Санкциите нанасят сериозен удар върху иранската икономика Президентът на Иран

...
Санкциите нанасят сериозен удар върху иранската икономика Президентът на Иран
Коментари Харесай

Иран заплаши да произвежда обогатен уран, ако ЕС и Китай не го защитят от санкциите на САЩ

Санкциите нанасят сериозен удар върху иранската стопанска система

Президентът на Иран Хасан Рохани разгласи, че страната ще възобнови производството на високообогатен уран, в случай че страните по нуклеарното съглашение от 2015 година не защитят банковия и петролния му бранш от глобите на Съединени американски щати.

Израел реагира остро на заканите на Техеран, а Франция съобщи, че в случай че Иран не извършва уговорките си по съглашението, ще се повдигне въпросът за задействане на механизъм, който може да докара до наказания. От своя страна Китай разгласи, че всички страни са виновни за съблюдаване на договореностите.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Засега няма реакция от Съединени американски щати, само че такава най-вероятно ще има напълно скоро. В неделя обаче Вашингтон разгласи, че изпраща самолетоносач и бомбардировачи Б-52 в Персийския залив поради " ескалация на дейностите на Иран, който готви идни набези " против американските сили в района.

Изнудване?

В тирада по националната телевизия една година след отдръпването на Съединени американски щати от съглашението Рохани съобщи, че оставащите по него страни - Русия, Китай, Англия, Франция и Германия, както и Европейски Съюз, имат период от 60 дни да изпълнят обещанието си да защитят петролния и банковия бранш на Техеран от глобите на Вашингтон, оповестява Reuters. Той също по този начин заплаши, че Иран ще стартира още веднъж да натрупа ресурси от обогатен уран и тежка вода, а няма повече да продава остатъка си от тях на други страни, както се изисква от нуклеарното съглашение. Рохани уточни, че Техеран е подготвен на договаряния по нуклеарната си стратегия.

Санкциите нанасят удар върху иранската стопанска система, която е подвластна от добива на нефт. Освен това наранена е и финансовата система на страната, откакто интернационалните банкови разплащания са доста затруднени.

Иран през днешния ден е уведомил документално за решението си водачите на Европейски Съюз, Китай, Англия, Франция и Германия, като сходно писмо е квалифицирано и за Русия.

" Ако петте страни се включат в договаряния и оказват помощ на Иран да реализира облагите си в петролния и банковия бранш, Иран ще възобнови осъществяването на уговорките си по нуклеарното съглашение ", съобщи Рохани.

Той обаче предизвести, че ще има " мощна реакция ", в случай че вместо това европейските водачи се опитат да наложат спомагателни наказания на Иран посредством Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф насочи настрана предизвестие от Москва, където по-късно ще се срещне с съветския си сътрудник Лавров. " След една година самообладание Иран приключва ограничения, чието продължение Съединени американски щати направиха невероятно. Световните сили разполагат с все по-малко време за поврат ", написа той в Twitter.

Президентът Рохани заплаши, че в случай че 60-дневният период изтече без подхванати дейности, Иран ще спре воденото от Китай препроектиране на нуклеарния му реактор с тежка вода в Арак. Такива реактори създават плутоний, който може да се употребява за нуклеарни оръжия, отбелязва AP.

Първи реакции

Очаквано реакциите против заканите на Техеран бяха остри. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи за следващ път, че страната му няма да разреши на Иран да се снабди с нуклеарно оръжие.

Френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли съобщи, че Париж желае да запази иранското нуклеарно съглашение от 2015 година, и предизвести, че в случай че Техеран не извършва уговорките си по него, ще се повдигне въпросът за задействане на механизъм, който може да докара до наказания, оповестява Reuters. Парли съобщи, че няма да има нищо по-лошо от това Иран да се отдръпна от съглашението и че Франция, Англия и Германия вършат всичко по силите си съглашението да се резервира.

Обявеното от управляващите на Иран пред посланиците на страните по нуклеарното съглашение от 2015 година прекратяване на някои отговорности по това съглашение може да се преглежда като дипломатически демарш и към момента не се явява отвод от съглашението, само че въпреки всичко съществува опасност съглашението да се разпадне. Това съобщи ръководителят на комисията по външни работи на горната камара на съветския парламент Константин Косачов, представен от ТАСС.

Китай прикани да се запази съглашение за иранската нуклеарна стратегия от 2015 година " Запазването и използването на съглашението е отговорност на всички страни " по него, съобщи представителят на китайското външно министерство Гън Шуан. Какво е позволено на Иран
Съгласно нуклеарното съглашение Иран може да държи ресурси от не повече 300 кг нискообогатен уран. Преди съглашението страната е имала 10 хиляди кг високообогатен уран.
Миналата седмица Съединени американски щати прекратиха покупко-продажби, които позволяваха на Иран да разменя обогатения си уран за уранов прахуляк от уранова руда от Русия и да продава тежката си вода на Оман. Съединени американски щати също по този начин прекратиха действието на направените от тях изключения за някои страни да могат да купуват ирански недопечен нефт, който е главен източник на доходи за Техеран, напомня Българска телеграфна агенция.
В момента съглашението позволява на Иран да обогатява уран единствено до 3.67% непорочност, която може да се употребява за зареждане на нуклеарна централа за цивилен цели. Необходимата за нуклеарни оръжия непорочност на урана е 90%. Според учените обаче, щом някоя страна реализира обогатяване на уран до 20% непорочност, времето за реализиране на 90% спада на половина. Иран към този момент е обогатявал уран до 20%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР