Санкциите за шофьорите, които карат без винетка, засечени от автоматичните

...
Санкциите за шофьорите, които карат без винетка, засечени от автоматичните
Коментари Харесай

Нова година носи нови глоби за шофьорите

Санкциите за водачите, които карат без винетка, засечени от автоматизираните пунктове за надзор, ще стартират да се изпращат с тръгването на тол системата през март, заяви членът на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура " проф. Олег Асенов. Тоест това ще стане година и три месеца след въвеждането на електронните винетки, които замениха стикерите, осведоми "Дневник ".
В момента санкции се постановат единствено от мобилните екипи, които са общо 100. Стационарните контролни точки доникъде на февруари ще са 295, а все още са с 30 по-малко. Проф. Асенов изясни забавянето с налагането на наказания от тях с желанието за равномерен преход и авансово дисциплиниране на водачите.
Друга причина беше тази, че до края на годината ще има настоящи хартиени винетки. След като проектите за трансформирането им в електронни бяха преразгледани, в базата данни на тол ръководството няма информация за водачите, които са изрядни на база остарялата организация за заплащане на пътуването по пътищата.
При това състояние хиляди коли с хартиени винетки излизат като извършители, а при връзка по пощата няма по какъв начин да се отсеят неизрядните. От националното тол ръководството припомнят, че хартиеният винетен стикер би трябвало да остане залепен на предното стъкло на автомобила до приключване на валидността му.
При констатиране на липса на винетка от стационарните точки за надзор, на притежателите на леки колите ще бъдат изпращани санкции в размер на 300 лв.. За камионите и рейсовете глобите са други.
Те няма да могат да се възползват от предлаганата в този момент "промоция " при инспекция от чиновниците на така наречен тол полиция - възнаграждение на обезщетителна такса на място. За лек автомобил тя е 70 лв., като заплащането става на място с дебитна или кредитна карта. Плащането на таксата дава и право на прилагане на платените пътища до среднощ в деня, в който е наложена глобата.
Проф. Олег Асенов напомни, че законът планува при неплатена санкция за каране без винетка, автомобилът да не може да мине годишен механически обзор. За задачата тече непрестанен продан на информация с Министерството на превоза, които имат ангажимент към прегледите.
Проф. Асенов сподели още, че казусът с повтаряне на винетки на процедура е решен, като по всички сигнали за подобен проблем са направени инспекции. Според него тези случаи са под 0.1%.
"Направихме смяна във софтуера и в този момент, в случай че притежател на автомобил с винетка, по някаква причина, опита да купи нова, в границите на валидността на остарялата, получава предизвестие с огромни букви, че към този момент има годна такава ", добави той.
От пътната организация работят и по улеснение на прехвърлянето на винетката при промяна на собствеността на автомобила, при която е заменен и номера. За задачата, при редизайна на уеб страницата на Националното тол ръководство, ще се постави пряк линк към електронна форма, в която да се съобщи промяната.
С приближаване на празниците, когато доста водачи потеглят на път от Агенция "Пътна инфраструктура " подсетиха, че валидността на електронната винетка може да се ревизира на уеб страницата www.bgtoll.bg.
От бутона "Проверка на винетка ", посредством въвеждане на регистрационния номер на автомобила и страната, в която е регистриран той, всеки може да получи информация за крайния период на електронната винетка, без значение от кое място е купена. Статусът може да е "активен ", "с изминал период " или "неизползван " в случаите, когато винетката е купена с отсрочен старт до 30 дни начална дата на годност.
Собствениците на коли, които имат е-винетки, издадени посредством Агенцията за обществено подкрепяне, могат да ревизират валидността им на уеб страницата на АПИ. Бутонът е с надпис "Проверка на е-винетка, издадена посредством Агенция за обществено подкрепяне ". Информацията за периода на годишната безвъзмездна винетка се появява след въвеждане на регистрационния номер на автомобила.
През януари и февруари 2020 година изтича срокът на над един милион годишни е-винетки за леки коли, припомня ведомството. Цените на е-винетките за всички категории пътни транспортни средства остават непроменени и през 2020 година
За леките коли годишната винетка коства 97 лв., тримесечната - 54 лева, месечната - 30 лева, а седмичната - 15 лева Уикенд винетката с цена 10 лв. и тя важи от 12 часа в петък до среднощ в неделя.
До 1 март електронни винетки ще продължат да употребяват с изключение на леките коли по този начин и всички транспортни средства с обща маса над 3.5 тона - микробуси, камиони, рейсове и така нататък След 1 март те ще заплащат на база изминато разстояние, отчитано посредством маршрутни карти или специфични устройства, разчитащи на GPS-позициониране.
Все още не е ясно какъв брой ще се заплаща за изминаването на един километър, като публичното разискване на препоръчаните от тол ръководството такси завършва в понеделник. В четвъртък проф. Асенов заяви, че чакат стимулирани оферти, а не просто стремежи за една или друга сума.
Заради липса на съгласие за размера на тол-таксите заплащането на използването на пътищата по този метод от камионите и рейсовете беше отсрочено от 16 август за 1 март.
До началото на декември през всички канали за продажба водачите на леки и тежкотоварни коли са купили 7.8 млн. е-винетки на стойност близо 380 млн. лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР