Санкциите за оповестяване на данни, свързани с дете, са в

...
Санкциите за оповестяване на данни, свързани с дете, са в
Коментари Харесай

До 3 хил. лв. е санкцията за оповестяване на данни за дете

Санкциите за обявяване на данни, свързани с дете, са в размер от 1000 до 3000 лева при първо нарушение или имуществени наказания от 3000 до 5000 лева При наново нарушение са надлежно от 3000 до 5000 лева и от 5000 до 10 000 лева Това изясни Живка Георгиева, основен контрольор в ДАЗД, заяви bTV.
От Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) обявиха, че правата на момчето , което е комуникирало с ИД, са нарушени, тъй като са изнесени данни, които издават неговата идентичност и той е разпознат.
Това е нарушаване на Закона за протекция на детето, който регламентира, че не следва да се разгласява информация за дете без единодушие на неговите родители. Ако детето е над 14 година, би трябвало да се вземе и неговото единодушие, добави още Живка Георгиева.
ДАЗД е почнала изследване за определяне на административно нарушаване. Уведомена е дирекция „ Социално подкрепяне ” – Пловдив и Областната дирекция на полицията в града за да се окаже поддръжка на детето и фамилията.
Изпратени са и писма до профилираните служби за битка с тероризма с молба да бъдат предоставени насоки за работа в сходни обстановки.
Припомняме, че на 11 юни от Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) внесоха сигнал до Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС), вътрешния министър Младен Маринов, ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев. Искането им е да се проверява приключването на информация, известна само на чиновници на правосъдната власт, Министерство на вътрешните работи и/или ДАНС.
Настояването е шефовете на тези институции да ревизират за осъществени дисциплинарни нарушавания от техни чиновници. От асоциацията ще упорстват за глоба за организацията, разкрила самоличността на детето. Те приканват за оптимални наказания от страна на ДАЗД към медията, нарушила разпоредбите.
" Отговорност за дейностите на ПИК може да бъде потърсена и от Агенцията за отбрана на персоналните данни. Незаконното откриване на самоличността на детето изрично не е от публичен интерес и в този смисъл не трябва да се третира като журналистическа активност ", пишат от АЕЖ и напомнят, че организацията е разкрила самоличността на ученика, мястото където учи, детайлности за фамилията му.
Репортер на организацията е разпитал съученици на момчето, без да е изискал и получил единодушието на възрастните, които дават отговор за тях, пишат от асоциацията като споделят, че самоличността на младежа не би била разкрита без подпомагане на институциите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР