Санкция за колосалния провал, който претърпя НАП в защитата на

...
Санкция за колосалния провал, който претърпя НАП в защитата на
Коментари Харесай

Данъчните ще понесат „немалка“ глоба заради НАПлийкс

Санкция за колосалния неуспех, който претърпя Национална агенция за приходите в отбраната на персоналните данни на жителите, сигурно ще има и няма да бъде дребна. Това удостовери ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов през вчерашния ден. Изказването му идва на фона на опитите на финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов да омаловажат пробива.

„ Няма да бъде дребна (санкцията - б.р.). Този вид нарушавания в Европа постоянно завършват с доста съществени наказания за админа “, разгласи Караджов пред Нова телевизия. Той не се ангажира да уточни съответен размер на санкцията. Но посочи, че при определянето й ще се вземат поради както това, че е „ имало взломно влизане в системата “, по този начин и „ какво Национална агенция за приходите е направила все още на влизането като отбрана “.

Комисията стартира инспекция на Национална агенция за приходите от понеделник, с цел да се откри навръх какво се дължи пробивът в системите й за отбрана. „ Дори и да са били тествани, явно е незадоволително и рекомендациите не са били спазени “, установи шефът на КЗЛД. Той даде обещание, че работата на комисията му по случая ще завърши до месец поради упованията на обществеността за скорошни разкрития. И отклони въпросите за политическата отговорност: „ Аз съм специалист. В какво качество да желая оставки? Има политически партии, някои към този момент започнаха дейности “.

Като главен проблем с НАПлийкс Караджов открои обстоятелството, че изтеклата информация няма по какъв начин да бъде заличена от интернет пространството. „ Във всеки един миг, който пожелае, може да ги употребява тези данни “, уточни той. Но успокоително съобщи, че корист пред банки, компании за бързи заеми или нотариуси може да се случи единствено в случай че те го разрешат. „ Ако се съблюдават разпоредбите, не би трябвало да става “, сподели Караджов. Все отново призна, че персоналната информация може да се употребява от телефонни измамници, с цел да добият визия за приходите и имуществото на своите евентуални жертви. Той посъветва жителите, които търсят отплата за понесени вреди от немарливостта на данъчните, да се извърнат към съда, а не към подчинения му орган.

Караджов непосредствено съобщи, че свършеното до момента в региона на отбраната на персоналните данни както от страна на обществения, по този начин и на частния бранш е напълно незадоволително. „ Фирмите и обществените организации би трябвало да се разсънят. Те не живеят сами в цифровия свят. Досега от 2006  до 2019 година доста малко е направено за отбрана на информацията, която се обработва. Особено обществените органи, те по закон би трябвало да обработват персонални данни, с цел да дават услуги. И трябваше да стане тази брутална кражба на персонални данни и тяхното обществено разпространяване, с цел да може да се разбере в България, че би трябвало да се поставят старания “, покорно установи шефът на КЗЛД.

По думите му прекомерно малко се влага като средства за отбраната на персоналните данни у нас, а също по този начин липсва цялостна държавна тактика в тази област. „ Семинарите и образованията са спорадични. Няма методичност и струпване на знания “, уточни Караджов. В същия дух през почивните дни се изрече и вицепремиерът Томислав Дончев, който дефинира офанзивата против Национална агенция за приходите като доста тежък случай.

ОБОДРИТЕЛНО

От Национална агенция за приходите оповестиха, че за момента имало опасности единствено за „ периферни услуги “. „ Към момента основните неща в Национална агенция за приходите действат по сигурен и постоянен метод. Нямаме аргументи да имаме вяра, че уязвимостите не престават да се експлоатират, електронните услуги работят и всички входове и изходи към Национална агенция за приходите наподобяват сигурни. По отношение на периферни услуги сме разпознали опасности, не сме разпознали приключване на данни “, разгласи представителят на организацията Росен Бъчваров пред БНР. По думите му с НАПлийкс „ нито става дума за злополука, нито става дума за нещо безобидно “. Той даде обещание, че скоро жителите ще разполагат с приложение, което ще им разрешава да схванат дали са измежду жертвите на хакерската офанзива.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР