Санкциите от САЩ срещу българско длъжностно лице не са намеса

...
Санкциите от САЩ срещу българско длъжностно лице не са намеса
Коментари Харесай

Няма намеса от САЩ във вътрешните работи на България, смята зам.-външен министър

Санкциите от Съединени американски щати против българско длъжностно лице не са интервенция във вътрешните работи на България, сподели през днешния ден по Би Ти Ви заместник-министърът на вътрешните работи Георг Георгиев. В сряда държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео разгласи, че в качеството си на длъжностно лице арбитър Андон Миталов от Специализираната прокуратура е взел участие в корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България. В резултат, той и фамилията му имат възбрана за влизане в Съединени американски щати.

" Този акт няма негативен знак за България. Той е част от нашето взаимоотношение със Съединени американски щати в битката против корупцията ", добави Георгиев. Според него не може да се търси връзка сред глобата и фактът, че Миталов е съдията пуснал да отиде в Москва за приемане на медал " Дружба " от президента Владимир Путин обвинявания в шпионаж водач на придвижване " Русофили " Николай Малинов.

" Не имам вяра някой от чужбина да има чак толкоз огромен пръст за това, което се случва ", беше коментарът на зам.-външният министър. В отговор на въпрос, той уточни, че България не е фронтова линия сред Съединени американски щати и Русия.

Георг Георгиев не се нае да разяснява за какво Съединени американски щати оповестиха името на магистрата обществено, в случай, че има вид това да стане конфиденциално. Попитан по какъв начин по този начин Съединени американски щати имат данни за закононарушения от български арбитър, а у нас няма такива, той уточни, че евентуално става дума за разлики в метода на работа.

Георгиев изрази вяра, че откакто до Държавния департамент бъде изпратено настояването на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет за повече информация за провиненията на Миталов, такава ще бъде дадена. " Не имам вяра да не получим никакъв отговор на нашето питане, само че не мога да предположа каква информация ще ни дадат ", добави зам.-външният министър.

Коментирайки оповестяването на личност нон грата на двама съветски дипломати доскоро повече от две седмици, Георг Георгиев уточни, че България е взела ограничения, каквито се подхващат в целия свят. Той добави, че не разполага с информация Русия да е подхванала реципрочни ограничения. При предходното отзоваване на съветски посланик от София през октомври, беше изпъден и чиновник на българското посолство в Москва.

Попитан за разновидностите за предаване на Васил Божков на българските управляващи от Обединените арабски емирства. Георгиев уточни, че двете страни нямат контракти за екстрадиция и за всеки случай се взема решение по настрана (какъв е режимът освен това състояние вижте тук). " Надявам се, на база документите, които ще изпратим, че ще се вземе положително решение ", добави дипломатът.

Миналата седмица профилираната прокуратура повдигна задочно 7 обвинявания на Божков - за това, че от 2014 година до през днешния ден е управлявал проведена незаконна група, данъчни закононарушения, изнудване, насила, пране на пари и подкупи. Тогава бе обявено и че е разгласен за търсене с алена бюлетина на Интерпол и че е издадена Европейска заповед за ареста му.

Във вторник беше обявено, че Божков, който беше арестуван в петък предходната седмица в Обединените арабски емирства, се проверява и за убийства, принуди и изнасилвания, както и за присъединяване в проведена незаконна група, работила в страната от 2012 година до в този момент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР