8 август тази година.

Инвеститорите обаче реагираха много отрицателно на решението на Европейска комисия, разпродавайки акциите на компанията майка на Гугъл по време на вчерашната американска търговия, което докара до понижаване на пазарната капитализация на огромната компания с 16,6 милиарда $. Според някои анализатори има риск от по-нататъшно намаляване на акциите на Alphabet Inc. към 850 $ за акция, което може да докара до загуба от към 10,3% по отношение на настоящите равнища на търговия, или в допълнение стесняване на пазарната капитализация с 67,85 милиарда $.

Трябва обаче да се има поради, че акциите на Гугъл нарастнаха с 19,6% от началото на годината, надвишавайки растежът с 14,2% на целия софтуерен показател Nasdaq и на общия необятен показател S&P500, който се увеличи с 8,1% през първите шест месеца на годината.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР