Санкция за столична болница след репортаж заради фиктивен прием на

...
Санкция за столична болница след репортаж заради фиктивен прием на
Коментари Харесай

Санкционират столична болница заради фиктивен прием на пациенти

Санкция за столична болница след репортаж поради мним банкет на пациенти.

Преди месец зрителка алармира БТВ със подозрения, че лечебното заведение източва Здравната каса - нещо, в което тя персонално е била въвлечена като пациент.

Миналото лято жена се обръща към хематолог в многопрофилната болничното заведение " Света София " поради подути лимфни възли. Искат да я одобряват за лекуване, само че след дълго очакване в стая дружно с друго момиче, от лечебното заведение ѝ споделят да се прибере вкъщи.

“Момичета, ние ще ви пуснем, няма да седите тук довечера, само че да знаете, че има инспекция от НЗОК, по тази причина приберете си раничките, с цел да наподобява все едно в действителност сте в болничното заведение ". Минаха може би към 2 часа, идва същата сестра и споделя: " В отделението сме приели двама – трима мъже, само че те са си тръгнали и в случай че дойдат от Касата, леглата ще са им празни. Случайно да познавате мъже от квартала, които да дойдат да легнат, до момента в който мине инспекцията, след това ще си вървят? ". И аз я запитвам, няма ли да ни вършиме проучвания, вливания? Тя сподели: " Не знам, то няма свободни места и не знам къде да ви настаним “, споделя дамата пред медията, която желае анонимността ѝ да бъде непокътната.

Преди 2 месеца тя преглежда електронното си здравно досие и открива, че макар че е отпратена от болничното заведение, по документи е приета в болница за 3 дни. За което лечебното заведение е получило 900 лв..

„ Това е описът с проучванията, които би трябвало да ми бъдат направени, само че безусловно нищо не ми е правено с изключение на взимането на кръв. Нито някой ме е търсил за изписване, нито за приемане “, разяснява още тя.

Жената подава тъжба до Здравната каса, а оттова стартират инспекция, която установи нарушавания.

“Данните за несбъднат действителен болничен престой в лечебното заведение се удостоверяват, защото през интервала лицето е изпълнявало трудовите си отговорности на работното си място. Констатиран е еднакъв случай и с друго здравноосигурено лице в същото лечебно заведение ”, показват от НЗОК.

Заради регистрирана, само че неизвършена активност договорът на болничното заведение със Здравната каса ще бъде отчасти преустановен, а непозволено получената сума следва да бъде възобновена.

В отговор от лечебното заведение споделят, че апелират решението и разногласието е отвеян за разглеждане в съда.

„ Налице са подписани персонално от пациентката в оригинал седем медицински документа, свързани с хоспитализацията и обективиращи диагностиката и лекуването на същата. Същественото е, че логаритъмът на клиничната пътека е изпълнен и не е налице източване на Здравната каса “, разясняват от „ Света София “.

„ Насърчаваме българите да ревизират здравните си досиета, тъй като една клинична пътека не е просто пътека, тя е диагноза “, показва Александър Миланов от Национална пациентска организация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР