Санкциите целят да парализират китайската индустрия, като я принудят да

...
Санкциите целят да парализират китайската индустрия, като я принудят да
Коментари Харесай

Ограниченията за китайските чипове ще бъдат платени от потребителите

Санкциите целят да сковават китайската промишленост, като я принудят да работи с технология, годна за чипове от доста низък клас. Двата най-големи китайски производителя ще усетят внезапен спад в приходите и облагите. Китай не може да размени към този момент неразрешената технология самичък, тъй като създаването й лишава десетилетия.
В началото на септември Съединени американски щати оповестиха нови ограничения, съгласно които локални компании нямат право да изнасят за Китай технология, която е обвързвана с производството на чипове. Целта на това решение е да се забави софтуерният прогрес на азиатската страна, като полупроводниците са основна част от съвсем всяка нова технология.

Усъвършенстваните чипове и фабриките, които ги създават, се трансфораха в сурогат на оръжията и армиите в опълчването сред Изтока и Запада. Те са сериозен съставен елемент на актуалния ни живот, като намират приложение в мобилните устройства, електрическите коли и игралните конзоли. Те също по този начин са в основата на технологиите от последващо потомство от самоуправляващите се коли и 5G интернет до облачните услуги и изкуствения разсъдък. Всяка страна без постоянен достъп до огромни количества от тези чипове рискува да изостане софтуерно. Точно това е и огромната цел на Съединени американски щати - гарантиране на софтуерно предимство пред най-големия стопански съперник.
Реклама
Цената на това ще бъде платена както от към този момент лимитираните компании, по този начин и от потребителите, които ще би трябвало да поемат част от по-високите разноски. Какво тъкмо стопират американците Според новите правила американски компании в бранша на полупроводници не могат да доставят и работят с китайските си сътрудници, без да има особено публикуван за това лиценз. Това действително не е първия сходен пакет, като още по времето на някогашния президент Доналд Тръмп бяха взети сходни ограничения. Тогава пакетът целеше поддържането на софтуерна разлика от две генерации, което се равнява на към четири години. Това значи, че действително възбраните са се променяли с течението на времето и към този момент остаряла технология става налична за китайските производители.

Пакетът на президента Джо Байдън обаче е много по-суров. Той де факто не разрешава достъпа на китайски компании до технологията, която е нужна за производството на най-модерните чипове, които са с величина от 3 до 14 нанометра (nm). Полупроводниците се разделят точно по величина, тъй като това е сигурен симптом за опциите им. Големината им се дефинира от дистанцията сред другите транзистори. Колкото по-малко е пространството сред тях, толкоз повече могат да бъдат събрани върху една платка и затова опциите се повишават.

Полупроводниците, обозначени като употребяващи 7nm и по-малки, са основни за най-новите потребителски артикули. Телефоните на Apple iPhone, преносимите компютри MacBook и Samsung Galaxy употребяват 5 nm чипове, Sony Playstation употребяват 6 nm.

Само две страни - Тайван и Южна Корея, разполагат с авангардни технологии за производството на тези чипове от висок клас. В резултат на това те държат към половината от международния пазар на полупроводници. Останалата част се състои най-вече от по-стари, по този начин наречените наследени чипове. Съединени американски щати държат 12% от международния пазар на чипове, само че локалните компании не са в положение да създават чипове от висок клас в огромни мащаби. Силата на Съединени американски щати обаче е в производството на машините и технологията, която се употребява за произвеждането на тези авангардни полупроводници.
Реклама
Три от най-големите компании, които се занимават с производството на сходна техника са американски - Lam Research, KLA и Applied Materials. Те употребяват способ, който се назовава рискова ултравиолетова или EUV литография, като тя е към момента недостъпна за китайските компании. Базираните в Съединени американски щати компании са почнали процеса по разработка на EUV литография преди към 15 години, а резултатите идват едвам в този момент.

" Наистина чудодейна технология, едно от най-сложните неща, които хората в миналото са правили ", споделя Борис Мурман, професор по инженерство в Станфордския университет и специалист по дизайн на чипове и машинно образование, по отношение на EUV. " Китай направи доста огромна стратегическа неточност, като не стартира тези разработки по-рано. Изоставането във времето, което имат, е огромнo ", прибавя той пред Financial Times. Според специалисти новите ограничения на Съединени американски щати ще оставят Китай в позиция, в която страната и локалните производители изостават с най-малко десетилетие от западните си съперници. Кои ще са най-големите губещи Незабавното влияние ще се усети най-силно при китайските производители на чипове. Приходите на двата най-големи, Semiconductor Manufacturing International Corporation и Yangtze Memory Technologies Corp, ще пострадат съществено в близкото бъдеще.

" За Yangtze Memory въздействието е доста доста. Ограниченията значат цялостна смяна в траекторията на бъдещите доходи ", споделя Марк Ли, анализатор на полупроводници в Bernstein в Хонконг. Ефектите към този момент си личат - Apple спря проектите си да употребява чиповете на Yangtze в своите артикули предишния месец, като китайската компания работеше в тази посока през последните няколко години.

Въздействието от втори ред ще бъде усетено от доста по-широка група китайски софтуерни компании. Американският производител на чипове за изкуствен интелект (AI) Nvidia е единствената движеща мощ зад бързия прогрес на Китай в технологиите за AI от години насам. Неговият чип за ускорение на AI, който е тип графичен процесор, е от решаващо значение за образование на AI логаритми, като им доставя големи количества данни. Китай не може да ги направи самичък, като създаването на сходна технология би лишила десетки години. Nvidia е източник на съвсем цялото количество, което се доставя до Пекин. Алтернативите на Nvidia са все американски компании, което още веднъж не прави работа за Yangtze и Semiconductor Manufacturing International Corporation.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР