Санкциите срещу Русия, компенсирани от неочакваните приходи от износа на

...
Санкциите срещу Русия, компенсирани от неочакваните приходи от износа на
Коментари Харесай

Санкциите срещу Русия не дават очаквания резултат

Санкциите против Русия, обезщетени от непредвидените доходи от износа на сила на високи цени, до момента не са предизвикали задоволително икономическа вреда, с цел да навредят на военните старания на Москва или да накарат президента Владимир Путин да седне на масата за договаряния, написа Wall Street Journal, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Тази резистентност не се чака да продължи дълго, като доста икономисти предвиждат дълбока криза по-късно тази година, повишаване на бедността и дълготрайно понижаване на икономическия капацитет на страната. Засега бавният ритъм на глобите, сполучливите старания на Русия да стабилизира стопанската система си и способността ѝ да поддържа притока на нефт и газ в чужбина смекчават удара за Москва.

Това разрешава на Русия да продължи военните си старания в Украйна, споделя Янис Клуге, специалист по съветската стопанска система в Германския институт за интернационалните връзки и сигурност. " В момента икономическите наказания не са тласък за Русия да договаря ", сподели Клуге. " Кремъл е уверен, че може да издържи няколко години с неприятна стопанска система и да изчака по-добри дни. Русия е окуражена от личния си триумф в отблъскването на глобите на Запада”. В четвъртък някои от най-висшите стопански чиновници на Русия приказваха на годишния Международен стопански конгрес в Санкт Петербург, на който не участваха нормалните международни политически, стопански и бизнес водачи. Макар да останаха положителни, те признаха дълготрайните проблеми, пред които е изправена стопанската система.

" Успяхме да издържим, ние сме мощен народ и просто би трябвало да повярваме в себе си ", съобщи на форума Максим Орешкин, стопански консултант на Путин. Икономическата резистентност значи, че Москва е в положение да оказва напън върху европейските страни, които зависят от нейните доставки на петрол и газ. Енергийните лостове на Русия се демонстрираха тази седмица, когато държавната компания " Газпром " ограничи доставките на газ за Германия и Италия, което немският министър на стопанската система Роберт Хабек назова " тактика за разколебаване и повишение на цените ". Преди това Русия приключи доставките на газ за Полша, България и Финландия.

Въпреки трескавите старания на Европа да се откъсне от съветската сила, в това число посредством поетапно петролно ембарго до края на тази година, Русия към момента печели стотици милиони долари всеки ден от продажбите си на нефт и газ заради нарасналите международни цени. Дори когато европейците лимитират покупките, Москва съумява да пренасочи част от петролните си потоци към Индия и други клиенти в Азия.

По-високи доходи и запаси

Добрите доходи от енергоносители разрешиха на Русия да усили държавните си разноски и да поддържа фонда си за черни дни. В резултат на това остатъкът по настоящата сметка на Русия, който е необятен измерител на външната ѝ търговия, се усили повече от три пъти през първите пет месеца на годината до 110 милиарда $ и е на път да приключи годината с рекорден резултат, което разрешава на Русия да натрупа обилни запаси. " Структурният остатък по настоящата сметка на страната неизбежно понижава успеваемостта на глобите с течение на времето, защото води до бързо възобновяване на буферите ", написа в отчет от този месец Институтът за интернационалните финанси, международна асоциация на финансовата промишленост.

Институтът пресмята, че в случай че цените на суровините останат високи и износът на петрол и газ от Русия се резервира, Москва може да получи повече от 300 милиарда $ под формата на заплащания за продажбите си на сила през тази година - почти равностойни на размера на замразените от западните наказания валутни запаси на Русия. „ Икономическите наказания в никакъв случай нямаше да спрат дейностите на Русия за една нощ, само че имат за цел да покачат цената на тяхното продължение ", отбелязва Институтът. " В последна сметка цената може да доближи равнище, при което войната на Русия против Украйна ще стане непостижимо скъпа. " Кога ще бъде достигнато това равнище, не е ясно, въпреки че контурите на бъдещото икономическо утежняване на обстановката към този момент са забележими.

" Не сме очевидци на рецесията на огромния гърмеж, която доста хора чакаха ", споделя Кристофър Милър, доцент по интернационална история във Флетчър Скул, който се занимава с съветската стопанска система. " Истинското влияние ще се усети с течение на времето. " Предизвикателството пред западните страни се ускорява от обстоятелството, че колкото повече стягат гайките на Русия, толкоз повече рискуват да нанесат съпътстващи вреди на личните си стопански системи, които така и така са изправени пред бързо растящи потребителски цени. За да балансират този риск, западните страни не бързат със глобите, свързани с енергетиката. Една от най-значимите стъпки до момента беше съглашението на Европейския съюз за прекъсване на вноса на нефт. Санкциите обаче няма да влязат в действие до края на тази година.

" В арсенала на Запада не остана нищо друго с изключение на наказания върху износа на сила от Русия, които са политически неприложими за западните държавни управления в актуалните условия на висока инфлация и извънредно свити енергийни пазари ", споделя Клуге. " Санкциите са опустошителни за икономическите вероятности на Русия в дълготраен проект, само че към този момент те не подкопават хватката на Путин върху властта”. Путин омаловажи икономическото влияние на глобите, като съобщи, че икономическият " блицкриг " на Запада се е провалил. Краткосрочната рецесия беше предотвратена с помощта на бързите дейности на съветската централна банка, на която Путин от дълго време разчита, с цел да поддържа естественото действие на стопанската система.

" Ситуацията е доста комплицирана, тя е доста предизвикателна, ситуацията непрестанно се трансформира ", съобщи в четвъртък Елвира Набиулина, шеф на съветската централна банка. " Външните условия се трансформират от доста време насам, в случай че не и вечно ". Междувременно въздействието на западните наказания е неравномерно. Макар че ограниченията във финансовия бранш - в това число изключването на огромни съветски банки от системата за известия Swift и възбраната на преводи с централната банка - имаха неотложен резултат, макроикономическото влияние ще отнеме време, споделят анализатори. Високата инфлация към този момент подкопава действителните разполагаеми приходи, които през първото тримесечие на годината са намалели с 1,2 % спрямо предходната година, а нивото на беднотия се е нараснало, съгласно формалната статистика. Недостигът на вносни елементи докара до затварянето на цели фабрики за произвеждане на коли. За да се резервира производството, държавното управление позволи да се продават коли без въздушни възглавници.

Руското държавно управление форсира политиката си на заменяне на вноса, която има за цел да размени задграничните артикули с локални, макар че през годините не е имало задоволително доказателства, че тази политика фактически работи. Все отново формалните лица признават, че ще е належащо време, с цел да се приспособи Русия към загубата на достъп до западен импорт и ноу-хау. " Нашата цел е да сменяем всичко, само че не можем да го създадем внезапно ", сподели Орешкин, консултант на съветския президент. Андрей Макаров, началник на бюджетната комисия на съветския законодателен орган, призна компромисите. " Дали да организираме политика на заменяне на вноса с по-ниско качество и повече разноски? ", попита той.

Очаква се икономическото влияние да нарасне през втората половина на годината. Анализаторите предвиждат, че безработицата, която до момента оставаше постоянна, защото фирмите можеха да пуснат служащите в отпуск или да понижат заплатите, ще се увеличи през есента. Голяма част от 1000-та задгранични компании, които дадоха обещание да лимитират активността си в страната, продължиха да заплащат на служащите, до момента в който разработваха проекти за излизане. Във вторник NLMK Group, един от най-големите производители на стомана в Русия, предвижда, че производството на стомана в страната ще спадне с 26% през втората половина на годината спрямо предходната година.

Като цяло упованията са съветската стопанска система да се свие с 15% през тази година, последвана от още 3% спад през 2023 година, което ще заличи икономическите изгоди на към 15 години. Други анализатори чакат по-малък, само че въпреки всичко забележителен спад на брутния вътрешен артикул от към 10% през тази година. С течение на времето глобите ще доведат до " понижаване на продуктивността в другите браншове и до понижаване на качеството на стоките в другите браншове ", споделя Милер.

Анализаторите на централната банка назовават този иден интервал противоположна индустриализация, което значи стопански напредък, учреден на по-малко усъвършенствани технологии. За служащите в завода Avtotor в Калининград това към този момент е действителност. Миналия месец, заради по този начин наречената " сложна икономическа обстановка ", компанията, която в миналото е сглобявала Шевролети и БМВ, стартира да раздава земеделска земя на служащите, които са в отпуск, с цел да засадят картофи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР